Baba

Szoptathat az anyuka, ha vegetáriánus vagy vegán?

A tanulmányok bizonyítják, hogy a vegán és vegetáriánus étrend is biztonságos lehet a szoptatás ideje alatt, mindaddig, amíg az édesanya megkapja a fő tápanyagokat, a szükséges mennyiségben. Mire kell figyelni, ha az édesanya hasonlóan táplálkozik?
2020. Március 27.
Szoptathat az anyuka, ha vegetáriánus vagy vegán? (Fotó: Getty Images)

Courtney Papanicolaou még 2011-ben lett vegetáriánus, miután egy dermatológus azt tanácsolta neki, hogy növényi alapú étrenddel erősítse az immunrendszerét, illetve a gombás bőrbetegsége kezelésére, amely miatt sötétebb foltok jelentek meg rajta – írja a Parents.com. Amikor 2019-ben első gyermekével lett várandós, illetve miután babája megszületett, és szoptatni kezdett, Courtney nem szándékozott változtatni az étrendjén. – A kisbabám teljesen egészséges és életerős, ezért arra gondoltam, hogy miért ne folytathatnám a húsmentes életmódot ezek után is – mondja Papanicolaou.

Legyen szó a jó szándékú családtagok kéretlen tanácsairól, vagy egy laktációs tanácsadó javaslatáról: “sok húst kell enned, hogy a kellő tápanyaghoz juss.” Ez egy általános tanács, mégis csak félinformáció, amit gyakran mondanak a vegán, vegetáriánus, peszkateriánus (ők halat és tengeri herkentyűket fogyasztanak, de húst nem), de még a felxitariánus (ők azok, akik igyekeznek több húsmentes napot tartani minden héten) anyáknak is. Ezt természetesen már akkor hallhatják, amikor babát várnak, de még a szoptatás idején is, amikor naponta 400-500 extra kalóriára van szükségük.

Dr. Lisa Doggett, háziorvos szerint a kultúránk túl nagy hangsúlyt fektet a húsra. – Vannak, akik úgy vélik, hogy szervezetünknek feltétlenül szüksége van húsra, különösen a szoptató anyáknak. De a húsban túlságosan gazdag étrendet is egyre kevésbé támogatják, amellyel kapcsolatban több kutatás is készült már – mondta el a szakember. Dr. Doggett több mint 25 éve vegetáriánus, egy-egy évig szoptatta mindkét lányát, akik most 11 és 14 évesek. Karrierje során pedig mindenféle életkorú betegnek adott már tanácsot az egészséges táplálkozás fontosságáról, beleértve a szoptató édesanyákat is.

A kutatások szerint a vegetáriánus édesanyák többsége szoptat, a Nutrients folyóiratban 2019-ben közzétett tanulmány szerint pedig a jól megtervezett vegetáriánus és vegán étrend biztonságosnak tekinthető a terhesség és a szoptatás idején, de nagyon fontos tisztában lenni, melyek a kulcsfontosságú tápanyagok, és hogy ezeket kiegyensúlyozottan tudják-e az édesanyák a szervezetükbe juttatni.

Milyen hatással van a vegetáriánus étrend az anyatejre?

Lehet, hogy a szoptató édesanyáknak több kalóriára van szükségük, azonban nem feltétlenül kell ennek proteinalapúnak lennie. Dr. Doggett szerint túl nagy hangsúlyt fektetünk a fehérjére, és sokan jutnak több fehérjéhez, mint amennyire valóban szükségük lenne. Az anyatej számos összetevőből áll, beleértve a fehérvérsejteket, őssejteket, fehérjéket, aminosavakat, enzimek, hormonokat, vitaminokat, ásványi anyagokat, vizet, antitesteket, zsírt és szénhidrátokat. – Egy vegetáriánus édesanya is szoptathat sikeresen, és az anyateje nem szenved semmiben hiányt, amely egy húsevő édesanya tejében is megtalálható – mondta el Diana Gariglio-Clelland, laktációs tanácsadó és dietetikus. A vegetáriánus étrend hatására nem lesz kevesebb sem az anyatej a szakember szerint, mindaddig, amíg az édesanya megfelelő mennyiségű vasat, kalciumot, B12-vitamint és cinket fogyaszt.

Ahogy bármelyik anyukának, úgy a vegetáriánusoknak is érdemes figyelni, hogy azután, amit ettek, szoptattak, hogy viselkedik a baba, hiszen bizonyos ételek hathatnak rá furcsán. Papanicolaou például a tejtermékekről mondott le, miután két alkalommal is előfordult, hogy kislánya hányt azután, hogy az édesanya jégkrémet evett szoptatás előtt.

Mit érdemes tudnia a vegetáriánus édesanyáknak a szoptatás kapcsán?

A vegetáriánusoknak változatosan kell étkezniük ahhoz, hogy mindenféle tápanyagot megkapjanak, amire szükségük van. Ezen kívül fontos a prenatális vitaminok szedése továbbra is, a sokféle gyümölcs, zöldség és teljes kiőrlésű gabona, a hüvelyesek, az alacsonyabb zsírtartalmú tejtermékek és a tojás fogyasztása. Az étrendről érdemes egyeztetni az orvossal is, aki javasolhat plusz B12-vitamint is, és a vasszintet is célszerű ellenőriztetni vele.

Vasban gazdag élelmiszerek a hüvelyesek, a zöld leveles zöldségek és a tofu. Érdemes a cinket és a kalciumot is pótolni, ha nem jut elég belőle a táplálkozás során – ezeket egyébként a teljes kiőrlésű gabonák, a hüvelyesek, a magvak és diófélék, a szója, a tejtermékek is tartalmazzák.