Baba

Szoptatási szabadságot a férfiaknak is!

Bár első hallásra furcsának tűnik az ötlet, igenis vannak érvek amellett, hogy férfiak is megkaphassák ezt a kedvezményt.
2013. Április 15.

Magyarországon minden nő jogosult arra, hogy a gyermek hat hónapos koráig napi kétszer egy óra munkaidő kedvezményben részesüljön, majd további három hónapon át napi egy óráig. Ezt az időt munkában töltött időnek kell számítani.

A törvény nem vizsgálja (és a munkáltató sem teheti) hogy az anya valóban szoptat-e vagy sem, ez a munkaidő kedvezmény jár a tápszeres babák anyukájának is, azoknak is, akik lefejt tejjel etetik cumisüvegből a gyermekük és azoknak is, akik örökbe fogadták a gyermeküket.Nem jár viszont a férfiaknak.

Legalábbis Magyarországon.

Spanyolországban ugyanis más a helyzet.

Itt ugyan egy kicsit kevesebb szabadságot kapnak a szülők a szoptatásra hivatkozva – egy szabad órát napközben, vagy hazamehetnek félórával korábban – ám azt férfiak is megkaphatják, ha a feleségük dolgozik.Két évvel ezelőtt egy spanyol apuka azonban úgy vélte, hogy mivel ennek a szabadságnak a célja nem csak a szoptatás, hanem az, hogy a friss szülők könnyebben tudják összehangolni a munka és a családi élet nehézségeit, nem igazság, hogy ő maga ebben nem részesülhet, beperelte az államot és a pert megnyerte. Az egyenjogúsági harcnak azonban még nincs vége. A spanyol apukák most egy újabb, hagyományosan női privilégiumot is megtámadtak: a szülés után igénybe vehető öthetes “szoptatási szabadságot”. Egy rendőr apuka igazságtalannak érezte, hogy nem maradhat otthon ikerfiaival a felesége helyett, akinek alig három hét után újra munkába kellett állnia. Bár kérvényezte a munkahelyén, hogy megkaphassa a fennmaradó két hetet, ezt elutasították, arra hivatkozva, hogy ő nem szoptat. A férfi ezért hát fellebbezett, beperelte a cégét “szexuális diszkriminációra” hivatkozva és nyert! Az ítélet szerint ugyanis a törvény szellemét kell követni, ami azt mondja ki, hogy a szülés utáni első öt hétben támogatni kell a szülők és a gyermekek kötődésének alakulását, és nem szó szerint “szoptatásról” van szó, így azt apa és anya egyaránt igénybe veheti, akár megosztva is.

Ha jól belegondolunk, nekünk, magyar anyukáknak is milyen jó is lenne, ha kicsit többet tudnának otthon lenni a kispapák a szülés utáni napokban, hetekben, és milyen sokat jelentene, ha 1-2 órával hamarabb haza tudnának érni!