Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Szoptatás után csökken a rák kockázata

Szerző: Babaszoba.hu

2017. augusztus 8.

Forrás: Medipress

A szoptatás egy újabb előnye a sok közül: nem csupán az anya esetében csökken a rák kialakulásának a kockázata, de a gyerek is kisebb eséllyel betegszik meg a későbbiekben.

Szoptatás után csökken a rák kockázata

Az American Institute for Cancer Research (AICR) munkatársai 18 tanulmányt elemeztek a témában, és ezek közül 13 arra a következtetésre jutott, hogy a mellrák kialakulásának esélye minden szoptatással töltött 5 hónap esetén mintegy 2 százalékkal csökken.
Kiderült az is, hogy azok a babák, akiket szoptattak, kisebb eséllyel híztak el, ami plusz egy tényező, amely a rák kialakulásának esélyeit csökkenti. A túlsúly ugyanis a 11 leggyakoribb rákfajta kockázatát az AICR szerint jelentősen növeli.
"Természetesen nincs mindig lehetőség arra, hogy az anya a gyermeket szoptassa, de a szoptatás egyértelműen extra védettséget jelent a rákkal szemben mindkét érintett számára" - fogalmaz a kutatást vezető Alice Bender.
A szoptatás azért is hasznos, mert így kisebb eséllyel kezd újra menstruálni az anya, ami a hormonok szintjén újabb védelem a mellrák ellen. Emellett az ideális súly visszaszerzésében és megtartásában is fontos szerepet játszik a szoptatás, nem is beszélve az így szervezetbe vitt tápanyagokról.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Bevált altatási technikák: tippek anyáktól

Amíg nem vágunk bele, azt gondolhatnánk, hogy a világ legegyszerűbb dolga egy baba elaltatása. A valóságban ez egy igazi kihívás, és több lehetséges út is van: teheted együtt vagy egyedül, cicin vagy cumival.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések