Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Szoptatás: tejcsatorna-elzáródás

Szerző: Kiss Virág

2018. szeptember 28. | Frissítve: 2021. június 5.

Lektor: Dr. Kungler-Gorácz Orsolya

Forrás: babaszoba.hu

A szoptatással kapcsolatos egyik gyakori probléma a tejcsatorna-elzáródás. Mi lehet az oka, és mivel orvosolhatod?

Szoptatás: tejcsatorna-elzáródás
A tejcsatorna-elzáródás oka, hogy a mell egy vagy több tejcsatornájában akadályozott a tej áramlása. Az elzáródás lehet egy (vagy több) kivezető nyílásban (bleb, tejkő) vagy a tejcsatorna mellbimbótól távolabbi részén. Az elzáródás nem jár feltétlenül gyulladással.
Az elzáródás mögött pang a tej (megnövekszik a nyomás) felette pedig érzékennyé válik a mell, a bőr enyhén vörös lehet. A problémára fájdalmas csomó vagy ék alakú elváltozás is figyelmezteti az édesanyát. A szoptatást követően ez a csomó kisebbnek tűnik, és előfordul, hogy a helyét is változtatja.
Tejcsatorna-elzáródás esetén tejleadáskor figyelhető meg fokozódó fájdalom.
Az édesanya általános állapota jó, a tejelzáródás nem jár lázzal, esetenként enyhe hőemelkedést tapasztalhatunk.
A tejcsatorna-elzáródásnak többféle oka lehet. Nézzük meg, melyek lehetnek ezek!

1. Korlátozott tejledaás

Ha a babának nem megfelelő a szopási technikája vagy valamilyen - a szájában található - anatómiai eltérés miatt nem tud hatékonyan szopizni (pl. rövid/feszes a nyelvfék), ha nem szophat igény szerint, és a mellen töltött idő korlátozva van, az könnyen odavezethet, hogy a mell nem ürül megfelelően.
Tejcsatorna-elzáródás esetén bleb és tejkő is korlátozhatja a tejleadás. A bleb egy tejjel telt kis ciszta, vízhólyaghoz hasonló; a tejkő pedig általában kemény kis elváltozás, de lehet akár hosszúkás, spagettiszerű is. A tejcsatorna kivezető nyílását elzárva, ezek okozhatnak elzáródást.

2. Kihagyott szoptatás vagy lerövidült szoptatási idő

Előfordulhat, hogy a szoptatás a mellbimbó fájdalma miatt marad ki. Ha a baba ugyanis rosszul kapja be a mellet, illetve rossz helyzetben szopik, az a mellbimbó érzékenységét okozhatja.
Ha a baba alvási ideje hosszabb lesz, jön a foga, nátha, fülgyulladás vagy egyéb betegség kínozza, az szintén odavezethet, hogy kihagy egy-egy szoptatást. Kimaradt szoptatáshoz vezethet, ha az anya kénytelen visszatérni a munkájához, túlságosan elfoglalt, és a babát el kell választania. Elmaradhat a szoptatás, ha a baba cumisüvegből is kap táplálékot, vagy játszócumit kap.

3. Fizikai behatás, a melleket ért nyomás

Ilyet jellemzően szoros melltartó, ruha, hordozókendő vagy pelenkázó táska okozhat, de a hason alvás is problémás lehet.

4. Gyulladás

Ez kialakulhat sérülés miatt, bakteriális vagy gombás fertőzés következtében, vagy allergia miatt.

5. Stressz, fáradtság, vérszegénység, gyengített immunitás

Ha a szoptatós anya túl sokat vállal magára, és kimerül, szintén okozhat tejcsatorna- elzáródást. A stressz hatására a prolaktin termelése nő (növekedik a tejmennyiség), ám az adrenalin szint növekedése meggátolja a tejleadást.

Mi a teendő?

Tejcsatorna-elzáródás esetén is pihenjünk sokat, és igyekezzünk kizárni a stresszkeltő tényezőket. Gondoskodjunk a megfelelő táplálék-és folyadékbevitelről, hogy immunrendszerünk megerősödjék. Táplálkozásunk során kerüljük a telített zsírsavakat tartalmazó ételeket, és iktassunk be néhány héten keresztül a lecitint az étrendünkbe (bioboltban, gyógyszertárban beszerezhető).
Legfontosabb teendő a mell alapos kiürítése, a gyakori - legalább 2 óránkénti -szoptatás.

Mi a teendő szoptatás előtt? Tartsd melegen!

Szoptatás előtt melegítsd fel az érintett területet. Ennek hatására javul a fájdalmas területen a keringés, ami meggyorsítja a gyógyulást.
Íme egy kis segítség ehhez:
Melegvizes borogatás: egy eldobható pelenkát tölts meg melegvízzel, csavard ki (ellenőrizd, hogy ne legyen túl meleg), majd helyezd a melledre a belsejét. Tovább tartja a hőt, mint a sima, melegvizes ruha.
Melegvizes áztatás: tölts meg egy lavórt meleg vízzel, és az érintett mellett ebbe a meleg vízbe hajolva masszírozd meg finom, körkörös mozdulatokkal, a csomó mögött kezdve a mellbimbó irányába haladva. Érdemes Epsom sót tenni a vízbe, de szoptatás előtt mindenképp mosd le tiszta vízzel a melled!
Melegvizes zuhanyzás: közvetlenül szoptatás előtt végy egy melegvizes zuhanyt, és közben masszírozd át a mellet! Ügyelj rá, hogy ne legyen forró a víz!

Mi a teendő a blebbel és tejkővel?

A tejkő és a bleb kezelése ugyanúgy történik. Először olívaolajos húzópakolást érdemes készíteni, és ha ettől nem nyílik meg a kivezető nyílás, akkor steril tűvel óvatos megnyitás javasolt.
Hogy készítsd el a pakolást? Kend be a mellbimbót olívaolajjal, majd tegyél rá meleg vizes borogatást, erre pedig egy száraz anyagot. Érdemes egy nejont is feltenni, hogy a ruha ne ázzon át, így erre jöhet a melltartó. 24 órán keresztül minden szoptatás után készítsd el ezt a pakolást, majd tarts 1-2 napig szünetet.

Így szoptass!

Az elzáródás miatt a tej lassabban ürül ki, ami okozhat némi kényelmetlenséget a babádnak, de a szoptatást továbbra is folytatni kell, ahogy korábban.
Fontos, hogy mindig azzal a mellel kezd a szoptatást, amelyben az elzáródás található.
Korábban azt tanácsolták, hogy a baba álla az elzáródás felé mutasson. Ez az elképzelés azonban azt feltételezte, hogy a tejcsatornák szép szabályos úton jutnak el a mellbimbóig. A legújabb kutatások szerint a tejcsatornák sokféle irányba vándorolhatnak, mielőtt a mellbimbóhoz érnének. Fontos, tehát hogy váltogassuk a szoptatási pozíciókat.
Mindig győződj meg arról, hogy a baba megfelelő testhelyzetben szopizzon, jól kapja be a mellet, a bimbóudvarból legalább 2,5 - 3 centiméteres részt is a szájába vegyen. Figyelj arra is, hogy a baba álla szopás alatt a mellhez kell, hogy érjen. A megfelelő mellre helyezés és jól bekapott mellbimbó lehetővé teszi, hogy a baba jobban kiürítse az összes tejcsatornát az egyes szoptatások során.
Próbáljátok ki a lógatós pozíciót, amikor a baba a hátán fekszik, te pedig térdelőtámaszban helyezkedsz el fölötte, és szájába lógatva kapja meg a mellet.
Ha nem tudsz szoptatni, mindig alaposan ki kell fejni a tejet, a szoptatás után pedig hideg vizes borogatás javasolt.
Ha nem javul az állapotod, vagy esetleg rosszabbodik, akkor kérj orvosi segítséget mielőbb!
Amennyiben szoptatási tanácsadót keresel, itt tájékozódhatsz.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák