Baba

Szoptatás: ha sebes a mellbimbó

Sok nehézséggel jár gyakran még a többedik szülés után is a szoptatás. Újabb és újabb problémák merülnek fel - ezekkel a legtöbb szoptató vagy legalábbis szoptatni akaró anyuka találkozik.
2019. Március 18.
Szoptatás: ha sebes a mellbimbó

Mindezek közül is a sebes mellbimbó talán a legtöbbször adódó helyzet, amelyet meg kell oldaniuk az anyukáknak.

A mell eleve érzékenyebb

Szülést követően, amikor a mell hirtelen terhelés alá kerül, nem beszélve a hormonális hatásokról, amelyek mindebbe pluszban beleavatkoznak, az emlők a szokottnál jelentősen érzékenyebbé válnak. “Fájdalomérzetre hasonlító érzékenység tehát konkrét probléma nélkül is jelentkezhet a szoptatáshoz kapcsolódóan, helyes szoptatási technika esetén is” – kezdi a téma kifejtését Szulovszky Szilvia, nemzetközi laktációs szaktanácsadó (IBCLC).

A sebesedés fő okozója a helytelen mellretétel

“Ha kialakul tényleges seb is, olyankor – szerencsére – a legtöbb esetben a helytelen mellretétel a kiváltó ok” – magyarázza Szulovszky Szilvia. Ami azért szerencsés eset, mert ha van valaki, aki a mellretételi technikát segít az édesanyának kijavítani, akkor a probléma nagyon gyorsan megszüntethető. Helyesen kerül mellre a kisbaba akkor, ha:

  • a mellbimbón kívül a bimbóudvar nagy részét is be tudja kapni
  • az ajkai kifelé pöndörödnek
  • az álla hozzáér az anya melléhez
  • baba és mama egymás felé forduló helyzetben van, azaz has a hashoz, mellkas a mellkashoz ér.

A helyes szoptatási technikát elvileg a csecsemős nővérek is meg tudják mutatni az édesanyáknak – tudjuk azonban, hogy nagyon sok esetben erre (különféle okokból) nem kerül sor, esetleg az anya kérésére sem. Ilyenkor érdemes nemzetközi vizsgával rendelkező szoptatási tanácsadó (IBCLC) segítségét kérni.

Szoptatás sebes mellel és sebkezelés

Ha az édesanya számára a fájdalom még tolerálható és tudja folytatni a sebes mellből a szoptatást, akkor a feladat csak a seb kezelése. “A szárazra törölt mellet anyatejjel érdemes bekenni. Másik lehetőség a 100% lanolin használata, ami nedvesen gyógyít, nem okoz hegesedést, nem kell lemosni szoptatás előtt és tapasztalataink szerint gyorsan segít a regenerálódásban” – mutatja be a kezelési lehetőségeket a szoptatási tanácsadó.

Ha a seb akadályozza a szoptatást, akkor a gyógyulás ideje alatt az édesanya fejéssel tudja a tejet biztosítani babája számára. “Ezt is természetesen szoptatásbarát eszközzel adva a kisbabának” – hangsúlyozza Szulovszky Szilvia, kiemelve, hogy “cumisüveg helyett kiskanállal, svéd itatópohárral, etető fecskendővel vagy szondával történjen az anyatej pótlása”.

Ritkán bár, de előfordul, hogy a mell krónikusan nem tud gyógyulni – ez esetben feltétlenül orvoshoz kell fordulni, az otthoni praktikák nem elegendőek.

Egyéb okok a sebesedés mögött

A helytelen mellretételen kívül különféle okokból sebesedhet a szoptató anya melle. Okozhatja azt a kisbaba nyelvének letapadása is: ilyenkor nem tudja eléggé felemelni a nyelvét és emiatt lesz sebes az anya melle. “Egyértelműen sebészi beavatkozást igényel ez az eset” – mondja Szulovszky Szilvia, hozzátéve, hogy “gyakran félnek a szülők a kisbaba nyelvének felvágásától, de ez egy tökéletesen rutinszerű beavatkozás, nem jár kockázattal”.

Koraszülött babákkal sokszor megesik, hogy fizikailag pici még a szájuk a helyes szopási technikához – ilyenkor is a fent említett, szoptatásbarát módokon tud történni a lefejt anyatej pótlása. Idővel aztán megnő a baba és el tud kezdeni maga szopni.

“Megeshet, hogy a kisbabának izomtónus problémái vannak és nem tudja a mellet a szájában tartani. Ilyenkor dévényes gyógytornászhoz kell fordulni” – magyarázza a szoptatási tanácsadó. Szulovszky Szilvia a fentiekhez még hozzáteszi, hogy: “nemcsak direktben magától a szoptatástól sebesedhet ki a mell, okozhatja a sebeket ekcéma, pikkelysömör, gombás fertőzés is – ezek mindegyikével szakorvost kell felkeresni és mielőbb elkezdeni a megfelelő terápiát.”

Kapcsolódó cikkeink: