Baba

Szoptatás: ezeket fogyaszd, hogy sok tejed legyen

Ha kiegyensúlyozottan táplálkozol és igény szerint szoptatsz, valószínűleg nem lesz gond a tej mennyiségével, de ha mégis úgy érzed, kevés a tejed, próbáld ki az alábbi "szuperételek" valamelyikét.
2016. November 18.

A görögszénamag, a szezámmag, az édeskömény mind remek tejserkentők

Édesanyák generációi esküsznek arra, hogy ezeknek az ételeknek a fogyasztása segíti a tejtermelést. Figyelem! A gyógynövényeket csak úgy és olyan mértékben fogyaszd, ahogy a szakemberek ajánlják, ezért mindig kérd ki orvosod véleményét!

Görögszénamag

Nemzedékek használják világszerte a görögszénamagot tejserkentésre. A görögszénamag tele van vitaminokkal és omega-3 zsírsavval, mely nélkülözhetetlen a kisbaba agyának fejlődéséhez is. A görögszéna levele pedig béta-karotinban, B-vitaminban, vasban és kalciumban gazdag. A görögszénamagot ételízesítőként is használhatod, fűszerezd vele a főtt húsokat, zöldségeket. A teája is népszerű az édesanyák körében. Amire figyelned kell: a görögszéna ugyanannak a növényi családnak a tagja, mint a mogyoró, a csicseriborsó és a szójabab. Ha ezekre allergiás vagy, akkor valószínűleg a görögszénára is az leszel.

Édeskömény

Az édesköményt szinte már orvosságként használják tejserkentésre, de segít megelőzni a kisbabád puffadását és a kólikát is. Teaként fogyaszd.

Fokhagyma

A fokhagyma immunerősítő, segít megelőzni a szívbetegségeket, és még tejserkentő hatású is. Ha sok fokhagymát fogyasztasz, az hatással lesz az anyatej ízére és illatára is. De ne aggódj! Egy tanulmány szerint a kisbabák nagyon kedvelik a fokhagymás anyatejet, mert azok a babák, akiknek édesanyja rendszeresen fogyasztott fokhagymát, sokáig szoptak. Természetesen nem mindenkinél válik be a fokhagyma, míg egyesek dicsérik áldásos hatását, mások arról számoltak be, hogy hasfájást okozott a babájuknál.

Zöld leveles zöldségek

A spenót az egyik legegészségesebb zöld leveles zöldség. Tele van vassal, kalciummal, folsavval, és olyan vitaminokkal, mint a béta-karotin vagy a riboflavin. A tejelválasztást is fokozza. Naponta egy-két adag spenótot vagy más zöld leveles zöldséget fogyassz a siker érdekében.

Római kömény

Növeli a tej mennyiségét, javítja az emésztést, enyhíti a székrekedést és a puffadást. Kalciumot és riboflavint tartalmaz, az indiai konyha egyik alap fűszere. Ízesítsd vele te is a húsételeket, vagy készíts egzotikus mártogatóst, vagyis raitát.

Szezámmag

A szezámmag kalciumot tartalmaz, amire nagy szüksége van a szoptató anyáknak és a kisbabáknak is.

Tulsi (indiai szent bazsalikom)

A szent bazsalikom, vagyis a tulsi tea már hagyományos italnak számít a szoptató édesanyák között. Bár nincs arra irányuló kutatás, hogy segítené a tejelválasztást, de nyugtató hatású, javítja a bélmozgást, meghozza az étvágyat. A szent bazsalikom teát a többi gyógyteához hasonlóan csak mértékkel szabad fogyasztani.

Kapormag

A kapor jó vas, magnézium és kalcium forrás. Serkenti a tejelválasztást, megkönnyíti az emésztést, javítja az alvást. Enyhe vízhajtó hatása van. Egészben vagy őrölve fogyaszd, ízesíthetsz vele salátákat, savanyúságokat, sajtokat. Teaként is népszerű.

Tökfélék

A tökfélék, mint a lopótök vagy almatök növelik az anyatej mennyiségét. Alacsony kalóriatartalmúak, táplálóak és könnyen emészthetők.

Hüvelyesek

A hüvelyesek közül elsősorban a vöröslencsének tulajdonítanak tejserkentő hatást. Fogyaszd bátran, mert emellett kiváló fehérjeforrás és magas a vas- és a rosttartalma is.

Diófélék és szárított gyümölcsök

A mandula és a kesudió növeli a tejtermelést. Magas a kalóriatartalmuk, de nassolni azért szabad belőlük, sőt, kifejezetten ajánlott is, mert tele vannak vitaminnal és tápanyaggal. Szárított gyümölcsökkel kiegészítve (gondolj például a hagyományos diákcsemegére) nagyszerűek lehetnek a szoptatás idején.

Zab és zabkása

A zab kiváló vas- és kalciumforrás, emellett tele van rosttal és B-vitaminnal. Fogyaszd rendszeresen, ha szoptatsz (meg persze amúgy sem árt). Segít legyőzni a depressziót, csökkenti a szorongást. A zabkása számtalan formában elkészíthető, ízesítsd mindig másfajta fűszerrel, gyümölccsel vagy dióval.

Többet kell enned ahhoz, hogy több tejed legyen?

Minden édesanya fejében megfordul ez a kérdés. Nos, ez attól függ, hogy milyen volt a BMI-d a terhesség előtt, és hogy mennyit szedtél fel a terhesség alatt. Ha alacsony vagy normál testsúlyú voltál, egy kicsit tényleg több kalóriára lesz szükséged a szoptatás alatt. Ha egyébként is túlsúlyos voltál, vagy sokat híztál a terhesség alatt, akkor nincs szükséged extra kalóriára a szoptatáshoz. A legjobb, ha az orvosod véleményét kéred ki ebben a kérdésben.

Az általános ajánlás szerint kövesd az étvágyadat: ha éhes vagy, egyél. A tested tudja, mi a dolga, elő fogja állítani azt a tejmennyiséget, amire a kisbabádnak szüksége van, valószínűleg a zsírraktárakhoz is hozzányúl, ha úgy érzi, arra van szüksége. Amire azonban feltétlenül figyelj oda, hogy eleget igyál. Miközben szoptatod a kisbabádat, bizonyára érzed is, hogy hirtelen szomjúság fog el. Legyen a közeledben mindig egy pohár víz, kortyold el, amíg a kisbabádat szoptatod.

Mire figyelj még oda? Arra, hogy egészségesen és kiegyensúlyozottan táplálkozz a szoptatás alatt. A szoptatás alatti étrend nagyon hasonlít a terhesség alatti étrendhez, változatosan étkezz, egyél zöldséget és gyümölcsöt, igyál sok vizet, kerüld az üres kalóriatartalmú cukros üdítőket, édességeket. Vigyél be vasat, folsavat, B-vitamint és kalciumot a szervezetedbe. Hogy neked pontosan miből mennyire van szükséged, abban az orvosod tud segíteni.

A cikk forrása itt.

További olvasnivalók a témában: