Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Szoptatás az első hetekbenA legfontosabb tudnivalók

Szerző: Babaszoba.hu

2016. október 28. | Frissítve: 2021. június 25.

Forrás: babaszoba.hu

A szoptatás a világ egyik legtermészetesebb és legcsodálatosabb adománya. De sok kérdés felmerülhet bennünk a kezdetekkor. Milyen gyakran kell mellre helyezni a babát? Vajon eleget eszik? Honnan tudhatjuk, hogy jóllakott?

Minél gyakrabban szoptatsz, annál jobb


Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat, melyek segítenek neked az első időszakban.

Az első héten

Milyen gyakran szoptassam a babám?

A gyakori szoptatás segíti a tejtermelést, ezért célszerű minél gyakrabban mellre tenni! Hogy mégis legyen egy kiindulópontod: a nap 24 órája alatt kb. 8-12 alkalommal kerüljön mellre az újszülött. Alkalmanként jó, ha 20-30 percig tart egy aktív szoptatás, kell hogy ennyi ideig kapjon ingert a mell. (Közben lehet pár perces szünet.)
Ha az újszülöttet izgatottnak látod, ha a kezét a szájába veszi, ezzel azt jelzi neked, hogy enni szeretne. Ne várd meg, míg sírni kezd. Egészen addig szoptasd, amíg látod, hogy aktívan szívja-nyeli az anyatejet. Ha ezt a mozgást abbahagyja, akkor valószínűleg már kiürült az a melled, ezért kínáld meg a másikkal is. (Nem biztos, hogy mindig kérni fog.) Az újszülött aluszékony lehet az első héten, ezért napközben 2, este pedig 4 óránként ébreszd fel és etesd meg.
Ha kicsi a súlya, koraszülött vagy beteg, besárgult, különösen fontos, hogy megfelelő mennyiségű anyatejhez jusson. Ilyenkor még fontosabb az aluszékonyság ellenére az etetés. Az ébresztés az REM fázisban történjen, amikor mozognak a szemgolyói, és esetenként álmában szopizik. Beszélj hozzá, ha nem segít, emeld függőleges helyzetbe.

Honnan tudhatom, hogy eleget eszik?

Hízás
A legtöbb kisbaba 7%-ot veszít a születési súlyából az első napokban. Egy újszülött átlagosan 170 gramm anyatejet eszik meg élete első egy hete alatt. Ne mérd meg mindennap, ellenőrizd a súlyát az első hét végén vagy a második hét elején. Ha úgy látod, nem gyarapodik kellő mértékben, keresd fel a védőnőt vagy a gyermekorvost, esetleg egy szoptatási tanácsadót.
Kakis pelus
Az újszülött élete első napján általában egy, második napján két kakis pelust termel. A negyedik nap után 3-4 alkalommal van széklete egy nap, de vannak olyan csecsemők is, akik minden szoptatás után kakilnak. A normális széklet sárga színű, állaga lehet laza, magvas és túrós is.
Pisis pelus
Első nap általában csak egy pisis pelust vehetsz le a kisbabád alól, második nap már kettőt. Ha beindul a tejtermelés, már napi 5-6 alkalommal is találkozhatsz pisis pelenkával. Nem mindig érzed, mikor pisis a pelenka? Próbáld ki ezeket a tippeket: boríts 3 evőkanál (45 ml) vizet egy tiszta pelenkára, így érezni fogod, mire számíts. Ha meg akarod nézni, hogy nedves-e a csecsemő pelenkája, egy textilpelust nyomj rá, és akkor látni fogod, hogy van-e benne vizelet.

Mikor váltsak mellett szoptatás közben?

Az anya teje a szülést követő 2-5 napban indul meg általában. Szoptass gyakran, ne hagyd ki az éjszakai etetést sem, figyelj oda a szoptatási technikára, tanulmányozd a szoptatási pózokat, hagyd, hogy kiürítse az egyik melled, mielőtt a másikkal is megkínálnád. Ha kisebesedik a mellbimbód, használj rá mellbimbó ápoló kenőcsöt (a legtöbbet már nem kell lemosni szoptatás előtt). Sokaknak az is segít, ha egy kis anyatejjel ápolják a mellbimbójukat (fejj ki pár cseppet és hagyd levegőn megszáradni a mellbimbódat).

Mikor van szükségem orvosi segítségre?

- Ha az újszülöttnek nincs nedves pelusa
- Ha három nap után is sötét színű a csecsemő vizelete
- Ha négy nap után is sötét színű a csecsemő széklete (ekkorra már mustársárgának kellene lennie, meconium nélkül)
- Ha kevesebb pisis és kakis pelusa van, mint a fentebb említettek
- Ha az anyának mellgyulladása van (fájdalmas mellek, láz, hidegrázás, influenzaszerű tünetek)

2-6 hetes korban

Milyen gyakran szoptassak?

A jó tejelválasztás érdekében nagyon fontos, hogy továbbra is igény szerint szoptass, minél gyakrabban. A legtöbb újszülött ebben a korban 8-12 alkalommal eszik 24 óra alatt. Nincs olyan, hogy túl gyakori szoptatás.
Mindent ugyanúgy folytass, mint az első egy hétben. Ne várd meg, míg sírással jelzi az éhségét, figyeld az éhség korai jeleit. Hagyd, hogy addig szopjon, ameddig szeretne, és csak akkor válts mellett, ha látod, hogy már az elsőt kiürítette. (Nem végez szopó mozgást az ajkaival.) Az aluszékony babát napközben 2 óránként, éjszaka 4 óránként ébreszd fel és szoptasd meg. Ha úgy látod, a súlygyarapodása kiszámítható és stabil, akkor már nincs szükség arra, hogy felébreszd az etetéshez, bízd rá, mikor szeretne enni.

Ami normális

- Gyakori és/vagy hosszú ideig tartó szoptatás
- Változó szoptatási mennyiség (nem baj, ha egyik nap többször, másik nap kevesebbszer eszik a baba)
- Több órán át tartó szoptatás (jellemzően minden nap az esti órákban), mert nyűgös a baba. A legtöbb csecsemő átesik ezen az első hónapok során.
- Növekedési ugrás vagy más néven fejlődési ugrás: ilyenkor a babák extra nyűgösnek tűnnek, sokkal többet és gyakrabban kérnek enni. Napokig tart ez az állapot, előfordul az újszülött első napjaiban, majd 7-10 napos korában, majd 2-3 hetesen és 4-6 hetesen is. És 3 hónaposan, majd 6 hónaposan. (Ezek csak a nagyobb fejlődési ugrás időpontok. Lehetnek közben kisebb növekedési ugrások is.) Ami nagyon fontos, hogy ne kapj egyből tápszer után (sok anya elköveti ezt a hibát), hanem tedd többször mellre, hogy alkalmazkodjon a melled a megnövekedett igényekhez, és nőjön a termelt tejmennyiség.

Eleget eszik a babám?

Hízás
Az átlagos hízás 170 gramm/hét. Ha ennél kevesebbet hízik a kisbabád, érdemes felkeresned a gyermekorvost vagy egy szoptatási tanácsadót.
Kakis pelus
Napi 3-4 koszos pelus jellemző ebben a korban, de ha minden etetés után kakil a babád, az is teljesen rendben van. A normális széklet sárga színű, állaga lehet laza, magvas és túrós is. 4-6 hetes kora után egyes babáknak ritkábban lehet széklete, akkor sem kell aggódni, ha csak 7-10 naponta egyszer. Amíg a baba szépen fejlődik, nem nyűgös, jó a közérzete, ez is teljesen normális.
Pisis pelus
24 óra alatt 5-6 nedves pelus az átlagos. A csecsemők 6 hetes kora után ez napi 4-5-re csökken, de a vizelet mennyisége több lesz 4-5 evőkanálnyival (60-90 ml), mert a csecsemő hólyagjának kapacitása is megnő ebben a korban.

Tejelválasztás

Néhány édesanya aggódik, van-e elég teje. De amíg a csecsemő szépen fejlődik, súlya gyarapodik, addig biztos, hogy pont annyi tejhez jut, amennyire szüksége van. Amíg nem mentek gyermekorvoshoz kontrollra, ahol a kicsi súlyát is megmérik, addig is figyeld a pisis és kakis pelusok mennyiségét. Azok jelzik neked, ha nem kap elég tejet a kisbabád.
A cikk forrása itt.
Ez is érdekelhet:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

A nők 80 százaléka tapasztalt már szexuális zaklatást nyilvános helyeken (X)

Az utcai zaklatás egy olyan dolog, ami bármilyen szexuális irányultságú, kultúrájú és hitű nőt és férfit lealacsonyít, ami azt eredményezi, hogy megkérdőjelezik saját tapasztalataikat.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések