Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Szoptatás: a baba helyes mellretétele

Szerző: Biczó Gabriella

2021. március 1.

Forrás: babaszoba.hu

A szoptatás sikeressége több mindenen is múlik, az egyik legfontosabb a baba helyes mellre helyezése. Ha jól kerül mellre a baba, akkor elegendő tejhez jut, ha azonban nem megfelelő a mellre tétel, nehézségek lesznek a szoptatással.

Szoptatás: a baba helyes mellretétele (fotó: Getty Images)
Ahhoz, hogy a szoptatás gördülékeny legyen több feltételnek is teljesülnie kell, ezek közül az egyik leglényegesebb, hogy a baba jól kerüljön mellre. Az a baba, aki jól kerül mellre elegendő tejhez jut, míg az a baba, aki rosszul kapja be a mellet, nem jut elegendő tejhez (főleg akkor, amikor még be sem állt a kereslet-kínálat) és több nehézséggel is találhatja szembe magát az anyát szoptatás során.
A nem megfelelő mellretétel esetén "ahhoz hasonló a helyzet, mint amikor a baba nagyon pici lyukú cumisüvegből kap enni: az üveg tele van tejjel, de a baba mégsem jut hozzá" - magyarázza a La Leche Liga cikke.
Amellett, hogy a baba rosszul van mellen, az anyának bimbófájdalmat is okozhat a helytelen mellre helyezés. Lássuk, mire érdemes figyelni.
Akármilyen pózban is szoptatunk, fontos, hogy az anyának kényelmes legyen. Olyan pózt érdemes felvenni, főként a kezdeti időkben, amit akár 60-70 percig vagy még tovább kényelmesen tudunk tartani (igen, kezdetben akár ennyi ideig is tarthat egy szoptatás). Ha az anya görcsös, feszes a testtartása, akkor előfordul, hogy a baba nem jól lesz a mellen.
Fontos, hogy a baba nem csak a fejével, hanem az egész testével forduljon a mell felé. Mindegy milyen szoptatási pózt választunk, a baba füle, válla, csípője legyen egy vonalban, az anya teste, a mell felé fordulva. A baba orra hegye érjen az anya melléhez, ahogy a baba álla is (de legalábbis legyen nagyon közel a mellhez).
A babának nem a bimbót, hanem a bimbóudvar minél nagyobb részét is be kell kapnia. Ehhez a babának jó nagyra kell nyitnia a száját. A mellnek mélyen kell a baba szájában lennie.
Ha azt látjuk, hogy a baba alsó és felső ajka is kifelé fordul, akkor az jó jel, ezt kell tapasztalnunk.
A szoptatásnak nem szabad fájnia. Ha fájdalmat érez az anya, akkor szinte biztos, hogy nem jól helyezkedik el a baba mellen.
(Cikk forrása: heimpalkorhaz.hu, lll.hu)

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák