Baba

Szoptatás: a baba helyes mellretétele

A szoptatás sikeressége több mindenen is múlik, az egyik legfontosabb a baba helyes mellre helyezése. Ha jól kerül mellre a baba, akkor elegendő tejhez jut, ha azonban nem megfelelő a mellre tétel, nehézségek lesznek a szoptatással.
2021. Március 01.
Szoptatás: a baba helyes mellretétele (fotó: Getty Images)

Ahhoz, hogy a szoptatás gördülékeny legyen több feltételnek is teljesülnie kell, ezek közül az egyik leglényegesebb, hogy a baba jól kerüljön mellre. Az a baba, aki jól kerül mellre elegendő tejhez jut, míg az a baba, aki rosszul kapja be a mellet, nem jut elegendő tejhez (főleg akkor, amikor még be sem állt a kereslet-kínálat) és több nehézséggel is találhatja szembe magát az anyát szoptatás során.

A nem megfelelő mellretétel esetén “ahhoz hasonló a helyzet, mint amikor a baba nagyon pici lyukú cumisüvegből kap enni: az üveg tele van tejjel, de a baba mégsem jut hozzá” – magyarázza a La Leche Liga cikke.

Amellett, hogy a baba rosszul van mellen, az anyának bimbófájdalmat is okozhat a helytelen mellre helyezés. Lássuk, mire érdemes figyelni.

Akármilyen pózban is szoptatunk, fontos, hogy az anyának kényelmes legyen. Olyan pózt érdemes felvenni, főként a kezdeti időkben, amit akár 60-70 percig vagy még tovább kényelmesen tudunk tartani (igen, kezdetben akár ennyi ideig is tarthat egy szoptatás). Ha az anya görcsös, feszes a testtartása, akkor előfordul, hogy a baba nem jól lesz a mellen.

Fontos, hogy a baba nem csak a fejével, hanem az egész testével forduljon a mell felé. Mindegy milyen szoptatási pózt választunk, a baba füle, válla, csípője legyen egy vonalban, az anya teste, a mell felé fordulva. A baba orra hegye érjen az anya melléhez, ahogy a baba álla is (de legalábbis legyen nagyon közel a mellhez).

A babának nem a bimbót, hanem a bimbóudvar minél nagyobb részét is be kell kapnia. Ehhez a babának jó nagyra kell nyitnia a száját. A mellnek mélyen kell a baba szájában lennie.

Ha azt látjuk, hogy a baba alsó és felső ajka is kifelé fordul, akkor az jó jel, ezt kell tapasztalnunk.

A szoptatásnak nem szabad fájnia. Ha fájdalmat érez az anya, akkor szinte biztos, hogy nem jól helyezkedik el a baba mellen.

(Cikk forrása: heimpalkorhaz.hu, lll.hu)