Baba

Szigetspicc

Ideális nyaralási célpont, ha szeretitek a nomád körülményeket akár gyerekkel is, és egy kicsit elegetek van a város zajából és mocskából. Egyetlen napra, de akár egy hétre is érdemes odamenni. Akad, aki egész nyárra kiköltözik.
2011. Július 17.

A Szentendrei-sziget északi, Kisoroszi feletti végét hívják szigetcsúcsnak vagy szigetspiccnek. Meseszép ártéri erdő, vadregényes környezet, ahol mintha megállt volna az idő. Nincsenek boltok, csak egyetlen árva büfé, amelynek nem túl nagy a választéka. De aki idejön, pont ezért szereti. Igazi fapados kemping, vagy nevezzük inkább táborhelynek, ahogy a bejárat melletti táblán is olvasható, hiszen az összes infrastruktúrát a kis domb tetején a pottyantós vécék és mosakodáshoz való vízcsapok jelentik, no meg a holmik bevontatásához kölcsönözhető nagy taligák. Az ára is ennek megfelelően inkább jelképesnek nevezhető, vagyis aki eljut idáig, nem azért fog visszafordulni, mert nem tudja kifizetni a luxust.Itt mindenről neked kell gondoskodnod. Oda vered fel a sátrat, ahova jól esik, tüzet rakhatsz, főzhetsz, a sűrűben tüzelőnek való gallyakat gyűjthetsz. Körülvesz a Duna kavicsos, homokos partszakasza, ahol kicsikkel is ideális pancsolni, fürödni, iszapvárat építeni, vagy csak egyszerűen elnyúlni, és nézni a hajókat, Visegrádot, a Mogyoróhegyet. Alapvetően csend van, csak a motorcsónakok zaja túlságosan zavaró és harsány. De a többség kajakkal, kenuval érkezik, és csak halkan siklik a partra, hogy megpihenjenek, vagy eltöltsenek itt néhány napot, mielőtt tovább eveznek.

Szigetspicc

Mindez gyerekkel

Megszoktad, hogy otthon minden étkezés előtt kézmosás, naponta fürdés, és az egész lakás csili-vili? Akkor lehet, hogy ezt a helyet nem nektek találták ki, vagy legalábbis valami egészen mást próbálhatsz most ki. Mert így is életben lehet maradni, sőt! Kifejezetten pihentető és megnyugtató az a tudat, hogy a civilizáció áldásai nélkül is remekül érezheted magad. Ideális hely arra, hogy magadra, párodra és a gyerekedre figyelj, belülre, semmi másra, sehova se sietve, semmire se költve, csak úgy, önmagukért. Mi három- és négyéves fiainkkal töltöttünk el itt csodás napokat, de visszajárunk kicsi lányunkkal is. Ők már jól bírták a kenuban ücsörgést, azt pedig kifejezetten imádták, hogy a Dunában lehet lubickolni, és nem üldözöm őket a szappannal. Az étvágyukra nem lehetett panasz, mi rájöttünk, mi mindent lehet bográcsban főzni, beteg senki sem lett. Kisebb gyerekkel is érdemes odamenni, de akkor autóval, mert a kicsik nem bírnák a nyugodt ücsörgést a kenuban. Az idei nyár különösen kedvező, mert szúnyogok alig vannak. A fiúkkal viszont alkonyattól kezdve csak állig felöltözve lehetett kibírni, ahogy rajokban támadtak. Az a sok évvel ezelőtti kaland árnyékos oldala volt.

Mások élményei a Szigetspiccen

Kisoroszi már eleve jó hely!