Baba

Szétcsúszott a hasizom

Mikor lesz már olyan a hasam, mint a terhesség előtt? Ez olyan kérdés, ami az anyák többségét foglalkoztatja. Vajon elég a fogyókóra és a hasizomgyakorlat, vagy kés alá kell feküdni, ha újra lapos hasat szeretnél?

Szétcsúszott a hasizom

Kérdés: Szétcsúszott a hasizmom

Két éve császárral szültem a kisfiamat. Nemrég felkerestem egy sebészt, mert azt hittem, sérvem van a köldököm felett. Szerinte ez nem sérv, hanem szét van csúszva a két hosszanti hasizom. Nem fáj, csak nyomásra érzékeny egy kicsit, de a látvány nagyon zavar.

Az orvos azt tanácsolta, hogy ha már nem szeretnék több babát, majd akkor csináltassak hálós hasfal-rekonstrukciós műtétet. Addig mit tehetnék azért, hogy a hasam jobb állapotba kerüljön? Például hasizomgyakorlatok segíthetnek? A következő terhesség tovább ronthatja a helyzetet? Valóban elkerülhetetlen, hogy a szétcsúszott hasizom miatt legközelebb is császárral szüljek? Mert a sebész szerint egészen biztosan császárra számíthatok.

B.-né Anita, e-mail

Szakértőnk, dr. Boros Judit szülész-nőgyógyász válasza:

Szétcsúszott a hasizom

Tornázhat, végezhet hasizomgyakorlatokat is, de haskötőben, vagyis olyan rugalmas, széles övvel, amely szorosan tartja a hasfalat. Mindenképpen előnyös, ha erősödnek a hasizmai, de a torna sajnos nem változtat a két hosszanti hasizom közötti kötőszövet megnyúlt állapotán, alkati gyengeségén. A kötőszövet rugalmassága elsősorban alkati kérdés, de az is tény, hogy a császárműtét során is sérülhet, ugyanúgy, ahogy a hasizom egyes rostjai is elszakadhatnak a műtét miatt.

Éppen ebből következik, hogy maga a hasizom szétcsúszása egyáltalán nem indokolja a császármetszést, sőt, én éppen arra törekednék, hogy a következő baba természetes úton születhessen, így ugyanis nem érnék újabb sérülések az amúgy is gyenge hasfalat. A baba megszületésében az elsődleges szerep a méh simaizmának jut a méhösszehúzódások segítségével.

A következő terhesség azonban valóban ronthat a helyzeten némiképp, ezt előzheti meg részben azzal, ha hasizmai erősítésén dolgozik. Súlyok emelgetését, a hasprést azonban célszerű kerülni. Azzal is javíthat az összképen, ha nem eszik túl sokat egyszerre, és kerüli azokat az ételeket, amelyek haspuffadást okoznak. Probiotikumok fogyasztásával javíthat az emésztésén, csökkenhetnek a puffadásos panaszok.

Ha önnek túlsúlya is van, elsősorban arra kellene törekednie, hogy ettől megszabaduljon, és olyan étrendet alakítson ki, amely több kisebb étkezésből áll, és összességében alacsonyabb kalóriabevitelt jelent (kevesebb étel elfogyasztását) magasabb tápanyagtartalommal, több vitaminnal. Mennyiség helyett minőségi ételekre van szüksége a szervezetnek. Az étrendi változtatásnak következő terhessége során is hasznát veheti majd, mert a természetes szülés esélye növekszik, ha nem hízik sokat, és a magzat sem nő túlságosan nagyra.

A tervezett műtétet pedig valóban a családtervezés befejezése utánra célszerű halasztani. Ha aztán mégis meggondolná magát, és szeretne újabb gyereket, annak semmi akadálya, de akkor valószínűleg a hasfal-rekonstrukciót is meg kell ismételni.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Kismama magazin