Baba

Szertartások a nyugodt alvásért

Hogy könnyebben menjen az elalvás, alakíts ki egy ritmust az esti órákban.
2013. Június 19.

Négy hónapos kortól már jól működik a szakaszos emlékezet – ez tárolja az ismétlődő folyamatokat. A kisbaba felismeri a gyakran ismétlődő, rövid eseményeket, ez segít neki a környezete megértésében. Ezért három hónapos kora után kis szertartásokkal jelezheted számára az egyes tevékenységeket. A baba ezek alapján tudja, mi következik, és ez biztonságot jelent számára.

Különösen lefekvés előtt érdemes ráhangolni a nyugodt, önálló elalvásra. Fürdés, hálózsákba bújás, szellőztetés, éneklés – olyan szokásokat alakíts ki, ami hosszú távon sem lesz terhes neked, a babának pedig kellemes érzés, megnyugtatóan lassú, álmosító hangulatú.

  • Az utolsó játék után már csak csendes, üldögélős foglalkozás következhet: nézegessetek képeskönyvet vagy a fényképeket a falon, vagy masszírozd meg lassan, gyengéden.
  • Ha a fürdés felélénkíti, kezdd azzal az estét, hogy legyen ideje megnyugodni. Másokat a meleg víz éppen ellazít, elálmosít – figyeld meg, nálatok hogy van.
  • Lefekvés előtt szellőztesd ki a szobát, a friss és hűvös levegőn könnyebben elalszik a kicsi.
  • Tedd az ágyába, hogy mocorogva megtalálja az elalváshoz szükséges helyzetet. Szopis kendő vagy alvóállatka segíthet neki, de a teli cumisüveg nem egészséges altató az ágyban.
  • Öltöztesd át éjszakára még akkor is, ha egyelőre nem alussza végig. A hálózsákban nem szükséges rugi, a babát megnyugtatja, ha érzi egymáshoz simuló meztelen lábszárait.
  • Énekelj valami kedves gyerekdalt, a hangod és a személyes közelséged a fontos számára, ezért a cédét hagyd meg napközbeni közös szórakozásra.
  • Kis fény, a nyitva hagyott ajtón beszűrődő halk beszélgetés megnyugtatja, hogy ott vagytok a közelében, de a tévéből áradó ismeretlen zajok felzaklatják.