Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Szerinte a K-vitamin csak az orvosok fikciója

Szerző: Babaszoba.hu

2019. október 14.

Forrás: 24.hu

Ezt állította a gyermeke megölésével vádolt oltásellenes apa, akinek kisfia nyolchetesen halt bele a K-vitamin hiány miatti agyvérzésbe.

A Budapest Környéki Törvényszéken folytatódott L. Csaba és Ada büntetőeljárása: a diósdi házaspár azért áll bíróság előtt, mert a vád szerint szándékosan nem adatták be gyermeküknek a kötelezően előírt K-vitamint, ami köztudottan a csecsemőkori vérzékenység ellenszere. Az eljárásban bizonyítást nyert, hogy a gyermek halálát a K-vitamin hiánya okozta.
Szerinte a K-vitamin csak az orvosok fikciója (fotó: iStock)
A vád szerint az oltásellenes szülők még akkor sem hívtak orvost a gyermekhez, amikor már sugárban hányt, később pedig többféle módon próbálták akadályozni az ellátását. A szakértői vizsgálat azt is megállapította, hogy ha a rosszullét első jeleinél orvoshoz vitték volna a gyermeket, az életét már akkor sem lehetett volna megmenteni.
Az egészségügyi előírások szerint a K-vitamin első adagját kötelezően be kell adni az anyatejes babáknak a születéskor, egy héten belül a másodikat, négyhetesen pedig a harmadik adagot. A kisfiú agyvérzésben halt meg nyolchetesen úgy, hogy az ügyészség szerint egyáltalán nem kapott K-vitamint.
L. Endre 2012 novemberében otthonszüléssel jött a világra A Te Szülésed Kft. segítségével, amelynek ügyvezetője akkor Márki-Zay-Péter volt, vezető szülésznője pedig a felesége, Márki-Zayné Vincze Felícia. Az édesanya a várandósság idején terhesgondozásra nem járt.
A korábbi, 2019. januári tárgyaláson tanúként hallgatták meg a szülésznőt és munkatársait, valamint a család gyermekorvosát, Mile Gabriellát. A bíró akkor a tanúk felelősségét is firtatta, de a szülésznő azzal érvelt, hogy a szabályozás hiányosságai miatt nem volt lehetősége a K-vitamin beadására, ám szóban és írásban is felhívta a szülők figyelmét a gyógyszer beadásának fontosságára.
Márki-Zayné a tárgyaláson kijelentette, hogy a Konakion, illetve "a K-vitamin profilaxis nem is igazolt tudományosan, és lehet, hogy több a kára, mint a haszna", később pedig a 24.hu-nak adott interjúban többek közt azt hangsúlyozta, hogy "sósav van benne, és a szájába adjuk a gyereknek."
A család gyermekorvosát, Mile Gabriellát 2016-ban foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetésért két év börtönre ítélték, egy évre felfüggesztve. Abban a korábbi ügyben 2016-ban egy agárdi kisfiút halálra éheztettek a szülei, mert azt hitték, hogy a "prána-táplálkozás" fogja életben tartani. A januári tárgyalás idején közokirat-hamisítás miatt folyt a doktornő ellen eljárás a bíró szerint, mivel kiállított igazolást egy kötelező, ám be nem adott BCG-oltásról.
Az apa azt állította, hogy nem is hallott K-vitaminról a kisfiú születésének idején. A bíró viszont felolvasta a vádlott ugyanabban az évben írt feljegyzését, amely szerint a K-vitamin "ócska szintetikus készítmény", "az orvostudomány fikciója", valamint a beadására vonatkozó irányelv "hibás szülészeti protokoll". Mikor a bíró szembesítette korábbi szavaival, az apa azt állította, csak a gyermek halála után olvasott utána a témának.
Ugyanakkor a másodrendű vádlott, L. Ada Rózsa a tárgyaláson azt mondta: Márki-Zaynétól hallották, hogy a köldökzsinóron keresztül elegendő K-vitamint kap a baba, a pótlására nincs szükség. A bíró emlékeztette: eddigi védekezésük arra épült, hogy nem is hallottak K-vitaminról. Erre az anya úgy módosította a szavait, hogy akkor valószínűleg csak a tragédia után mondta ezt a szülésznő.
A szülők az eljárás során végig ártatlannak vallották magukat. A természetgyógyászattal foglalkozó, korábban oltásellenes előadásokat tartó apa minden tanúként meghallgatott szakemberrel éles "szakmai" vitába bocsátkozott. L. Csaba szerint a kórházban történhetett a gyermekével valami, és hogy az orvosok valójában a gyermek szerveit akarták megszerezni.
A bíró felolvasta L. Csaba korábbi vallomásainak néhány részletét, amelyben a vádlott "fasisztoid orvosi szemléletről" beszélt, és arról, hogy "ismeretlen tűs gyilkosok megmérgezték" a gyermekét. Ezt L. Csaba a gyász miatti feldúlt lelkiállapotával magyarázta, ám a csütörtöki tárgyláson is gyakran érvelt amellett, hogy az orvosok a kisbaba szerveit akarhatták megszerezni.
Egy korábbi tárgyaláson az igazságügyi elmeszakértő elmondta, hogy vizsgálatai alapján egyik szülő elmeállapota sem tekinthető kórosnak.
A házaspár diósdi otthonában jelenleg két másik kiskorú gyermekét is neveli. A tárgyalássorozat a bíróság tájékoztatása szerint október 16-án perbeszédekkel folytatódik, amit majd az ítélethirdetés követ. A szülők tíz és húsz év közötti fegyházbüntetést is kaphatnak, ha a bíróság helyt ad a vádiratban foglaltaknak.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

A nők 80 százaléka tapasztalt már szexuális zaklatást nyilvános helyeken (X)

Az utcai zaklatás egy olyan dolog, ami bármilyen szexuális irányultságú, kultúrájú és hitű nőt és férfit lealacsonyít, ami azt eredményezi, hogy megkérdőjelezik saját tapasztalataikat.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések