Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Szerinte a K-vitamin csak az orvosok fikciója

Szerző: Babaszoba.hu

2019. október 14.

Forrás: 24.hu

Ezt állította a gyermeke megölésével vádolt oltásellenes apa, akinek kisfia nyolchetesen halt bele a K-vitamin hiány miatti agyvérzésbe.

A Budapest Környéki Törvényszéken folytatódott L. Csaba és Ada büntetőeljárása: a diósdi házaspár azért áll bíróság előtt, mert a vád szerint szándékosan nem adatták be gyermeküknek a kötelezően előírt K-vitamint, ami köztudottan a csecsemőkori vérzékenység ellenszere. Az eljárásban bizonyítást nyert, hogy a gyermek halálát a K-vitamin hiánya okozta.
Szerinte a K-vitamin csak az orvosok fikciója (fotó: iStock)
A vád szerint az oltásellenes szülők még akkor sem hívtak orvost a gyermekhez, amikor már sugárban hányt, később pedig többféle módon próbálták akadályozni az ellátását. A szakértői vizsgálat azt is megállapította, hogy ha a rosszullét első jeleinél orvoshoz vitték volna a gyermeket, az életét már akkor sem lehetett volna megmenteni.
Az egészségügyi előírások szerint a K-vitamin első adagját kötelezően be kell adni az anyatejes babáknak a születéskor, egy héten belül a másodikat, négyhetesen pedig a harmadik adagot. A kisfiú agyvérzésben halt meg nyolchetesen úgy, hogy az ügyészség szerint egyáltalán nem kapott K-vitamint.
L. Endre 2012 novemberében otthonszüléssel jött a világra A Te Szülésed Kft. segítségével, amelynek ügyvezetője akkor Márki-Zay-Péter volt, vezető szülésznője pedig a felesége, Márki-Zayné Vincze Felícia. Az édesanya a várandósság idején terhesgondozásra nem járt.
A korábbi, 2019. januári tárgyaláson tanúként hallgatták meg a szülésznőt és munkatársait, valamint a család gyermekorvosát, Mile Gabriellát. A bíró akkor a tanúk felelősségét is firtatta, de a szülésznő azzal érvelt, hogy a szabályozás hiányosságai miatt nem volt lehetősége a K-vitamin beadására, ám szóban és írásban is felhívta a szülők figyelmét a gyógyszer beadásának fontosságára.
Márki-Zayné a tárgyaláson kijelentette, hogy a Konakion, illetve "a K-vitamin profilaxis nem is igazolt tudományosan, és lehet, hogy több a kára, mint a haszna", később pedig a 24.hu-nak adott interjúban többek közt azt hangsúlyozta, hogy "sósav van benne, és a szájába adjuk a gyereknek."
A család gyermekorvosát, Mile Gabriellát 2016-ban foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetésért két év börtönre ítélték, egy évre felfüggesztve. Abban a korábbi ügyben 2016-ban egy agárdi kisfiút halálra éheztettek a szülei, mert azt hitték, hogy a "prána-táplálkozás" fogja életben tartani. A januári tárgyalás idején közokirat-hamisítás miatt folyt a doktornő ellen eljárás a bíró szerint, mivel kiállított igazolást egy kötelező, ám be nem adott BCG-oltásról.
Az apa azt állította, hogy nem is hallott K-vitaminról a kisfiú születésének idején. A bíró viszont felolvasta a vádlott ugyanabban az évben írt feljegyzését, amely szerint a K-vitamin "ócska szintetikus készítmény", "az orvostudomány fikciója", valamint a beadására vonatkozó irányelv "hibás szülészeti protokoll". Mikor a bíró szembesítette korábbi szavaival, az apa azt állította, csak a gyermek halála után olvasott utána a témának.
Ugyanakkor a másodrendű vádlott, L. Ada Rózsa a tárgyaláson azt mondta: Márki-Zaynétól hallották, hogy a köldökzsinóron keresztül elegendő K-vitamint kap a baba, a pótlására nincs szükség. A bíró emlékeztette: eddigi védekezésük arra épült, hogy nem is hallottak K-vitaminról. Erre az anya úgy módosította a szavait, hogy akkor valószínűleg csak a tragédia után mondta ezt a szülésznő.
A szülők az eljárás során végig ártatlannak vallották magukat. A természetgyógyászattal foglalkozó, korábban oltásellenes előadásokat tartó apa minden tanúként meghallgatott szakemberrel éles "szakmai" vitába bocsátkozott. L. Csaba szerint a kórházban történhetett a gyermekével valami, és hogy az orvosok valójában a gyermek szerveit akarták megszerezni.
A bíró felolvasta L. Csaba korábbi vallomásainak néhány részletét, amelyben a vádlott "fasisztoid orvosi szemléletről" beszélt, és arról, hogy "ismeretlen tűs gyilkosok megmérgezték" a gyermekét. Ezt L. Csaba a gyász miatti feldúlt lelkiállapotával magyarázta, ám a csütörtöki tárgyláson is gyakran érvelt amellett, hogy az orvosok a kisbaba szerveit akarhatták megszerezni.
Egy korábbi tárgyaláson az igazságügyi elmeszakértő elmondta, hogy vizsgálatai alapján egyik szülő elmeállapota sem tekinthető kórosnak.
A házaspár diósdi otthonában jelenleg két másik kiskorú gyermekét is neveli. A tárgyalássorozat a bíróság tájékoztatása szerint október 16-án perbeszédekkel folytatódik, amit majd az ítélethirdetés követ. A szülők tíz és húsz év közötti fegyházbüntetést is kaphatnak, ha a bíróság helyt ad a vádiratban foglaltaknak.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések