Baba

Szerezzük vissza a nappalit!

A gyerek születése után szinte észrevétlenül lepik el az egész lakást a babával kapcsolatos holmik, és szép lassan úgy néz ki a nappali, mint egy babaáruház raktárépülete. De mi az, amire tényleg szüksége van a kicsinek?
2020. Február 19.
Szerezzük vissza a nappalit! (Fotó: Getty Images)

A XXI. század embere egy irreálisan és feleslegesen felgyorsított tempójú világban él. Olyanban, ahol teljesen természetes, hogy a karácsonyi ünnepek után, január első heteiben már húsvéti tojásokat láthatunk az áruházak polcain. Érthető, ha ez a gerjesztett tempó beszivárog a mindennapokba is. Hiszen senki nem akar lemaradni, kimaradni, azt meg főleg nem szeretné, ha a gyermekével történne mindez. Így aztán szép lassan úrrá lesz rajtunk a vásárlási és gyűjtögetési láz.

Felkészülni, vigyázz, kész

Talán a legtöbb felesleges kacat abból keletkezik, hogy előre bespájzolunk olyan dolgokat, amiket aztán soha sem használunk. Sokan ugyanis úgy gondolnak a szülésre, mint egy hatalmas határidőre, és igyekeznek mindent beszerezni még a baba születése előtt. Tény, hogy utána az élet megváltozik, de azért nem áll meg, sőt! – Kezdő anyukaként nehéz eligazodni a rengeteg termék, irányzat, információ között, nem tudjuk megítélni, mire lesz ténylegesen szükség, és biztos, ami biztos alapon bespájzolunk, holott kevés kivételtől eltekintve a legtöbb anyuka 24 órán belül be tud szerezni bármit – emeli ki Erdélyi Boróka időgazdálkodás és egyszerűbb élet tanácsadó.- Például a szoptatásra készülsz, teljesen fölösleges a biztonság kedvéért megvenni a cumisüvegeket, hiszen ha végül mégsem tudsz majd szoptatni – feltéve, hogy nem egy tanyán neveled egyedül a gyereked -, órákon belül meg tudod vásárolni. Amikor az első babámat vártam, megnéztem három listát a neten, és csak azokat a tételeket írtam fel a sajátomra, ami mindhárom listán szerepelt. Ez a módszer nekem bevált, és tényleg csak azt vettük meg, amire valóban szükség volt.

Túlzsúfolt mindennapok

Egy babának az első időszakban a legfontosabb a biztonságos, megtartó szeretet és az odafigyelés. Ha már születése után elhalmozod tárgyakkal és az azok által kiváltott ingerekkel, azzal akár ellentétes hatást is elérhetsz: a túl sok tárgytól nyugtalan, ideges lehet. Törekedj arra, hogy ne zsúfold túl az életterét.#jajjdecuki #nekemiskell

Azt is érdemes mindig végiggondolni, hogy egy adott tárgyat te szeretnél birtokolni, vagy valóban a gyerekednek lehet rá szüksége. Ha a mondat első része az igaz, akkor érdemes lemondani róla. – Természetesen mindannyian a legjobbat akarjuk adni a gyerekünknek, és ez a fogyasztói társadalomban vásárlásként is megjelenik. Neki legyen a legcukibb macija, a legkényelmesebb kiságya, a legmelegebb kabátkája. Ez érthető és elfogadható egy bizonyos pontig, de amikor ez átmegy versengésbe (a családban, baráti körben lévő, netán környékbeli anyukákkal), az már nem egészséges – hívja fel a figyelmet Erdélyi Boróka.

A játékok mellett jellemzően a gyerekruhákkal lehet túllőni a célon. Sokan lelkesen bevásárolnak már a szülés előtt, holott legtöbbször azt sem tudják, mekkora kicsire vásárolnak. Itt nem pár darab jelentheti a gondot, hanem a tömeges vásárlás.– A játékokat inkább a rokonság, illetve a baráti kör részéről érzem ingoványos talajnak – folytatja a szakértő. – A babavárás során a legtöbb kismama a ruhákra, ápolási kellékekre, bútorokra koncentrál, legfeljebb egy-két kedves játékot szerez be. Aztán megszületik a pici, özönleni kezdenek a látogatók, s ezzel együtt a rengeteg játék. Ez a hömpölygő játéktömeg meg is marad a következő legalább tíz évben, és ennek a legnehezebb gátat szabni anélkül, hogy megsértenénk másokat. Pedig muszáj: sem a gyereknek, sem a szűkebb, illetve tágabb környezetnek nem tesz jót a raklapnyi játék.

A kevesebb tényleg több

A kacatmentesítés nem csak abból a szempontból lehet fontos, hogy kevesebb felesleges játékot kelljen kerülgetni a lakásban, a napjainkban erősen túlzsúfolt életterek mentálisan is terhelhetik a benne élőket. És miután a kicsi fejlődésben lévő idegrendszere érzékeny, ezért fontos, hogy igyekezz optimális szinten tartani az ingereket, ne terheld túl. A témában kiváló olvasmány Kim John Payne Egyszerű gyermekkor című könyve, melyben az esettanulmányok mellett könnyen beépíthető, egyszerű tippeket is találsz, ha el szeretnél indulni az egyszerűsítés útján.Szakértőnk a saját életében is sok pozitív hatását látja a tudatosan átgondolt és felvállalt kacatmentes, lassúbb életmódnak. -Azt tapasztalom, hogy a gyerekeinknek kifejezetten jót tesz a minél kevesebb inger. Nem tartjuk őket búra alatt, de a lassúbb életvitel, a kevesebb tárgy egyértelműen a javukat szolgálja. Minden erőlködés nélkül képesek akár órákon át elmélyülten molyolni a saját dolgaikkal, nincs szükségük folyamatos külső ingerekre, örömüket lelik a leghétköznapibb tevékenységekben is. A legegyszerűbb játékaikat szeretik a legjobban, folyamatosan használják a fantáziájukat, a kreativitásukat. Ezenkívül tudnak vágyakozni – ami egy csodálatos tulajdonság, csak manapság már kihalóban van, hiszen kattintásra beszerezhető minden -, és emiatt tudnak nagyon örülni is. És persze nem mehetünk el a legégetőbb kérdés, a környezetvédelem mellett sem: amikor megvesszük a következő akármit nekik, gondoljuk végig, mire van nagyobb szükségük, egy újabb babára/kisautóra vagy egy élhetőbb bolygóra?Az eredeti cikk  a Kismama magazin 2020. februári számában jelent meg.

Forrás: Kismama magazin