Baba

Szeresd meg újra a szexet!

Fel voltál rá készülve, mégis váratlanul ért a felismerés. Mióta megszületett a kicsi, eltűnt a fény a szerelemből. De nem kell kétségbeesned: a szex újra a régi lehet.
2013. Április 11.

Akár egy forró és talán véletlen éjszaka gyümölcse, akár gondos tervezésé, esetleg évekig tartó “babaprojekté”, egy dolog szinte biztos: gyereked születése után eleinte gondolni sem tudsz arra, ami őt létrehozta – a szexre. Az első hetek zűrzavarában ez talán fel sem tűnik, jó eséllyel a pároddal együtt öt percen belül elalusztok, ahogy vízszintesbe kerültök. A gyermekágyas időszak leteltével azonban szépen lassan elkezdhetitek újra felfedezni egymás testét. Biztosan kicsit más lesz, mint korábban: örülj neki, éld meg, tanulj belőle önmagadról.

1. Őrizd az érintést!

A szülést követő hat hétben szinte biztos, hogy semmiféle erotikus gondolat sem fog megfordulni a fejedben, de ez nem jelenti azt, hogy ne kívánnád a simogatást, az érintést. Jó, ha ezt a párod is megérti, mert mindkettőtöknek könnyebb úgy visszatalálni valamikori buja önmagatokhoz, ha közben folyamatos testi kapcsolatban maradtok. Sétáljatok, vagy aludjatok el kézen fogva, simogassátok meg gyakran egymás kezét, arcát, öleljétek meg egymást jó szorosan, felöltözve (is). A kisbabával szemben a nap 24 órájában erősnek és védelmezőnek kell mutatkoznod – nagyon jól tud esni ilyenkor a párod szorosan ölelő erős karja, aki mellett gyengének (is) érezheted magad.

2. Vissza a kezdetekhez

Ebből egyenesen következik: attól még, hogy az aktust magát nem kívánod, még nem kell egymásnak hátat fordítanotok. Ami egykori pirulós lánykorodban jólesett, az valószínűleg jólesik most is, főleg ahogy telik az idő: egy kis ölelgetés, egy kis simogatás, egymás kényeztetése… Az pedig már csak kettőtök vérmérsékletén múlik, hogy meddig mentek el. Ő valószínűleg hamarabb fogja igényelni a kielégülést, míg lehet, hogy te megelégszel egy szoros öleléssel vagy egy kiadós hátmasszázzsal a végén. De ez egyáltalán nem baj. Szólj, ha valamit nem kívánsz, és jelezd azt is, ami jólesik – a lényeg, hogy beszéljetek, erről is.

Szeresd meg újra a szexet!

3. Meglepetés!

A szülés utáni első szeretkezés majdnem annyi előkészülettel és izgalommal jár általában, mint a legelső. Ha természetes úton szültél, a hüvelyed eleinte tágabb, lazább lehet a megszokottnál, de az is lehet, hogy nem éreztek különbséget. A hormonális változások miatt a nedvesedéssel is lehetnek apróbb gondok – ha ettől tartotok, szerezzetek be egy tubus síkosítót.

Császármetszés esetén érzékenyebb lehet a hasad a megszokottnál, előfordulhat, hogy nem esnek jól a korábban megszokott pozíciók, míg a megbolydult hormonrendszer miatt az is lehet, hogy sokkal vadabb vagy sokkal szelídebb mozdulatokra vágysz most, mint korábban. Egyszóval: meglepetés! Tekints erre úgy, mint egy újabb izgalmas kalandra, és lehetőleg ne félj tőle.

4. Add át magad!

Ahhoz persze, hogy el tudd engedni magad, meg kell barátkoznod a tested átmeneti vagy tartós változásaival is. A felszedett kilók nem olvadnak le egyik pillanatról a másikra, és ha szoptatsz, a melled is szemmel láthatóan jelzi, hogy pillanatnyilag az örömszerzésen túl más feladata is van. Amennyiben a párod azt mondja, őt nem zavarja a súlyfelesleged, nyugodtan elhiheted neki, de ha téged megnyugtat, átmenetileg oltsátok le a lámpát, vagy legyetek félhomályban.

A melltartót sem kell levenned, ha nem akarod. (Mivel ugyanaz az oxitocin szabadul fel orgazmus hatására is, mint ami a tejelválasztásért felel, előfordulhat, hogy kivételesen te is igen látványos jelét adod annak, hogy eljutottál a csúcsra, de az is érthető, ha ezt kellemetlennek érzed, és ezért nem vetkőzöl le teljesen.)

5. Légy kreatív!

A kényelmes, ágyban reggelizős vagy éjszakába nyúló szeretkezéseknek valószínűleg egy időre búcsút mondhattok, viszont felismerhetitek az új helyzetek örömét, ha szabadjára engeditek a kreativitásotokat. Egy gyors ölelés a kanapén a délutáni alvás idején, vagy egy romantikus légyott délelőtt tíz és tizenegy között, amíg a nagyi sétáltatja a picit – mind új színt lophat szexuális és szerelmi életetekbe.

Előfordulhat, hogy a szoptatás alatt a megszokottnál nagyobb lesz a libidód, és minden adandó alkalmat megragadsz, hogy együtt lehessetek, de ennek az ellenkezője is megtörténhet: lehet, hogy a hátad közepére sem kívánod az egészet. Ilyenkor se ess kétségbe: tedd meg, ami tőled telik és ami jólesik – a többin pedig nevessetek egy jót. Átmeneti állapotról van szó, ami úgyis tovább változik majd, ahogy nő a gyerek, és ahogy változtok ti is. De ha elfogadod ezeket a változásokat, és kreatívan alkalmazkodsz hozzájuk, mindig meg fogod találni bennük a saját testi-lelki örömödet.

A fogamzásgátlásról

  • Közkeletű tévhit, hogy a szoptatás alatt nem lehet teherbe esni. A tejelválasztás valóban csökkenti a termékenységet, de nem szünteti meg, és már a menstruáció visszatérése előtt is újra teherbe eshet a kismama, ezért a szexuális élet újrakezdésével egy időben gondoskodni kell a megfelelő fogamzásgátlásról is, kivéve, ha a nagyon kicsi korkülönbséget is vállalhatónak gondoljátok.
  • Az ösztrogén csökkenti a tejelválasztást, ezért szoptatás alatt csak progeszteront tartalmazó fogamzásgátlót szoktak javasolni. Ha tablettát szeretnél szedni, fordulj a nőgyógyászodhoz, aki felírja neked a megfelelő készítményt.
  • Szintén a kezelőorvosod javasolhatja a spirál felhelyezését, különösen akkor, ha a gyerekek között nagyobb szünetet terveztek. Ezt az orvos helyezi fel, meghatározott időnként ő ellenőrzi, és ő is távolítja el, amikor szükséges.
  • A természetes fogamzásgátlás ilyenkor nem működik megbízhatóan, hiszen a ciklusod többnyire meglehetősen rendszertelen a szoptatás alatt. Az óvszer viszont éppen olyan megbízható, mint máskor, és nagy előnye, hogy kizárólag ti döntitek el, mikor váltok meg tőle újra, felkészülve egy újabb tündéri jövevény és a vele járó testi-lelki káosz érkezésére.
  • Ezek is érdekelhetnek:

  • Lesz még szex!
  • Szex frissítve!
  • 7 tipp, hogy könnyebben induljon újra a házasélet
  • Szex szülés után: hogy hangolódjak rá?