Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Szeresd a tested szülés után is - jobb, mint hinnéd!

Szerző: Karlócai Beatrix

2014. július 13. | Frissítve: 2019. szeptember 17.

Forrás: Kismama magazin

A kisbaba érkezése hatással van az egész életedre - és megváltoztatja a testedet is. De nem feltétlenül rossz irányban.

Szeresd a tested szülés után is - jobb, mint hinnéd!

Még sosem voltak ilyen karizmaid

Konditerembe mostanában nem igazán jutsz el - de szinte szükséged sincs rá. A sok séta, később rohangálás miatt a vádlid hamar visszanyeri eredeti formáját. Karizmaid pedig a rengeteg emelgetéstől sosem látott méreteket öltenek. A jó kondidhoz az is hozzájárul, hogy a terhesség és a szoptatás alatt sokkal jobban odafigyelsz arra, hogy mit és mennyit eszel. Odafigyelsz, ugye?

Az úszógumiknak is búcsút inthetsz

Ha odafigyelsz az egészséges étkezésre, akkor különösebb diéta nélkül a hasadon lévő úszógumik is el fognak tűnni. Ne legyél türelmetlen. Kilenc hónapig tartott, amíg ekkorára nőttek - még kilenc hónap, és a babahájnak szinte nyoma se lesz. Ha mégis ettől félsz, próbálj ki egy roppant szórakoztató gyakorlatot. Fektesd a picit a felhúzott és térdből behajlított lábaidra, és játsszatok repülőset. Napi tíz perc játékkal néhány hónap alatt az úszógumiknak is búcsút mondhatsz.

A menstruációs görcsök enyhülnek

Mivel a szoptatás alatt megváltozik a hormonháztartásod, sokkal ritkábban és kevesebbet menstruálsz. Van, akinek vissza sem tér a ciklusa a szoptatás ideje alatt, de ha te nem tartozol közéjük, akkor is jóval enyhébb formában tapasztalod majd, mint korábban. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne lehetnél terhes: ha nem szeretnél újabb gyereket, a fogamzásgátlásról ugyanolyan körültekintően kell gondoskodnod, mint a szülés előtt.

A szex új izgalmakat tartogat

Nem, a szoptatás idején nem válsz nimfomániás lepedőakrobatává, sőt. A szexuális izgalom és az orgazmus elérése bizony bonyolultabb és hosszabb folyamattá válhat, mint korábban. Ha azonban figyelsz magadra és a párodra, olyan dolgokat tanulhattok meg ez alatt az időszak alatt egymás testéről, amiket a szoptatás befejezése után is alkalmazni és élvezni fogtok.

Ha nagyobb mellekre vágytál, most megkaptad

Az eredetileg is nagy mellek is megnőnek a szoptatás idejére, de igazán látványos változást akkor tapasztalsz, ha korábban az A vagy a B kosaras melltartók közül válogattál. Ruhában a hatás egyértelműen bombasztikus, a vetkőzéshez azonban kell egy kis humorérzék: a szoptatós melltartó és az orgazmus hatására elcsöppenő tej egy-egy pillanatra felhívja a figyelmet arra, hogy anya lettél - de éld meg bátran, hogy nő is maradtál.
A szoptatás befejezése után a melleid átmenetileg sokat veszítenek a tartásukból, de ne ess kétségbe. Néhány hónap után egészen tűrhető állapotba kerülnek majd újra.

Hat hónap múlva a hajad is a régi lesz

A terhességre jellemző hormonok miatt gyakorlatilag kilenc hónapig nem hullik a hajad. Az így felhalmozódott hajmennyiségtől szebbnek, dúsabbnak tűnik a frizurád egészen a szülésig - hogy utána hirtelen úgy érezd, néhány hét alatt a fele kihullik. Ne keseredj el! Mire a pici féléves lesz, a hajad visszanyeri eredeti textúráját és sűrűségét. Amíg szoptatsz, érdemes terhesvitamint szedned - ez a hajadra és a bőrödre is jó hatással lesz.

Gondoskodóbb és türelmesebb leszel (vagy nem)

Bár nem kifejezetten testi változás, az okai mégis a testedben, egészen pontosan az agyadban keresendők. A szülés után felszabaduló hormonok, a prolaktin és az oxitocin abban segítenek, hogy könnyebben ráhangolódj a kisbabád igényeire - és szívesen gondoskodj róla. Ez a gondoskodó hozzáállás megjelenhet a másokkal való kapcsolatodban is, aminek a párod biztos örülni fog. De akkor se ess kétségbe, ha az angyali türelem érzése elkerül - az első időszakban minden érzés normálisnak mondható, és mindent nyugodtan ráfoghatsz a hormonokra. Amíg nem akarsz bántani senkit, éld át ezeket az érzéseket, és tanulj belőlük - magadról.
Kapcsolódó cikkeink szülés után témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések