Baba

Szepszis a gyerekeknél is előfordulhat. Ezek a tünetei

A szepszis vagy közismertebb nevén vérmérgezés oka valamilyen fertőzés. A szepszis egy túlzott és nem megfelelő válasza a testnek a fertőzésre, éppen ezért a szervezet magát is károsítja.
2017. Július 25.

Szepszis a gyerekeknél is előfordulhat. Ezek a tünetei

A szepszis egy olyan a szervezet által adott válaszreakció, amelyet valamilyen fertőzés okoz. Leggyakrabban baktériumok, de lehetnek vírusok vagy gombák is. A szepszis esetében a fertőzés forrása leggyakrabban húgyúti fertőzés, hasi fertőzés vagy légzőszervi fertőzések.

A fertőző gócból a toxinok vagy a kórokozók a vérbe jutnak és ezzel a szervezet védekező rendszerét aktiválják. A védekezés azonban nem megfelelő és a szervezet saját maga ellen fordul: a toxinok megtámadják a sejteket, ami további káros reakciókat eredményez, például elindítják a vér alvadását.

A szepszis tünetei között szerepelhet a magas láz, bár a betegek egy részénél éppen ellenkezőleg kifejezett alacsony lesz a testhőmérséklet. Szinte mindig jelentkezik hidegrázás, magas pulzusszám, aluszékonyság, vérnyomás csökkenés, szapora légzés.

A szepszis kezelése során elsődleges cél a góc azonosítása, majd a célzott gyógyszeres terápia, antibiotikus kezelés vénás úton. Mivel a szepszis befolyásolja a légzést, gyakori a légzési elégtelenség, így gépi lélegeztetésre kerül sor általában.

Nemrég írt arról az esetről a Daily Mail, amikor egy háromgyerekes édesapa a munkából hazatérve furcsának találta négyhetes gyereke sírását. Az anya megerősítette, hogy már hosszabb ideje furcsán sír, úgy ahogy még sohasem hallották azelőtt. Az apa azonnal berohant a babával a kórházba, ahol szepszist állapítottak meg nála. Szerencsére sikerült meggyógyítani a babát, aki egy hét után haza is mehetett a kórházból és ma már teljesen egészséges. Az apa arra hívta fel szülőtársai figyelmét, hogy hallgassanak az ösztöneikre, és ne törődjenek azzal, ha reakcióik túlzónak tűnnek: ha úgy érzik valami nem stimmel a gyerekükkel, azonnal kérjenek orvosi segítséget.

Kapcsolódó cikkeink: