Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Szenzoros integrációs zavar: tünetek és kezelésAmit tudni érdemes róla

Szerző: Kiss Virág

2016. november 15. | Frissítve: 2021. május 16.

Forrás: babaszoba.hu

Idegesíti a póló címkéje? Ő sem szereti, ha kétféle állagú étel keveredik a tányérján? Fél a hajnyíró hangjától? A szenzoros integrációs zavar titeket is érinthet.

Szenzoros integrációs zavar: tünetek és kezelés

A szenzoros integrációs zavar elméletét a 70-es évek elején dolgozta ki a Jean Ayres, amerikai gyermekpszichológus. Elméletének lényege, hogy a szenzoros (szenzomotoros) integrációs zavar esetében az agy nem képes megfelelően funkcionálni, ami különféle magatartásbeli, beilleszkedési és tanulási zavarokhoz vezethet. Okai egyelőre tisztázatlanok.
A háttérben genetikai tényezők, a terhesség alatti vagy a születés során fellépő komplikációk, fejlődési rendellenességek, gyermekkori betegségek és különféle agysérülések is állhatnak. Emellett kialakulásában szerepet kaphat a családi háttér illetve különféle nevelési problémák is.
Fontos tudni, hogy a szenzomotoros integrációs zavar nincs kapcsolatban a gyermek értelmi képességeivel.

Mi a baj?

Idegrendszerünk feladata az lenne, hogy a környezetünkből érkező ingereket (mozgás, tapintás, hallás, látás, ízlelés, szaglás) észlelje, a szerzett információkat összerendezze, értelmezze (vagyis az agyunk számára értelmezhetővé tegye), majd ennek megfelelően reagáljon. A szenzoros integrációban fontos szerepet kapnak a korábban megszerzett tapasztalataink is, melyeket össze kell kapcsolnunk az új információkkal, és ezek is segítenek a helyes döntés meghozatalában. Ez lesz az alapja tulajdonképp a későbbi tanulásnak is. Ahogy látható, egy igen összetett feladatról van szó.
Amennyiben ebben a folyamatban zavar történik (pl. az ingerek nem tudnak úgy szerveződni, hogy a test felismerje azokat), akkor beszélhetünk szenzoros integrációs zavarról.
Ha például a gyermeket nagyon zavarja a póló címkéje, vagy kibírhatatlannak érzékeli a zokni gumírozását a lábszárán, akkor tapintási inger zavaráról beszélhetünk. Ha elviselhetetlennek érzi a hajnyíró gép hangját, és emiatt képtelenség a haját levágni, akkor a hanggal kapcsolatos inger zavarával állunk szemben. A tünetek azonban igen sokfélék lehetnek.
Nézzük most a legfontosabbakat!

Milyen tünetei lehetnek a szenzoros integrációs zavarnak?

1. Alacsony vagy épp túl magas az ingerküszöb bizonyos ingerekkel (hallás, tapintás, látás, mozgás stb.) szemben
Számtalan viselkedésbeli furcsaságot tapasztalhatunk: a kicsi retteg a porszívó hangjától, vagy hisztérikus sírásban tör ki, ha festékes lesz a keze. Zavarja az ölelés, a puszi egy szeretetteljes arcsimítás vagy épp túlzottan gyakori, erős testkontaktusra, fájdalomra vágyik (verekszik, üt, erősen nekiszalad a társainak).
Mindannyian ismerünk olyan ovisokat, akik állandóan panaszkodnak az óvónéninek vagy bácsinak, mert egy egyszerű érintést, kisebb lökést már bántalmazásnak élnek meg.
Jellemző még ezekre a gyerekekre, hogy túlzottan érzékenyen reagálnak bizonyos anyagok, ruhák érintésére: nem bírják a sálat elviselni a nyakukon, idegesíti őket a gyűrődés az ágyneműn, messze elkerülnek bizonyos játékokat (pl. rezgő játékok).
2. Az aktivitási szint eltér korosztályában elvárttól, túl gyorsak vagy épp túl lassúak a többiekhez képest
3. Mozgásfejlődéssel kapcsolatos problémák
Zavart tapasztalhatunk náluk a nagymozgásban és a finommotorikában is. A szenzoros integrációs zavarban szenvedő gyerkőcöknél gyakoriak a koordinációs zavarok, az ügyetlenség a mindennapos tevékenységvégzés során (pl. gyakori esések), és jellemző tünet lehet a lábujjhegyen járás. Testtartásuk sokszor bizonytalan, és ha egy-egy új mozgássort kell megtanulniuk, nehézségekbe ütköznek.
4. Alacsony nyelvi készségek, beszédértési zavarok és megkésett beszédfejlődés
5. Félelem a magasságtól, a térben mozgástól
Ezek a gyerekek nem mernek a mászókára mászni, félnek a hintázástól, és valósággal rettegnek, ha a szülők feldobós-elkapós játékot játszanának velük. Komoly nehézséget jelenthet számukra a térben való mozgás, a helyváltoztatással kapcsolatos feladatok.
6. Nehézségek a társas érintkezésben, a kommunikációban
7. A figyelem túlságosan impulzív, hamar elterelődik, tanulási nehézségek
A szenzoros integrációs zavarnak köszönhetően a gyermek túl gyorsan belefog új feladatokba, játékokba, nem köti le tartósan semmi. Viselkedését nehezen szabályozza. Az iskolában ő lesz a tipikusan problémás gyermek.
8. Nehézségek az öltözködésben, tisztálkodásban és étkezésben
A cipő fel-és levétele, az evőeszközök használata, a fogmosás elsajátítása vagy akár maga a szobatisztaság is problémás lehet ezeknél a gyermekeknél.

Türelem és terápia

Amennyiben csak egy-egy tünet jelentkezik, legyünk türelemmel, és ne erőltessük rá akaratunkat a gyermekre!
Gondoljunk bele! Ő az, aki mindig ügyetlen, nem jól reagálja le a környezetből jövő ingereket, nem kommunikál megfelelően, és mindig a noszogatás vagy fegyelmezés célkeresztjében áll. Emiatt frusztráltnak érezheti magát, és önértékelése is kárt szenvedhet.
Az óvodában, iskolában is forduljunk bizalommal a pedagógusokhoz, és beszéljük meg a felmerülő nehézségeket és kezelési lehetőségeit.
Amennyiben több tünetet is felismerünk a gyerkőcnél, mindenképpen segítséget kell kérni. Célszerű kifejezetten Ayres terápiával foglalkozó, a szenzomotoros integrációs zavar kezelésében jártas szakemberhez fordulni, mert ezeket a tüneteket sajnos nem fogja kinőni a gyermek.
További érdekes cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

A nők 80 százaléka tapasztalt már szexuális zaklatást nyilvános helyeken (X)

Az utcai zaklatás egy olyan dolog, ami bármilyen szexuális irányultságú, kultúrájú és hitű nőt és férfit lealacsonyít, ami azt eredményezi, hogy megkérdőjelezik saját tapasztalataikat.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések