Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Szemléletes videón az anyatej változása a szoptatás alatt

Szerző: Babaszoba.hu

2020. július 7.

Forrás: babaszoba.hu

Előfordult már veled is, hogy a babád éhesebbnek tűnt miután megszoptattad, mint előtte? Nicky Gibbon, szoptatási szakértő egy szemléletes videóban mutatja be, miért lehet ez így.

A videóban néhány egyszerű kellék felhasználásával mutatja be a szoptatási szakértő, hogy miről is van szó. A szemléltetéshez nem kell más, mint 3 borospohár, kék festék, olaj és egy szivacs.

De mi történik pontosan szoptatáskor?

Először is ahogy Gibbon fogalmaz, a mell nem úgy működik, mint egy tárolóedény, nem raktározza a tejet, hanem pontosan annyi termelődik, amennyire a babának szüksége van. Azaz a szoptatás gyakoriságán és időtartamán sok múlik.
Amikor a kisbaba mellre kerül, akkor először is beindul a tejleadó reflex, a kisbaba gyorsan kezd szopni, sokat nyel. Az anyatej első szakasza leginkább szomjoltásra szolgál, magas víztartalma van, tele van glükózzal. Az anyatej vizesebb része után a zsírosabb, magasabb zsírtartalmú tej következik, a videóban igen szemléletesen mutatja be Gibbon, a folyadékkal teli szivacsot a másik pohárba nyomja, a vízen az olajréteg szimbolizálja a magasabb zsírtartalmat. Fontos, hogy ne ebben a periódusban vegyük le a mellről a babát, hagyjuk, hogy szopizzon tovább. Pontosan ez és a következő utolsó fázisra van ahhoz szükség, hogy jól lakjanak és ne legyenek éhesek. Itt már sokkal lassabban szopizik a legtöbb baba.
Gibbon azt tanácsolja, hogy kánikulában többször, gyakrabban kínáljuk meg a babát anyatejjel, ez fogja oltani a szomját. Ezért nincs szükség vízre az igény szerint szoptatott babák esetében.
A lényeg tehát az, hogy az anyatej első része inkább szomjoltásra szolgál és kevésbé tápláló, ezért, ha időhöz kötjük és korlátozzuk a szoptatás időtartamát, akkor könnyen lehet, hogy a baba azért marad éhes, mert nem jutott el az utolsó, zsírosabb szakaszig. Még az is könnyen előfordulhat, hogy a baba ennél a szakasznál izgatottabbá válik, csapkodhat, ami félreértésre adhat okot.
"A csecsemők nagyon okosak, tudják, mire van szükségük, az anyák pedig bízzanak a testükben, ami csodálatos és alkalmazkodik a baba igényeihez" - mondja Gibbon.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák