Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Szemkontaktus kell az egymásra hangolódáshoz

Szerző: Babaszoba.hu

2020. január 16.

Forrás: Quibit

Összhangba kerül az anya és a baba agyi aktivitása a szemkontaktusos közös játék során - derült ki egy kutatásból. A jelenség egyfajta kommunikáció - vélik a tudósok.

A Princeton Egyetem babalaborjában zajló kutatás során babákkal játszó felnőtteket vizsgáltak, ezen belül is a résztvevők agyműködésére fókuszáltak - olvasható a Quibiten. Azt vették észre a szakemberek, hogy amennyiben a játéknál szemkontaktus is van, akkor a kicsik és a felnőttek agyhullámai szinkronizálódnak - ezen belül is a világ megismerését segítő agyterületek aktivitása harmonizálódik. 
Az egymásra hangolódás alighanem azt a célt szolgálja, hogy a csecsemők könnyebben megértsék a világ ok-okozati összefüggéseit. A folyamat kialakulásának alapfeltétele az egymás felé fordulás, szemkontaktus, ha ez megszűnik, az agyhullámok szinkronja is felbomlik. Az eredmények egy része azt bizonyítja, hogy a szinkronizáció létrejöttében a baba a kezdeményező, irányító szerepű fél.
Úgy tűnik, az agyi szinkronizáció a baba kommunikációjában a beszédet megelőző nulladik lépcsőfok.
Nagyon fontos a szemkontaktus
Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Köböl Anita: "minden pillanatot ki kell élvezni" (X)

Köböl Anita műsorvezető néhány hete hozta világra első gyermekét, Lénát. Az újdonsült édesanyával beszélgettünk a várandósságáról, az első hetek tapasztalatairól, örömeiről.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák