Baba

Szelíd lélekápolás

A terhesség során, a szülés idején és a szülést követő időszakban bekövetkező hormonális változásokkal egy időben lelkünk is felbolydulhat.
2011. Július 24.

Ebben a különös élethelyzetben megjelenhetnek új, vagy felerősödhetnek régi félelmek, szorongások, illetve tapasztalhatjuk a szülés utáni depresszió jeleit. A homeopátiás terápiának mint mellékhatásmentes gyógymódnak a várandósság és a gyermekágy időtartama alatt – amikor a hagyományos gyógyszereket csak korlátozottan lehet alkalmazni – különös jelentősége van. A megfelelő ismeret birtokában, kellő körültekintéssel kiválasztott homeopátiás készítmények hatékony segítséget jelentenek.

Félelmek

Ha a várandósság alatt felerősödnek a liftben, metróban vagy más közlekedési eszközön, a bezártság miatt jelentkező félelmek, Lachesist lehet adni reggelente. Ha éppen ellenkezőleg, nagy terektől, az ott levő tömegtől tart a kismama, akkor szedjen Moschust, mielőtt elindulna otthonról, vagy akár a tünetek jelentkezésekor a helyszínen is. Hatériszonnyal küzd, az Argentum nitricum segít, ha tömegiszonya van, Aconitumra lesz szüksége. Ha a szorongás, félelem remegéssel, bénultsággal, félszegséggel, a zsibbadtság érzésével és fejfájással jár, a Gelsemium segíthet.

Ignatia javasolható akkor, ha a félelem miatt görcsös tünetek jelentkeznek: torokból gyomorba vagy gyomorból torokba tartó összeszorítottság-érzet, amely nyelési és légzési akadályt jelent, kísérheti görcsös köhögés, gyakori ásítás, és feltűnő lehet a hangos sóhajtozás. A tünetek azonban gyorsan mérséklődnek, ha a kismama figyelmét valami olyasmivel sikerül elterelni, ami iránt egyébként is érdeklődik.

Szorongás

Argentum nitricum hatásos a szorongásra akkor, ha az anya nagyon nyugtalan, türelmetlen, kapkodó, fél, hogy elkésik valahonnan, és közben folyamatosan beszél. Kísérő panasza a levegőnyelés miatti puffadásérzet, a gyomorfájdalom és a hasmenés.

Staphysagria a sértettséggel küzdő nő szere. A szorongás mellett bűntudattal és visszanyomott indulatok miatt emésztési és húgyúti panaszokkal, szívtáji fájdalommal és viszketéses bőrtünetekkel küzd. Ha nehezen fékezhető pánikroham jelentkezik, mert fél a szüléstől, az életet esetlegesen fenyegető kockázatoktól, és a pánikroham oldódása után feltűnő bőbeszédűség tapasztalható, gondoljunk a Cimicifugára.

Szülés után

Ha a szülés után az anya feltűnően sírós, pityergős, depressziója képzelt szeretethiányból adódik, és a tünetei egyértelműen javulnak, ha vigasztalgatják őt, javasoljunk Pulsatillát. A Pulsatilla-állapotra jellemző, hogy az anya nagyon szeretetteli kapcsolatban van a gyermekével. Ha a szülés utáni hangulatváltozás az anya karriercentrikus személyisége és a gyerekvállalással elérkezett kötöttségek vállalása között feszülő ellentéttel áll kapcsolatban, akkor Sepia javasolható.

A Lachesis jellemzője a nagyfokú nyugtalanság, ingerlékenység, esetenként extrém féltékenykedés, rosszindulatúság és bizalmatlanság. Nem bírja a szoros ruházatot, a levegőtlenséget, a zárt tereket. Hőhullámokkal felváltva jelentkező hidegrázásra panaszkodik. A Platina az öntudatos és távolságtartó nők szere. Büszke, gőgös és kemény személyiségek, aki felülről néznek mindenre, mert minden fölött állónak gondolják magukat.

Mindenből és mindenkiből elegük van a depressziós roham során. A gyermekével szemben kifejezetten elutasító lehet az anya, retteg attól, hogy valami rosszat tesz a gyermekének.

A homeopátiás szerek szedése mellett természetesen gondos megfigyelés szükséges, az esetleges pszichoterápiás kiegészítő kezelés szükségességének megítélése miatt.

Forrás: www.homeopatia.info.hu