Szerző:
Babaszoba.hu
2019. január 12. | Frissítve: 2021. február 24.
Forrás:
babaszoba.hu
De milyen ételek okozhatják a panaszokat? Nemcsak azt kell megnézni, hogy közvetlenül a szoptatás előtt mit ettünk, nagyjából 72 órára érdemes visszatekinteni. Fokozott gázképződést okozhatnak például a magas rosttartalmú ételek, a teljes kiőrlésű lisztet tartalmazó péksütemények, a gyümölcsök (főként a barack, a szilva, a körte, a citrusgyümölcsök, az aszalt szilva), jó néhány zöldség (brokkoli, karfiol, kelbimbó, káposzta, spárga) is. A kevésbé ismert "bűnösök" között találhatjuk a hagymát és a fokhagymát, de a sok keményítőt tartalmazó zöldségeket, mint például a krumplit is. A tejjel és tejtermékekkel sem árt óvatosnak lenni, és bizony előfordulhat az is, hogy a kávé vagy a csokoládé okozza a kellemetlenségeket.
A túlságosan egyhangú étrend, melyben sok minden tiltólistás, sem az anyukának, sem pedig a kisbabának nem tesz jót, hiszen ebben az esetben nagyobb a valószínűsége, hogy valamelyik tápanyagból túl kevés jut a szervezetbe. Minél kevesebb ételféleségből válogathatunk, annál nehezebb kiegyensúlyozottan, egészségesen táplálkozni!
Arról sem szabad elfeledkezni, hogy a kisbabák egy része sok levegőt nyel evés közben, és saját maguk is termelnek gázokat (ez hozzátartozik az egészséges emésztéshez) - ez pedig független attól, hogy az anyuka mit eszik. Előfordulhat tehát, hogy a baba szelessége akkor is megmarad, ha az anyuka csak a "legbiztonságosabb" ételeket fogyasztja!
Hozzászólások