Baba

Székrekedés a babánál – így segíthetsz

Milyen módszerek működhetnek, ha székrekedést tapasztalsz a babánál?
2020. Október 04.
Székrekedés a babánál - így segíthetsz (Fotó: Getty Images)

A Romper gyermekorvosokat kérdezett meg arról, hogyan lehet otthon kezelni a baba székrekedéses tüneteit.

Először is jó ismerni a székrekedés jeleit a babánál. Dr. John Bisacco gyermekorvos szerint az egyik lehetséges tünete, hogy nehezen halad a széklet a baba bélrendszerében, hogy a gyermek íveli a hátát vagy sír. A másik jel maga a széklet. “Ha a babának napi 3-4 alkalommal van olyan széklete, amelyek kemény kis golyócskák, az székrekedés” – Julia Getzelman, gyermekorvos szerint. Még akkor is lehet székrekedés, ha naponta van széklet.

Ráadásul a széklet gyakorisága nem az egyetlen módja annak a megállapítására, hogy a csecsemőnek székrekedése van-e. Gary M. Kramer, gyermekorvos szerint a szülők gyakran követik el azt a hibát, hogy székrekedésnek minősítik, ha a babának egy bizonyos ideje nem volt bélmozgása. Teljesen normális, ha egy babának nincs minden nap széklete. Ha csak minden második nap kakil, és a széklet puha, nem fájdalmas, akkor valószínűleg nincs székrekedése. De ha bármilyen kérdésed felmerül a baba székletével kapcsolatban, azt érdemes megkérdezned a gyermekorvostól.

Mi segíthet, ha azonban valóban székrekedést tapasztalsz a babánál?

Adj több rostot az étrendjéhez

A rostbevitel növelése, a baba hozzátáplálás szerinti étrendjének megfelelően segíthet a székrekedés kezelésében.  Magas rosttartalmú ételek a zöldségek, a bab, a lencse, néhány gyümölcs (például a körte, a málna, az alma), a chia és a lenmag, Dr. Getzelman szerint. “A rostbevitel mellett fontos meggyőződni az elegendő folyadékfogyasztásról is, mert enélkül a magas rostbevitel fordított hatású lehet, és székrekedést okozhat” – tette hozzá.

Válts tápszert

A tápszeres babáknál szükség lehet némi extra figyelemre: “A szoptatott babáknál az első hónapokban gyakoribb a bélmozgás, mint a tápszerrel táplált gyermekeknél” – mondta Dr. Kramer. Dr. Getzelman szerint érdemes lehet kipróbálni egy másik típusú tápszert, amely lágyabb, kevésbé fájdalmas székletet eredményezhet. A gyermekorvos segíthet eldönteni, melyek típusú tápszert érdemes kipróbálni.

Próbáld ki a következő ételeket

Bizonyos típusú cukrok megkönnyíthetik a bélmozgást, mert több vizet vezetnek az emésztőrendszerbe, így lágyíthatják a székletet. Ilyen ételek például a körte, a szilva, az aszalt szilva, az őszibarack, a borsó.

Segíts a babának

Néha csak egy kis segítségre van szüksége a babának: Dr. Bisacco szerint, ha azt látja a szülő, hogy a baba próbál nyomni, emelje a lábait a hasa fölé, és óvatosan nyomja a combjait a pocakhoz, így segítve a bélmozgást. A lábak bicikliztetése, a baba hasának óvatos masszírozása is segítheti a gázok távozását, és a bélmozgás beindítását.

Hagyj időt a szilárd ételek bevezetésére

A szilárd ételek bevezetésénél hagyj időt arra, hogy a baba alkalmazkodhasson ezekhez. “Még abban az esetben is, ha a baba szereti a szilárd ételeket, haboznék naponta egynél több alkalommal szilárdat adni neki, amíg nem tudom, hogy az emésztőrendszere rendben van, és amíg elmúlik a székrekedés” – magyarázta Dr. Getzelman. A szilárd ételek bevezetése nagy hatással van a bélrendszerre, és eltarthat egy ideig, amíg a baba alkalmazkodik.

Több folyadék

Néha a válasz egy kicsivel több folyadék, víz. Dr. Bisacco szerint a kiegyensúlyozott étrend – kerülve a székrekedésre hajlamosító ételeket – és a megfelelő folyadékbevitel segíthet főként megelőzni a székrekedést. Fordulj a gyermekorvoshoz segítségért, hogy meghatározza a gyermeked számára szükséges folyadékmennyiséget.

Probiotikum

Dr. Getzelman szerint ki lehet próbálni a probiotikumokat is, ha székrekedése van a babának. “Bizonyos probiotikum-törzseket, mint például a Lactobacillus reuteri-t hatékonynak találták a babák székrekedésének kezelésében” – mondta a gyermekorvos a portálnak. Ha probiotikumot adnál a gyermekednek, előtte mindenképpen érdemes kikérned a gyermekorvos véleményét.Alkalmanként, végszükség esetén a glicerines kúp használata is segítheti a bélmozgást, de ennek alkalmazását nem szabad túlzásba vinni, nem szabad minden alkalommal ezt használni. Mielőtt pedig alkalmaznád, mindenképpen kérdezd meg róla a gyermekorvost.Figyelem! A cikkben található információ tájékoztató jellegű, ha székrekedésre gyanakodsz a babádnál, kérd ki a gyermekorvos véleményét!Forrás: romper.com