Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Szamárköhögés: hogy lehet felismerni?

Szerző: Bordohányi Alexandra

2018. március 13.

Forrás: babaszoba.hu

A szamárköhögés egy baktérium okozta betegség, amely kezdetben olyan tüneteket okoz, mint a nátha: enyhe köhögést, lázat, duzzadt, fájdalmas orrot és tüsszögést, csak ezután súlyosbodnak a szimptómák.

Szamárköhögés: hogy lehet felismerni?
A DPT oltásnak köszönhetően egyre ritkábban előforduló betegség, de sajnos az oltás ellenére is el lehet kapni.

Cseppfertőzéssel terjed

A szamárköhögés súlyosan fertőző betegség, amely cseppfertőzés útján terjed, így elég a baktériumokat belélegeznünk ahhoz, hogy megbetegedjünk. Ezek a baktériumok a légutakon keresztül eljutnak a tüdő belsejébe is, ahol megtapadnak. A baktériumok duzzanatot és gyulladást okoznak a légzőrendszerben, amely száraz, hosszan tartó köhögést eredményeznek.

Súlyos esetben légzéskimaradással is együtt járhat

A megelőző, nátha szerű tünetek a babák esetében el is maradhatnak, és náluk azonnal kezdődhet az éles, szamárbőgéshez hasonló hangú köhögéssel a betegség - amelyről a nevét is kapta a szamárköhögés. A köhögést kísérhetik akár görcsök, és nagyon erős rohamokban is jelentkezhet, amely légzéskimaradást okozhat, sőt akár hányást is.
Idősebb gyermekeknél a szamárbőgéshez hasonló köhögés csak 7-10 nappal az első tünetek megjelenése után kezdődik. Mivel a köhögés száraz, nem jár együtt nyálkatermeléssel, így a köhögőrohamok akár 1 percig is eltarthatnak, és az arc pirosas, lilás elszíneződésével is együtt járhatnak.

A kicsivel mindenképpen forduljunk orvoshoz

A szamárköhögés a csecsemőkre nézve veszélyes betegség, különösen a 6 hónapnál fiatalabb babáknál. Ha arra gyanakszunk, hogy gyermekünk szamárköhögésben szenved, azonnal forduljunk vele orvoshoz, súlyosabb esetben pedig akár sürgősségi ellátásra is szükség lehet. Légzéskimaradást a 1,5 évnél fiatalabb babáknál is okozhat a szamárköhögés, ezért mindig felügyelni kell a kicsit, és a komolyabb tüneteknél orvoshoz fordulni. A betegséget bármilyen életkorban el lehet kapni, és a tünetek átlagosan 3-6 hétig tartanak.

Hogyan kezelhető?

Ha az orvos diagnosztizálta a szamárköhögést, az antibiotikum segít majd a tüneteket enyhíteni, és megakadályozni, hogy a fertőzés másokra is átterjedhessen. A köptetők és a köhögés elleni szerek általában nem használnak a szamárköhögés ellen, ezért ilyet nem érdemes adni a kicsinek, főként orvos felügyelete nélkül. Ha a köhögési rohamok miatt nem tudunk elegendő folyadékot adni a gyermeknek, akkor is forduljunk orvoshoz, hogy ne okozzon a betegség kiszáradást is nála.
Kapcsolódó cikkeink szamárköhögés témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Válaszd az örömteli fejlődést gyermeked számára! (X)

Kisbabád mosolya a legbiztosabb visszajelzése annak, hogy jól érzi magát és boldog. Ez a mosoly tudatja minden szülővel, hogy gyermeke fejlődése örömteli, a világ bármely pontján is éljenek. De mégis mi a titka az örömteli fejlődésnek?

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák