Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Szamárköhögés: hogy lehet felismerni?

Szerző: Bordohányi Alexandra

2018. március 13.

Forrás: babaszoba.hu

A szamárköhögés egy baktérium okozta betegség, amely kezdetben olyan tüneteket okoz, mint a nátha: enyhe köhögést, lázat, duzzadt, fájdalmas orrot és tüsszögést, csak ezután súlyosbodnak a szimptómák.

Szamárköhögés: hogy lehet felismerni?
A DPT oltásnak köszönhetően egyre ritkábban előforduló betegség, de sajnos az oltás ellenére is el lehet kapni.

Cseppfertőzéssel terjed

A szamárköhögés súlyosan fertőző betegség, amely cseppfertőzés útján terjed, így elég a baktériumokat belélegeznünk ahhoz, hogy megbetegedjünk. Ezek a baktériumok a légutakon keresztül eljutnak a tüdő belsejébe is, ahol megtapadnak. A baktériumok duzzanatot és gyulladást okoznak a légzőrendszerben, amely száraz, hosszan tartó köhögést eredményeznek.

Súlyos esetben légzéskimaradással is együtt járhat

A megelőző, nátha szerű tünetek a babák esetében el is maradhatnak, és náluk azonnal kezdődhet az éles, szamárbőgéshez hasonló hangú köhögéssel a betegség - amelyről a nevét is kapta a szamárköhögés. A köhögést kísérhetik akár görcsök, és nagyon erős rohamokban is jelentkezhet, amely légzéskimaradást okozhat, sőt akár hányást is.
Idősebb gyermekeknél a szamárbőgéshez hasonló köhögés csak 7-10 nappal az első tünetek megjelenése után kezdődik. Mivel a köhögés száraz, nem jár együtt nyálkatermeléssel, így a köhögőrohamok akár 1 percig is eltarthatnak, és az arc pirosas, lilás elszíneződésével is együtt járhatnak.

A kicsivel mindenképpen forduljunk orvoshoz

A szamárköhögés a csecsemőkre nézve veszélyes betegség, különösen a 6 hónapnál fiatalabb babáknál. Ha arra gyanakszunk, hogy gyermekünk szamárköhögésben szenved, azonnal forduljunk vele orvoshoz, súlyosabb esetben pedig akár sürgősségi ellátásra is szükség lehet. Légzéskimaradást a 1,5 évnél fiatalabb babáknál is okozhat a szamárköhögés, ezért mindig felügyelni kell a kicsit, és a komolyabb tüneteknél orvoshoz fordulni. A betegséget bármilyen életkorban el lehet kapni, és a tünetek átlagosan 3-6 hétig tartanak.

Hogyan kezelhető?

Ha az orvos diagnosztizálta a szamárköhögést, az antibiotikum segít majd a tüneteket enyhíteni, és megakadályozni, hogy a fertőzés másokra is átterjedhessen. A köptetők és a köhögés elleni szerek általában nem használnak a szamárköhögés ellen, ezért ilyet nem érdemes adni a kicsinek, főként orvos felügyelete nélkül. Ha a köhögési rohamok miatt nem tudunk elegendő folyadékot adni a gyermeknek, akkor is forduljunk orvoshoz, hogy ne okozzon a betegség kiszáradást is nála.
Kapcsolódó cikkeink szamárköhögés témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

A nők 80 százaléka tapasztalt már szexuális zaklatást nyilvános helyeken (X)

Az utcai zaklatás egy olyan dolog, ami bármilyen szexuális irányultságú, kultúrájú és hitű nőt és férfit lealacsonyít, ami azt eredményezi, hogy megkérdőjelezik saját tapasztalataikat.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések