Baba

Süsd meg a tejet, harcolj így a tejallergia ellen!

A legújabb vizsgálatokból úgy tűnik, hogy az egyre növekvő mennyiségben adott, a tejet megsütött formában tartalmazó étel segíthet a tejallergia megszüntetésében.
2011. Július 06.

Ha a gyerekeknek egyre növekvő mennyiségben adtak olyan ennivalót, amely jól megsütött tejet tartalmazott (pl. süteményt, palacsintát), ez jelentős részüknek segített „kinőni” a tejallergiát – írják az amerikai Mount Sinai Orvosi Egyetem Jaffe Ételallergia Intézetének kutatói, akik vizsgálatukat a Journal of Allergy and Clinical Immunology május 23-i számában ismertették.

Összesen 88, 2–17 éves tejallergiás gyermeket vizsgáltak. Első lépésként azt nézték meg, hogy miként reagálnak a gyerekek a jól megsütött tejet tartalmazó süteményekre. A sütés folyamán a magas hőmérséklet miatt a fehérjék kicsapódnak, tönkremennek, és ezzel csökken a tej allergizáló hatása.

A süteményekre 65 vizsgált személy, az összes résztvevő mintegy 75 százaléka nem válaszolt allergiás reakcióval. A további vizsgálatokat rajtuk végezték. Szüleiknek részletes instrukciókat adtak arra vonatkozóan, hogyan építsék be lassan egyre nagyobb mennyiségben a megsütött tejet tartalmazó ennivalókat a gyermekek étrendjébe.

Hat-tizenkét hónap múlva a gyermekek orvosi ellenőrzés mellett sajtos pizzát kaptak. A sajtot alacsonyabb hőfokon sütik, mint a korábban kapott süteményeket, és több tejfehérjét is tartalmaz, mint az addig alkalmazott tejtartalmú ennivalók. A gyerekek 78 százalékának nem lett allergiás reakciója a sajtos pizzától, és ők ettől kezdve sült sajtot is ettek, fokozatosan növekvő mennyiségben. A többi gyermeknél újabb fél év, egy év elteltével megismételték a sajtospizza-evést, és ha már nem adtak erre allergiás reakciót, ők is sült sajtos ételekkel egészíthették ki étrendjüket.

A vizsgálat kezdetétől számítva átlagosan három év múlva következett az utolsó lépcső: az orvos jelenlétében nem forralt tejet tartalmazó ennivalót kaptak a gyerekek, például joghurtot, jégkrémet vagy fölözött tejet. A 65 gyermek 60 százalékánál semmilyen allergiás reakció nem mutatkozott, s attól fogva bátran fogyaszthattak bármilyen tejes ételt.

A kezdetben behívott 88 gyermek 47 százalékánál múlt el tehát a tejallergia, míg a kontrollcsoportban csak 22 százalék volt ez az arány. A kutatók biztatónak tartják, hogy ilyen egyszerű beavatkozással nagymértékben növelhető a tejallergiát „kinövők” száma.

A szervezet hozzászoktatása az allergiás reakciót kiváltó élelmiszerhez nem új ötlet: május végén francia bőrgyógyászok hozták nyilvánosságra eredményüket, melyet egy forradalmian új bőrtapasszal sikerült elérniük. A két francia gyerekgyógyász által kidolgozott tapaszból igen kicsi adagokban kerül mogyoróolaj a bőr alá. Brit tudósoknak 2009-ben hasonló módszerrel sikerült kigyógyítaniuk négy gyermeket a mogyoróallergiából.

Ezek is érdekelhetnek:

  • Tehéntej-allergiás a gyerekem
  • Tejallergia: nem múlik olyan gyorsan
  • Hozzátáplálás: mit ne tegyünk?
  • Receptek szója-, tojás-, tej- és lisztallergiásoknak
  • Forrás: MedicalOnline