Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Süsd meg a tejet, harcolj így a tejallergia ellen!

Szerző: dr. Weisz Júlia

2011. július 6. | Frissítve: 2015. december 20.

Forrás: MedicalOnline

A legújabb vizsgálatokból úgy tűnik, hogy az egyre növekvő mennyiségben adott, a tejet megsütött formában tartalmazó étel segíthet a tejallergia megszüntetésében.

Ha a gyerekeknek egyre növekvő mennyiségben adtak olyan ennivalót, amely jól megsütött tejet tartalmazott (pl. süteményt, palacsintát), ez jelentős részüknek segített "kinőni" a tejallergiát - írják az amerikai Mount Sinai Orvosi Egyetem Jaffe Ételallergia Intézetének kutatói, akik vizsgálatukat a Journal of Allergy and Clinical Immunology május 23-i számában ismertették.

Összesen 88, 2-17 éves tejallergiás gyermeket vizsgáltak. Első lépésként azt nézték meg, hogy miként reagálnak a gyerekek a jól megsütött tejet tartalmazó süteményekre. A sütés folyamán a magas hőmérséklet miatt a fehérjék kicsapódnak, tönkremennek, és ezzel csökken a tej allergizáló hatása.

A süteményekre 65 vizsgált személy, az összes résztvevő mintegy 75 százaléka nem válaszolt allergiás reakcióval. A további vizsgálatokat rajtuk végezték. Szüleiknek részletes instrukciókat adtak arra vonatkozóan, hogyan építsék be lassan egyre nagyobb mennyiségben a megsütött tejet tartalmazó ennivalókat a gyermekek étrendjébe.

Süsd meg a tejet a gyerekeidnek!


Hat-tizenkét hónap múlva a gyermekek orvosi ellenőrzés mellett sajtos pizzát kaptak. A sajtot alacsonyabb hőfokon sütik, mint a korábban kapott süteményeket, és több tejfehérjét is tartalmaz, mint az addig alkalmazott tejtartalmú ennivalók. A gyerekek 78 százalékának nem lett allergiás reakciója a sajtos pizzától, és ők ettől kezdve sült sajtot is ettek, fokozatosan növekvő mennyiségben. A többi gyermeknél újabb fél év, egy év elteltével megismételték a sajtospizza-evést, és ha már nem adtak erre allergiás reakciót, ők is sült sajtos ételekkel egészíthették ki étrendjüket.
A vizsgálat kezdetétől számítva átlagosan három év múlva következett az utolsó lépcső: az orvos jelenlétében nem forralt tejet tartalmazó ennivalót kaptak a gyerekek, például joghurtot, jégkrémet vagy fölözött tejet. A 65 gyermek 60 százalékánál semmilyen allergiás reakció nem mutatkozott, s attól fogva bátran fogyaszthattak bármilyen tejes ételt.

A kezdetben behívott 88 gyermek 47 százalékánál múlt el tehát a tejallergia, míg a kontrollcsoportban csak 22 százalék volt ez az arány. A kutatók biztatónak tartják, hogy ilyen egyszerű beavatkozással nagymértékben növelhető a tejallergiát "kinövők" száma.

A szervezet hozzászoktatása az allergiás reakciót kiváltó élelmiszerhez nem új ötlet: május végén francia bőrgyógyászok hozták nyilvánosságra eredményüket, melyet egy forradalmian új bőrtapasszal sikerült elérniük. A két francia gyerekgyógyász által kidolgozott tapaszból igen kicsi adagokban kerül mogyoróolaj a bőr alá. Brit tudósoknak 2009-ben hasonló módszerrel sikerült kigyógyítaniuk négy gyermeket a mogyoróallergiából.

Ezek is érdekelhetnek:
 • Tehéntej-allergiás a gyerekem
 • Tejallergia: nem múlik olyan gyorsan
 • Hozzátáplálás: mit ne tegyünk?
 • Receptek szója-, tojás-, tej- és lisztallergiásoknak

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések