Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Súlyos pszichiátriai mellékhatások a spiráloktól?

Szerző: Babaszoba.hu

2017. június 30. | Frissítve: 2019. július 12.

Forrás: HVG.hu

A méhen belüli gyógyszerleadó rendszerek, azaz a spirálok lehetséges mellékhatása lehet a depresszió - ez eddig is szerepelt a betegtájékoztatóban, de egy vizsgálat eredményei most módosíthatják többek között az alkalmazási előírásokat is.

Súlyos pszichiátriai mellékhatások a spiráloktól?

Tavaly hozták nyilvánosságra az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) Farmakovigilanciai Kockázatértékelő Bizottságának állásfoglalását azokról a hormonális spirálokról, amelyek levonorgesztrel nevű hatóanyagot tartalmaznak és azok esetleges súlyos pszichiátriai mellékhatásairól - számol be a hvg.hu a PharmaOnline nyomán.
A levonorgesztrelt tartalmazó spirálok itthon is megtalálhatóak, ahogy világszerte is forgalomban vannak. Az Európai Gyógyszerügynökség februárban kezdte meg a vizsgálatát ezekkel a spirálokkal kapcsolatban, és azt vizsgálták, hogy milyen mértékben vezethetnek pszichiátriai mellékhatásokhoz. Az eredmények alapján döntenek majd arról, hogy szükség van-e a betegtájékoztatók és az alkalmazási előírások módosítására.
Az eddig is szerepelt az érintett gyógyszerek betegtájékoztatójában, hogy depressziós hangulat, illetve depresszió gyakori mellékhatásként jelentkezhet, a vizsgálatok szerint ez kb. 100-ból 1-10 betegnél jelentkezik. Ugyanakkor most úgy tűnik, ahogy a Spiegel is írja, hogy az egyik eszköz esetében több mint 270 esetben jeleztek depressziót, agressziót, alvászavart, pánikrohamokat, libidócsökkenést.
Az Amerikai Egyesült Államokban április 12-ig körülbelül 2900 beteg fordult bírósághoz, ők is ugyanazt a spirált használták. Közülük sokan nemcsak pszichiátriai mellékhatásokra, hanem más egészségkárosodásra, például méhperforációra hivatkoztak.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Kevesebb köhécselés idén ősszel?

Levegőtisztítót teszteltünk!

Válaszd az örömteli fejlődést gyermeked számára! (X)

Kisbabád mosolya a legbiztosabb visszajelzése annak, hogy jól érzi magát és boldog. Ez a mosoly tudatja minden szülővel, hogy gyermeke fejlődése örömteli, a világ bármely pontján is éljenek. De mégis mi a titka az örömteli fejlődésnek?

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák