Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Súlygyarapodás a születés utáni napokban

Szerző: Babaszoba.hu

2019. április 7. | Frissítve: 2021. április 7.

Forrás: babaszoba.hu

Bár szerencsére már elmúltak azok az idők, amikor állandóan méricskélni kellett a kisbabát, nem árt, ha rendszeresen megnézzük, hogyan fejlődik, ez ugyanis jó képet adhat az egészségéről. Hogyan alakul a testsúly az újszülöttnél az első hónapban?

A születés után, a kórházban töltött napok alatt valószínűleg többször is megmérik a kisbabát (vagy éppen te magad mérheted meg a csecsemőosztály mérlegén). A legtöbb egészséges, időre született újszülött egy kicsit fogyhat az első napokban, általában a születési súlyuk 5-10 százalékát veszítik el. Ez teljesen normális, nem kell miatta aggódni, csupán akkor, ha a súlyvesztés 10%-nál nagyobb.
5-7 napos koruktól aztán elkezdenek hízni, és kéthetes korukban elérhetik (vagy akár túl is léphetik) a születési súlyukat. Ez több dologtól is függ, így többek között attól is, hogy mennyire sikeres a szoptatás.
Az újszülött egy kicsit veszíthet is a súlyából
Az állandó méricskélés helyett (vagy mellett) más módon is felmérhetjük, eleget eszik-e és megfelelően fejlődik-e az újszülöttt: a piszkos pelenkák száma nagyon jól utalhat erre. Naponta 4-8 pisis és legalább 2 kakis pelenka azt mutatja, hogy nincs baj a kicsi fejlődésével. Főleg a székletürítésben lehetnek komoly eltérések, olyan babák is vannak, akik naponta akár 10 alkalommal is kakilnak az első hónapban. Természetesen, bármikor, ha kétségeid vannak, vidd el a gyermekorvoshoz, védőnőhöz a babát egy gyors mérésre - ők abban is segíthetnek, ha úgy tűnik, nem gyarapszik eleget a kicsi!
(via)
Ezt is érdemes elolvasni:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák