Baba

Start-számla vagy bankbetét: melyiket válasszuk?

Ha gondos szülők vagyunk, időben gondolnunk kell arra, hogyan könnyíthetjük meg majd gyermekünk életét. Többféle lehetőség közül választhatunk: bankbetétet nyissunk a gyereknek, vagy válasszuk a Start-számlát? Melyik az előnyösebb?
2014. Október 10.

Ha a baba születésekor el szeretnénk kezdeni a takarékoskodást, végig kell gondolnunk, melyik a legjobb, legolcsóbb, legegyszerűbb megoldás, hogy pénzt tegyünk félre a későbbi időkre. A tervezést megkönnyítheti az a tény, hogy a 2006. január 1-e után született gyerekek automatikusan életkezdési támogatást kapnak az államtól: ez 42.500 forint. Ahhoz, hogy ez a pénz egy olyan számlára kerüljön, amihez nagykorúságakor hozzáfér a fiatal, nem kell mást tennünk, mint Start-értékpapírszámlát nyitnunk a legközelebbi kincstári fiókban. A havi befizetés összegét mi határozzuk meg, ráadásul a gyarapodó összeghez még további támogatást is ad évente az állam.

És a bankbetét?

Ebben az esetben felkereshetjük valamelyik bankot, és a választhatunk a többféle betéti lehetőség közül. Ám azt tudnunk kell, hogy a bankbetéteket érinti az adókötelezettség. Normál adózás esetén a betétek nagy többsége után 16 százalékos kamatadót, továbbá 6 százalékos egészségügyi hozzájárulást (EHO) kell fizetnünk a betét kamatnyeresége után. Figyelnünk kell arra is, milyen kamatozású betétet választunk: ha változó a kamat, akkor a futamidő alatt ennek mértéke alakulhat valamilyen külső tényező hatására, vagy éppen a bank döntése alapján. Nem tudunk tehát pontosan tervezni. Ugyanakkor fix kamatozású betétet is nyithatunk: ám ennek is lehet hátránya. Csak egy példa: ha lekötjük a pénzt például 7 százalékon egy évre annak tudatában, hogy 4-5 százalékos infláció van a gazdaságban és erre számítunk a következő egy évben is, vagyis azt reméljük, hogy a pénzromlás mértékénél magasabb kamatot kapunk. Ám ha ezzel szemben néhány hónap múlva az infláció 8 százalékra emelkedik és esetlegesen a futamidő hátralévő részében még tovább, akkor a betét lejáratakor a pénz értéke – az inflációt is figyelembe véve – kevesebb lesz, mint az elhelyezéskor.

Egyszerű, olcsó

Ám ha élünk azzal a lehetőséggel, amit az állam kínál fel, vagyis Start-számlát nyitunk, az életkezdési támogatás összege a hozamokkal együtt automatikusan Babakötvénybe fektetődik, mely a magyar állami garancia miatt hosszú távon is biztonságos befektetés.

A számlán jóváírt összes pénz, valamint az éves kamatok automatikusan a gyermek születési évéhez igazodó sorozatú Babakötvénybe kerülnek befektetésre. Az éves kamatokat mindig ugyanabba a sorozatszámú kötvénybe forgatják vissza, így erre sem kell figyelni. Az is kényelmessé teszi a számlavezetést, hogy csupán a havi egyszeri átutalási megbízást kell elintéznünk. S ami még fontos: a számla vezetéséért, más számlavezetőtől történő átvételért, a megbízások teljesítéséért és a kifizetésért a Magyar Államkincstár semmilyen díjat nem számít fel.

A Start-értékpapírszámlán gyarapodó összeghez a gyermek legkorábban 18 éves korában juthat hozzá: a bankbetéttel ellentétben itt sem adót, sem EHO-t nem kell fizetni.