Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Start-számla: mit kell tudni róla?

Szerző: Máger Judit

2014. október 10.

Forrás: babaszoba.hu

Az új jövevény érkezése előtti időszak a tervezésé és az álmodozásé, ám ezekhez némi szorongás is társul, hiszen felelősek leszünk egy pici ember boldogságáért, jóllétéért, biztonságáért.

Ha már eldöntöttük, milyen színű legyen a babaszoba, megvettük a ruhákat, a legfontosabb babaápolási kellékeket, nem árt távolabbi célokra is gondolni, megtervezni a jövőt. A szereteten, érzelmi biztonságon túl a megfelelő anyagi háttér megteremtése is fontos szempont. A gyerekek gyorsan felnőnek: óvoda, iskola, érettségi, egyetem, s máris itt az önálló élet, amihez pénzre, kezdő tőkére lesz szükségük. Ha időben megismerkedünk azokkal a lehetőségekkel, amik már a gyerek születése pillanatától segítenek könnyebbé tenni a jövőjét, akár nagyobb összegű megtakarítás is összegyűlhet a 18. születésnapra. Milyen lehetőségünk van erre?

Start-számla, Babakötvény: feltételek, tudnivalók

42.500 forint - ennyi életkezdési támogatást kap minden gyerek, aki 2006. január 1-je után született. Ez az összeg egy letéti számlára kerül a Magyar Államkincstárban, amiről automatikusan tájékoztató levelet is küldenek a gyermek törvényes képviselőjének. Ennek az értesítésnek a kicsi születésétől számított 2 és fél hónapon belül kell megérkeznie.S hogy mit kell tennünk ahhoz, hogy erről a letéti számláról egy, a gyermek számára hozzáférhető számlára kerüljön az induló összeg és ott magas kamattal gyarapodjon tovább? Menjünk el egy kincstári fiókba és nyissunk a gyerekünk nevére egy úgynevezett Start-értékpapírszámlát. Ehhez a következő papírokra lesz szükségünk: a gyermek a lakcím- és adókártyája, valamint a saját személyi igazolványunk és lakcímkártyánk. A Start-értékpapírszámla nyitását meggyorsíthatjuk, ha a személyes ügyintézés előtt a Magyar Államkincstár WebKincstár aloldalán kitöltjük az ügyfél regisztrációt.

Egyszerű, kényelmes

A számla megnyitása után a 42.500 forintos alapösszeget mi magunk, vagy akár a nagyszülők és hozzátartozók is tovább gyarapíthatják. Ez annál is inkább megéri, hiszen a befizetett összeg 10 százalékát támogatásként az állam jóváírja, maximum évi 6 ezer forintig. Fontos tudni azt is, az életkezdési támogatás összege a hozamokkal együtt automatikusan Babakötvénybe fektetődik, mely a magyar állami garancia miatt hosszú távon is biztonságos befektetés.
A számlán jóváírt összes befektetés - a tőke és támogatások -, valamint az éves kamatok automatikusan a gyermek születési évéhez igazodó sorozatú Babakötvénybe kerülnek befektetésre. Az éves kamatokat automatikusan mindig ugyanabba a sorozatszámú kötvénybe forgatják vissza, így erre sem kell figyelni. Az is kényelmessé teszi a számlavezetést, hogy csupán a havi egyszeri átutalási megbízást kell elintéznünk, más teendőnk nincs is. A számla vezetéséért, más számlavezetőtől történő átvételért, a megbízások teljesítéséért és a kifizetésért a Magyar Államkincstár Kincstár semmilyen díjat nem számít fel.

Egy összegben vehető ki a megtakarítás

A Start-értékpapírszámlán kamatozó pénzhez legkorábban a 18. születésnapjuk után férhetnek hozzá a fiatalok: ekkor azonban EHO és kamatmentesen vehetik ki a teljes összeget. (Részletekben nem vehetjük ki pénzt.) Amit még jó tudni, hogy nem csak 2006. január 1-je után született gyerekek javára nyitható Start-értékpapírszámla: a korábban születettek ugyan a 42.500 forintos állami támogatásra nem jogosultak, de az egyéb feltételek számukra is kedvezőek. Ebben az esetben 25 ezer forintot kell a családnak a megnyitáskor a számlára befizetnie, az éves kamatok, az állami - évi maximum 6 ezer forintos támogatás - ebben az esetben is jár a gyereknek.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

A nők 80 százaléka tapasztalt már szexuális zaklatást nyilvános helyeken (X)

Az utcai zaklatás egy olyan dolog, ami bármilyen szexuális irányultságú, kultúrájú és hitű nőt és férfit lealacsonyít, ami azt eredményezi, hogy megkérdőjelezik saját tapasztalataikat.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések