Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Start-számla 2021

Szerző: Kiss Virág

2021. január 11. | Frissítve: 2021. augusztus 13.

Forrás: babaszoba.hu

A gyermekek életkezdését megkönnyítő megtakarítási formák közül a legnépszerűbb és legismertebb a Start számla. Mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat.

Start-számla 2021. (fotó: Getty Images)
Fontos tisztázni, hogy sokan pontatlanul használják az életkezdési támogatás és Start-számla fogalmakat, és sokan hajlamosak a kettőt össze is keverni. Ebben az útmutatóban rendet teszünk a fogalmak között is.

Mi az életkezdési támogatás?

Ez egy 2006-óta létező egyszeri fix összegű állami támogatás, ami minden Magyarország területén élő magyar állampolgár számára alanyi jogon jár. Ez a pénz tehát a nagykorúvá vált állampolgárok életkezdésének támogatására szolgál, vagyis ehhez az összeghez csak felnőtt korában juthat hozzá a támogatott gyermek.
Erre a támogatásra a 2017. június 30. napját követően született Magyarország területén kívül élő magyar állampolgárok vagy magyar igazolvánnyal rendelkező személyek is jogosultak.

Mekkora az életkezdési támogatás összege?

Az életkezdési támogatás összegét a költségvetés határozza meg. 2021-ben ez 42 500 Ft.
Rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult/ nevelésbe vett gyermek esetében ez az összeg csekély mértékben magasabb, és számukra a születés évét követő hetedik és tizennegyedik évben újabb támogatást biztosít az állam.

Kell-e igényelnünk az életkezdési támogatást?

Nem, mert ez az összeg automatikusan jár a gyermeknek. Erről írásbeli értesítőt küldenek a törvényes képviselő számára.
A Magyarország területén kívül élő magyar állampolgárok esetében azonban a támogatás nem jár automatikusan, ezt kérelem útján meg kell igényelnie a törvényes képviselőnek.

Mi az a Start-számla?

Az életkezdési támogatást az ún. Start-számlán kezeli az állam. Erre a fix összegre ugyanis minden évben kamat kerül, aminek összege megegyezik a mindenkori infláció értékével. Ez tehát egy nagyon szerény megtakarítást tesz lehetővé.
Amit azonban fontos hangsúlyozni, az az, hogy a szülők erre a számlára nem tehetnek be pénzt!
Jogos a kérdés, hogy akkor mégis miként növelhető a Start számlán lévő életkezdési támogatás? Itt kell szót ejtenünk a Kincstári Start-értékpapírszámláról!

Mi az a Kincstári Start-értékpapírszámla?

Ez egy olyan megtakarítási számla, amin a gyermek nagykorúságáig gyűjthetjük az általunk betett pénzt.
Törvényes képviselőként gyermekünk 18. életévének betöltéséig bármikor van lehetőségünk arra, hogy az állam által nyújtott életkezdési támogatás összegét az életkezdési letéti számláról a Kincstári Start-értékpapírszámlára helyezzék át. Ez azt jelenti, hogy ilyen számlát nem csak újszülöttek számára lehet nyitni tehát!
E számla további előnye, hogy annyit teszünk rá, amikor és amennyit szeretnénk, és az egyéni befizetésekre az állam évente további támogatást nyújt. Így minden évben a befizetések 10 százalékának megfelelő, de legfeljebb évi 6000 Ft állami támogatás jár.
A Start-számla előnye, hogy semmiféle költséggel nem jár, ha ezt a befektetési formát választjuk, és a gyermek 18. életévének betöltéséig keletkezett megtakarítás és hozam mentesül mindennemű adó, járulék és illeték alól.

Mi az a Babakötvény?

Ez a fogalom a Kincstári Start-értékpapírszámlával kapcsolatos, és annyit kell róla tudni, hogy a számlán lévő összes megtakarítás (az életkezdési támogatás, valamint a számlára betett pénz és a kamatok is) ún. Babakötvénybe kerül befektetésre, ami egy változó kamatozású, 19 évnyi futamidejű állampapír.

Hogy és miként nyithatunk Kincstári Start-értékpapírszámlát?

Amennyiben Kincstári Start-értékpapírszámlát szeretnénk nyitni a Kincstár bármely állampapír-forgalmazó ügyfélszolgálatát kell felkeresnünk.
2020. április 27. óta már otthonról is vásárolható Babakötvény, illetve nyitható Értékpapírszámla az Ügyfélkapun keresztül elérhető Webkincstárban vagy Mobilkincstárban. Így már nem szükséges személyes megjelenés a Start-értékpapírszámla megnyitásához.
Fontos információ, hogy a 2006. január 1. előtt született belföldi, valamint 2017. július 1. előtt született külföldön élő, 18. életévét még be nem töltött magyar gyermek esetében induló összegként számlanyitáskor a családtagnak kell befizetni 25 000 forintot.
A számlanyitáshoz többféle dokumentumra lesz szükségünk, erről részletes tájékoztatást a Magyar Államkincstár vonatkozó oldalán találhatunk.

Mikor lehet hozzájutni a Kincstári Start-értékpapírszámlán lévő megtakarításhoz?

Csakis akkor, amikor gyermekünk nagykorúvá vált, vagyis elérte a 18. életévét, de csak abban esetben, ha már legalább 3 évig létezett a babakötvényünk előtte.
Ha tehát - tegyük fel - hogy 17 éves korában nyitottunk egy ilyen számlát, akkor csak 20 éves korában juthat hozzá az összeghez.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések