Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Sokkal több időt töltenek a gyerekeikkel a mostani apukák

Szerző: Babaszoba.hu

2020. március 11. | Frissítve: 2022. március 21.

Forrás: babaszoba.hu

A kutatások szerint a mai apák sokkal aktívabban vesznek részt a gyereknevelésben, mint a korábbi generációk - ez pedig arra is hatással van, hogy látják gyermekeik a világot és önmagukat.

Sokkal több időt töltenek a gyerekeikkel a mostani apukák (Fotó: Getty Images)

Az apukák is szeretnének egyenlő felek lenni

A mai apukák sokkal nagyobb mértékben kiveszik a részüket a gyerekek körüli teendőkből a kutatások szerint, és háromszor annyi időt töltenek a gyermekeikkel, mint a két generációval előttük élő férfiak. 1982-ben az apák 43%-a vallotta azt, hogy még soha nem cserélt pelenkát a gyerekén, manapság ez a szám 3%-ra csökkent. A kutatások pedig azt mutatják, hogy ha az apuka öltözteti, fürdeti, pelenkázza a babát, az erősíti az apa-gyermek kapcsolatot, és a gyermek növekedésére is jótékonyan hat.
Az Y generációs apukák a kutatások szerint sokkal jobban hisznek az egyenlő munkamegosztásban a gyermekek körüli teendők terén, mint a korábbi generációk tagjai. A számok szerint a megvalósítás még nem tökéletes, sokan beismerik, hogy anya még mindig több feladatot lát el, de egy nemrégiben készült felmérés szerint a modern apukák 30 perccel több időt fordítanak a napi házimunkára, mint azt a saját édesapjuk tette.
A gyermekekre fordított apás idő növekedéséből a gyermekek is rengeteget profitálnak. A lányok megtanulják, hogy nem kevesebbek, mint a fiúk, a fiúk pedig azt, hogy a mosogatás és a mosás nem női munka.
A házasságra szintén jótékonyan hat a nagyobb apai részvétel, ugyanis a kutatások szerint, ha a szülői felelősség legalább 60%-ban az anya vállát nyomja, annak a házaspár kapcsolata issza meg a levét. De ha az apa is besegít a teendőkbe, az erősíti a párkapcsolatot is.

Az apák is érezhetnek bűntudatot

Annak ellenére, hogy a kutatások alapján sokat változott az apai hozzáállás, a mai apák mégis gyakran éreznek bűntudatot, mert még mindig az anyákra hárul a háztartási teendők oroszlánrésze. Jill Whitney, házasság- és családterapeuta szerint az apáknak sokkal inkább a saját édesapjukkal kellene összehasonlítaniuk magukat, ez sokkal megnyugtatóbb következtetéshez vezet: az új generáció több időt tölt az utóddal, mint az előző. Egy felmérés szerint az apukák nagyjából fele szeretne még több időt eltölteni a gyerekével, ám ezt a munkája miatt nem tudja megtenni.

Az apáknak is szüksége van támogatásra

Kevin Shafer, a Brigham Young Egyetem szociológia professzora szerint az édesapák gyakran mondják a kutatóknak, hogy több részt vállalnának a szülői feladatokból, de a társadalmi intézmények gyakran akadályozzák ebben őket. A professzor szerint a fizetett apai szabadság és az általános munkakultúra megváltoztatása lehet erre a megoldás, mert az apák részéről megvan a szándék.
A Boston College egy nemrégiben készült tanulmánya szerint a mai apáknak nagy ellentmondásokkal kell szembenézniük, hiszen a szakmai ranglétrán is feljebb szeretnének jutni, miközben a gyerekeikkel még több időt szeretnének együtt tölteni.
(Cikk forrása: mother.ly)

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

A nők 80 százaléka tapasztalt már szexuális zaklatást nyilvános helyeken (X)

Az utcai zaklatás egy olyan dolog, ami bármilyen szexuális irányultságú, kultúrájú és hitű nőt és férfit lealacsonyít, ami azt eredményezi, hogy megkérdőjelezik saját tapasztalataikat.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések