Baba

Sokat elárul a gyerekről, mit figyel másokon

Előrelépést jelenthet az autizmus diagnosztizálásában egy új módszer, mely a tekintetet követi. Ez ugyanis könnyebb és kevésbé nyomasztó lehet a gyerekek számára.
2019. Július 13.
Az autizmussal élő gyerekek máshogy figyelik az arcokat

A jelenlegi módszerek, melyekkel az autizmust próbálják diagnosztizálni, nem túl gyermekbarátak, főleg kérdőívekre, pszichológussal történő beszélgetésekre hagyatkoznak. Az autizmus korai diagnózisa azonban nagyon fontos, mert így sokkal korábban megkezdődhet a szükséges fejlesztés, és a gyerekek is fiatalabb korban sajátíthatják el a tünetek csökkentését célzó módszereket.

Egy nemrég bemutatott technika lényege, hogy az érintettek tekintetét vizsgálja. Az autizmussal élőknél nagyon jellegzetes “mintázata” lehet annak, ahogyan mások arcát figyelik, vizsgálják, és ez nagyon eltér attól, ahogyan a neurotipikusok vizsgálják az arcokat.

A kutatásba összesen 40, 4-6 év körüli gyereket vontak be, akik között autizmussal élők és neurotipikusak is voltak. A gyerekeknek különböző arcokat ábrázoló fényképeket mutattak egy olyan nagy képernyőn, mellyel a tekintet irányának változásait is mérhették. A vizsgálat során azt figyelték, hova néz először a gyerek, illetve, az arc mely részeit figyeli meg. A szakemberek hét fő területre koncentráltak: a jobb szem alatt, a jobb szemen, a bal szem alatt, a bal szemen, az orron, a szájon, valamint más részeken tölt-e hosszabb időt a gyerekek tekintete.

Úgy találták, hogy az autizmussal élő gyerekek hosszabb ideig tanulmányozták a szájat és rövidebb ideig a szemeket. Egyéb jellegzetességek is jobban megfigyelhetőek voltak az autizmussal élő gyerekeknél, így a diagnózis felállításában segíthet annak elemzése, hogy milyen gyorsan néz egyik területről a másikra a gyerek, vagy hány területet tekint “fontosnak” a gyerek.

(via)

Ez is érdekelhet: