Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Sikeresen szétválasztották a törzsüknél összenőtt sziámi ikreket

Szerző: Babaszoba.hu

2018. november 12.

Forrás: MTI

Sziámi ikerpárt választottak szét ausztrál orvosok, a törzsöknél összenőtt ikerlányoknak jók az esélyeik a felépülésre.

Sikeresen szétválasztották a törzsüknél összenőtt sziámi ikreket
Törzsüknél összenőtt 15 hónapos bhutáni ikerlányokat választottak szét ausztrál orvosok, a műtét több mint hatórás volt - írta a BBC hírportálja.
A kislányoknak jók az esélyei a felépülésre - mondta el újságíróknak Joe Crameri, az operációt végző csapat vezetője.

A törzsüknél összenőve született kislányok, Nima and Dava Pelden arccal egymás felé születtek, ülni nem tudtak, állni igen, de csak egyszerre. A melbourne-i Royal Children's Hospital mintegy 18 szakembere vett részt a műtétben.

A kislányok és édesanyjuk októberben érkeztek Melbourne-be, de az orvosok péntekig vártak a műtéttel, addig a kislányok egészségi állapotán igyekeztek javítani.
Az operáló csoport nem tudta pontosan, mit találnak a két gyerek szervezetében. Sikeresen szétválasztották a májukat, az azonban nem volt világos, a bélrendszerüknek van-e közös szakasza. A műtét közben derült ki, hogy szerencsére nem volt ilyen.
"Nem találtunk semmi olyat a kislányok hasában, amire ne álltunk volna készen. A következő 24-48 óra kihívást jelenthet, mint minden műtét után. Bízunk a jó eredményben" - mondta Crameri.

Nagyjából minden 200 ezer szülésre esik egy összenőtt ikerpár, 40-60 százalékuk élettelenül jön világra. Évente csak néhány elválasztó műtétet végeznek a világon.
A bhutáni családot a Children First Foundation nevű, ausztrál székhelyű jótékonysági alapítvány vitte Melbourne-be, Victoria állam állta az operáció 350 ezer ausztrál dolláros (71,8 millió forintos) költségeit.
A melbourne-i gyermekkórházban 2009-ben már sikerrel hajtottak végre hasonló életmentő műtétet, akkor két bangladeshi ikerlányt, Trisnát és Krisnát választották szét 32 órás munkával.
A család a kislányok gyógyulása után térhet vissza a himalájai országba, mely a világ egyik legelzártabb, legszegényebb államának számít.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák