Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Segítség, nem vagyok házitündér!Légy háztartásmenedzser!

Szerző: Bakos Zsuzsi

2013. június 4. | Frissítve: 2017. szeptember 12.

Forrás: babaszoba.hu

Amikor otthon vagy egy (kettő, sok) gyerekkel, a rend és a tisztaság nagyon is múló állapot, ha még dolgozni is eljársz, sokszor csak púp a hátadra. Ne aggódj, belőled is válhat remek háztartásmenedzser!

Segítség, nem vagyok Házitündér!

Kicsi gyerek(ek) mellett a tisztaság és rend új jelentést nyer. Mire minden a helyére kerül, és nem borítja morzsa, papírgalacsin, kisautó, zsírkréta (stb.) a padlót és por a polcokat, kezdheted is elölről.
A mai anyageneráció ma már elvégzendő feladathalmazként és nem önmegvalósításként tekint a háztartás szervezésére, sőt a mai nagymamák között is egyre több akad, aki a konyhában sürgölődés helyett új szakmát tanul és új utakat keres 50-60 évesen. A világ hihetetlen tempót diktál, amelyben a megújulási képesség az egyik legnagyobb erény. Ahhoz azonban, hogy anyaként önmagunkra is maradjon energiánk, ügyesen kell menedzselnünk otthoni feladatainkat. Egy biztos, ne szégyenkezz azért, ha téged sem elégít ki a háziasszonyszerep, inkább gondold át, hogyan szervezhetnéd meg hatékonyabban a háztartási teendőket!

Takarító néni volt-nincs

- "Mielőtt szültem, jól kerestem, így megengedhettem magamnak egy takarítónőt. Heti egyszer jött, és még párom ingeit is kivasalta - meséli Karola. - Miután itthon maradtam a babával, és az anyagi helyzetünk is változott, én vettem át a stafétabotot. Korábban sosem tartózkodtam ennyi időt a lakásban, és először szinte megdöbbentem, mennyi munka van a háztartással. Nem vagyok egy házitündértípus, rá kellett kapnom az ízére és arra, hogy most bizony ez tölti ki az életem egy részét. Közben itthonról dolgozni kezdtem, tanulok is, a lányom pedig bölcsis lett.
Ma már nem érdekel, ha olykor szemeznek velem a porcicák, akkor takarítok, amikor belefér az időmbe. A vasalást régen utáltam, ma kimondottan kikapcsolódást jelent az esti film alatt, és hálát adok a mosogatógépért is. Mióta csináltam egy hatalmas selejtezést, a lakás is fellélegzett, és jobban átlátom a dolgokat. Nekem az is segített, hogy mindennek meglett a helye, mert korábban hosszú perceket (órákat) töltöttem keresgéléssel. Amikor elhozom a kicsit a bölcsiből, és este együtt a család, már csak annyit foglalkozom a háztartással, amennyit muszáj."

"A rendszerben megtaláltam magam"

Andi kisfia kétéves, kislánya hat hónapos. Számára különösen az első időkben lett volna nagy segítség, ha valaki besegít a háztartásba.
"A fiam születése után, kezdő anyukaként azt sem tudtam, hová kapjak. A kisfiam nagyon rossz alvó volt, délutáni szusszanásra sem számíthattam, így szép lassan elengedtem a megfelelési vágyat, hogy itthon mindig minden ragyogjon. Anyukám még dolgozik, anyósomék távol élnek. A férjem elfogadta, hogy nem áll minden glédában, én pedig beláttam, hogy fontosabb, hogy olykor pihenjek is egy kicsit. Azóta ismét bővült a család, így még inkább az időtakarékos megoldásokra hajlok. Egyszerű dolgokat főzök, a nagybevásárlást a férjem intézi, mosni reggel szoktam, hogy ne kelljen napközben a ruhákkal vesződnöm. Két év után kezd beállni valamiféle rendszer, amelyben én is megtaláltam magam."

Legyél te is jó háztartásmenedzser!

 • Kövesd a "mindennap keveset" elvet, a lényeg, hogy ne hagyd elhatalmasodni a káoszt! A legjobb, ha erre előre kijelölsz egy idősávot, és igyekszel akkorra időzíteni a háztartási teendőket, hogy utána élvezhesd a jól végzett munka örömét.
 • Próbáld meg a kevésbé örömteli kötelezettséget összekötni valami kellemessel, például portörlés közben hallgass zenét, vagy hívd fel a barátnődet, főzés közben nézd át kedvenc weboldalaidat, vasalás közben tévézz és hasonlók.
 • A nagyobb gyerekekkel már könnyű megértetni, hogy anya most takarít, a totyogókkal azonban még aligha. Ha úgy érzed, nem fér bele az idődbe, ne marcangold magad! Az első a gyerek, a koszos edények és a szennyes ruhák várhatnak!
 • Delegáld a feladatokat! Kérd meg a párodat, hogy segítsen azokban a feladatokban, amelyeket szívesen csinál. Nagytakarításhoz is szerezz segítséget, és oldd meg a gyerekek felügyeletét, így jelentősen meggyorsítható a folyamat. Kutatások sora bizonyítja, hogy sok nő kiszervezhetné ugyan a feladatokat, mégsem teszi.
 • A nagyobb gyerekek is segíthetnek már a könnyebb feladatokban, minél előbb váljon világossá számukra, hogy a saját játékaikat nekik kell elpakolni, de részt vehetnek akár a főzésben, zoknipárosításban, söprögetésben is - persze csak a maguk játékos módján.
 • Szortírozz! Amire már nincs szükség, ajándékozd el, vagy dobd ki!
 • Megkönnyíti az életed, ha rendszeresítesz egy noteszt vagy naptárt a háztartási teendőknek. Az pedig külön öröm, amikor kipipálhatsz egy-egy feladatot.
 • Cserélj tapasztalatokat más háziasszonyokkal! Egyrészt segít, hogy ne érezd magad ufónak, másrészt hasznos tippeket kaphatsz arra vonatkozólag, miként tedd gördülékenyebbé a háztartásod vezetését.

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések