Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Segítség a gáton

Szerző: Svraka Júlia

2011. április 10. | Frissítve: 2016. július 27.

Forrás: Kismama magazin

A gátseb a magyar szülészeti gyakorlat (nagyon) gyakori, (nagyon) kellemetlen velejárója. Íme néhány tanács, hogy gyorsabban gyógyulj.

A gát a hüvelybemenet és a végbélnyílás között található terület. A gátmetszést a szülés utolsó fázisában, a koponya kigördülése előtt végzik helyi érzéstelenítésben. Előfordul, hogy csak a bőrt érinti, de többnyire az izmot is átvágják. Leggyorsabban a középirányú, végbélnyílás felé végzett gátmetszés gyógyul, mert ott a kötőszövetben fut a vágás. Ezt a lehetőséget azonban a továbbrepedés veszélye miatt ritkábban választják.
Más kérdés, hogy valóban olyan gyakran szükséges-e, mint ahogy nálunk tartják! A kutatások már régóta azt sugallják, hogy a gátmetszéssel járó kockázatok (vérveszteség, fájdalom, duzzanat, fertőzés veszélye, következő szülésnél repedés a hegszövetnél) messze meghaladják e beavatkozás állítólagos előnyeit. Ráadásul ritka az olyan repedés, amelynél több varrásra lenne szükség, mint egy átlagos gátmetszésnél. A legtöbb kicsi, spontán repedést még varrni sem kell, magától gyógyul. A gátmetszés gyógyulás ideje nagyon eltérő: van, aki délcegen ül már pár nappal a szülés után, más még évek múlva is panaszkodik.

Jól nézünk ki!

- A kislányom születése után két nappal kölcsönkértem egy kis tükröt a szobatársamtól, hogy megnézzem, mégis mi történt "odalent" - meséli a három hónapos Jázmin anyukája. - A heg hatalmasnak tűnt, a varratcérna fekete volt, és ahogy ránéztem, olyan érzésem támadt, mintha a szülész becsukott szemmel öltögetett volna.
Első ránézésre a teljesen "normális" gátseb is elég riasztónak tűnhet, de nem kell aggódnod.
- A gát és környéke nagyon jó vérellátású terület - mondja Bottyán Emese szülésznő -, ettől olyan érzékeny és lüktető a seb az első pár napban, de ennek a vérbőségnek köszönhető, hogy a terület gyorsan képes gyógyulni, regenerálódni. A duzzanat pár nap alatt lelohad, lassanként a véraláfutások is felszívódnak.
A varratok mentén égő, feszítő érzés gyötörhet, amely általában megszűnik, ahogy eltávolítják a szálakat. A felszívódó cérna néhány nap alatt eltűnik, bár sokan éreznek kis göböt a cérna csomójának helyén még hónapokkal a szülés után is.
Tipp: Csomagolj jeget tiszta textilpelenkába, és 10-15 percre tedd a sebre! A jégre csepegtethetsz árnikás illóolajat is. Csillapítja a fájdalmat, ráadásul a duzzanat is hamarabb elmúlik. Többféle homeopátiás készítmény is segíthet a gyógyulásban, sőt, ma már kapható kifejezetten gátsebgyógyító illóolaj. Használhatsz körömvirágolajat is, a lényeg, hogy 100 százalékos tisztaságú legyen.

Tartsd tisztán!

A szülést követő pár napban bőséges véres váladék, úgynevezett lochia ürül a szervezetből, gyakran olyan sok, hogy akár óránként kell cserélgetned a betétet.
- A fertőzés elkerülése érdekében naponta kétszer-háromszor zuhanyozz le langyos vízzel - javasolja a szülésznő. - Az első pár napban nem kell szappan, és mivel a seb puszta érintése is fájdalommal járhat, elég, ha csak finoman lelocsolod. Itasd szárazra puha törülközővel. Jót tesz a sebnek, ha szellőzik. Bugyi nélkül feküdj le, és így tedd magad alá a betétet, vagy valamivel kényelmesebb megoldás a gyógyszertárban kapható, eldobható hálós bugyi, amely meg is tartja a betétet és kellőképpen szellőzik is.
Lehet, hogy minden igyekezeted ellenére begyullad a seb. A hipermangán nagyon jó fertőtlenítő: ezzel mosd le naponta többször, és használj Betadin kenőcsöt, körömvirágkrémet vagy feketenadálytő-kenőcsöt, amelyre nők ezrei esküsznek. Kamillás oldatot szülés után egy-két héttel használj csak, mert szárít. Mély sebre a rózsa-teafa olajkeveréket ajánlom. Bár több fórumon is tiltják, vehetsz ülőfürdőt a szülés után 24 órával. Egy kis meleg víz olajjal vagy gyógyteával nagyon jól tud esni! Itt is a körömvirágot, illetve a tölgyfakérget részesítsd előnyben!
Tipp: Mivel a kórházak nagy többségében nincsen bidé, és körülményes minden pisilés után letusolni, szerezz be pumpás intimzuhanyt. Természetesen hüvelyöblítésre nem használhatod, de a gátsebet és környékét könnyedén le tudod zuhanyozni vele.

Ülni, állni, mozogni

- Ez a talán a legnehezebb, mert a gát folyton mozog, és valami mindig hozzáér - mondja Emese. - Kerülj minden hirtelen mozdulatot, az első felállásnál ne próbálkozz egyedül! A gátseb miatt nem tudsz csúszni az ágyon, ezért a párod vagy a szülésznő nyakába kapaszkodva finoman emeld meg a csípőd, úgy szállj le az ágyról.

Nem könnyű a gátsebbel az első pár nap és hét

Az elkövetkező pár napban nem fogsz gyorsasági rekordokat dönteni. Feküdj, amennyit csak bírsz, és csak akkor mozogj, kelj fel, ha feltétlenül muszáj. A sebed akkor gyógyul hamar, ha sokat pihensz. A picit nem kell feltétlenül ülve szoptatnod, ha oldalra fordulsz, a fejed alá párnát teszel, a babát a karoddal megtámasztod is az oldalára fordítod, könnyen és kényelmesen eléri a melled, és te sem szenvedsz.
Tipp: Elsőre talán furcsának tűnhet, de ne felejts el úszógumit vinni magaddal. Fújd fel, és ha le kell ülnöd, arra csücsülj. Így a gátsebet nem nyomja alulról semmi.

Nagydolog!

Amíg nincs székleted, addig nem engednek haza a kórházból. Tekintve, hogy három-négy napot bent kell töltened, ez a teljesítmény első ránézésre nem tűnik nagy kalandnak. De nem egy gátsebbel.
- Sokan, még ha jön is az inger, inkább izzadva feszengnek, de rá nem ülnének a vécére, kakilás közben ugyanis olyan érzésük támadhat, hogy az erőlködéstől nyomban szétnyílik a seb - mondja Emese. - Ez valójában sose fordulhat elő, a gát teherbíró képessége ugyanis hatalmas, de tény, a "nagydolog" nagyon nagy dolog. Egyél minél több gyümölcsöt, növényi rostokban gazdag ételt, és érdemes pár kanállal elmajszolni a nagyi szilvalekvárjából is.
Tipp: Ha már a vécén ülsz, és feltartóztathatatlanul jön, aminek jönnie kell, finoman nyomd össze a farpofáidat. A széklet így is tud távozni, de a gát nem feszül annyira, és az ürítés kevésbé fájdalmas.

Intő jelek - gát és mell

- Vannak bizonyos tünetek, amelyekre érdemes figyelni - int szülésznőnk. - A gátseb körüli terület az első napokban vizenyős lehet, amely tapintásra olyan, mintha petyhüdt tésztát nyomkodna az ember. Esetleg véraláfutásos, amitől a seb környéke feszes és kemény. Akármi is okozza a duzzanatot, két-három nap alatt le kell lohadnia. Ha ennél tovább tart, mindenképpen menj orvoshoz.
Ugyanígy kell tenni akkor is, ha a varratok kivétele vagy felszívódása után is égő, feszítő fájdalmat érzel, ha a seb nedvezik, látszik a hús, és nem lesz szebb az idő előrehaladtával.
A tejbelövellés néha hőemelkedéssel, lázzal is járhat. Ám ha megmarad a láz, az fertőzésre utalhat.

Egy kis torna

Sokan aggódnak, mi lesz a gyermekágy után a hüvelyükkel, gátjukkal. Szerencsére a gát és hüvely jól regenerálódik. Így a gyermekágy végére a hüvely érzékenysége visszanyeri természetes állapotát.
A gátizomtornát már második-harmadik naptól érdemes elkezdeni. A gyakorlatokat intimtorna-könyvekben találhatod, nem megerőltetők, fokozatosak, és nem okoznak fájdalmat - segítségükkel izmaid hamarabb visszanyerik rugalmasságukat, s ez a szex szempontjából sem utolsó szempont.
Szakértő: Bottyán Emese szülésznő, az Országos Bábaszövetség tagja

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések