Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Segítség, a baba nem akar kakilni!

Szerző: Babaszoba.hu

2019. december 14. | Frissítve: 2020. december 28.

Forrás: babaszoba.hu

A közhiedelemmel ellentétben nem minden baba mestere annak, hogy mindig megtöltse a pelust. Éppen ezért fontos megtanulni, hogy segíthetünk a babának abban, hogy el tudja végezni a dolgát.

Segítség, a baba nem akar kakilni! (Fotó: iStock)
Az, hogy megtanuljuk, hogy segítsünk a kisbabának kakilni, különösen olyan helyzetekben fontos, amikor a táplálkozásban beállt változások, egy betegség, vagy a bélflóra egyensúlyának felborulása miatt lelassul a bélmozgása.
Mielőtt megtanulnánk, hogy érhetjük el, hogy legyen egy kis kaki a pelusban, meg kell értenünk, mi számít normál székletnek. - Azok a babák, akik újszülöttként napi többször is kakilnak, később lelassíthatják a termelést, akár annyira, hogy már csak napi egy adag széklet kerül a pelenkájukba, és még ez is teljesen normális - magyarázta Dr. Syeda Amna Husain, gyermekorvos. Ahogy ugyanis a csecsemő növekszik, megváltozhatnak a bélbaktériumai, amelyek fontos szerepet játszanak az emésztési folyamatokban, és abban is, mennyire telik meg a pelus.
Azoknál a babáknál, akik kizárólag anyatejet vagy tápszert kapnak, ezek a változások még inkább szélsőségesek lehetnek. A szoptatott babák akár minden etetés után kakilhatnak, de az is rendben van, ha csak naponta egyszer sikerül nekik.
Azokban az esetekben, amikor egy újszülöttnek valóban székrekedése van, Dr. Husain szerint az online fórumokon olvasott gyógyszerektől inkább tartsák magukat távol a szülők. - A bélmozgás hiánya nem jelenti azt, hogy a baba ki fog száradni - mondta el a gyermekorvos. Az egyetlen folyadék, amit a csecsemőnek kapnia kell, az anyatej vagy a tápszer, vizet a 6 hónaposnál fiatalabb csecsemőknek nem szabad adni. Ha a pelus nedves, de széklet nincs, akkor abban biztosak lehetünk abban, hogy a kiszáradás nem fenyegeti.
Ha a baba nem kakil, akkor a gyermeket vigyük el az orvosához, aki nagy valószínűséggel probiotikum szedését javasolja majd. - Általában ezt a kezelési módot vetjük be ilyen esetben, de előtte szeretnénk látni a babát, és minden tényezőt megismerni az étkezéséről, és arról, korábban milyenek voltak a székletürítési szokásai - hívta fel rá a figyelmet Dr. Husain.
Ahogy a babák idősebbek lesznek, és a hozzátáplálás során szilárd ételeket is elkezdenek fogyasztani, az étrend változása a bélmozgásra is hatással lehet, és az sem ritka, hogy gyermekünkön azt látjuk, hogy nehézkesebben megy neki a kakilás. Ilyenkor arcuk vörös lehet, és morgáshoz hasonló hangot adhatnak. - Ha bizonyos ételek annyira megterhelik a babát, hogy attól székrekedése lesz, akkor érdemes barackot, körtét, szilvát is az étrendjéhez adni - javasolta a gyerekorvos.
A probiotikumok és a javasolt ételek mellett manuális módon is segíthetünk a babának, hogy megtöltsék a pelust. Dr. Daniel Zoller, az Amerikai Gyermekgyógyászati Szövetség munkatársának egyik személyes kedvenc módszere a "kerékpározás", amely során a babát a combunkra kell fektetni a hátára, majd lábait felemeljük, és körkörös mozgást végzünk velük, mintha biciklizne. Ezt csináljuk így 5-10 percig, ha szükséges, naponta többször is. - Ezt általában a babák igencsak szórakoztatónak találják - magyarázta a szövetség munkatársa. Zoller szerint a manuális végbélstimulációt viszont nem érdemes alkalmazni, mert a babák hozzászokhatnak, helyette próbálkozzunk a javasolt technikával, és vonjuk be a gyerekorvost is.
(A cikk forrása: fatherly.com)
Kapcsolódó írásaink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák