Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Sebkezelés, regenerálódás szülés után

Szerző: Babaszoba.hu

2017. július 12. | Frissítve: 2020. április 15.

Forrás: babaszoba.hu

A szülés alatt keletkezett sérülésektől is függ, hogy mennyi időt vesz igénybe, mire különösebb nehézség nélkül képes leszel ülni és mozogni.

Ha csak egyszerű felszíni horzsolás, vagy csak kisebb repedés érte a gátat, annak gyógyulása csupán néhány napig tart. Olykor ezeket is össze szokták ölteni, mert gyorsabb és egyszerűbb a gyógyulás. A gátmetszés sebe gyakran érzékeny és duzzadt, előfordul, hogy kissé gyulladt és vizenyős is. Ennek ellátásához érdemes olyan fertőtlenítőszert használni, mely a fertőtlenítő hatás mellett megakadályozza, illetve megszünteti a seb gyulladását, elfertőződését.
Ne feledjük, hogy genitáliákról van szó. Fontos szempont még, hogy az alkalmazott szer elősegítse a sebgyógyulást, ne fedje el a kezelt területet és ne okozzon plusz fájdalmat. Mivel szülés után vagy, és éppen szoptatsz is. Miért fontos ez a sebkezelés szempontjából? Azért fontos, mert vannak olyan fertőtlenítőszerek melyek felszívódnak már a bőrön keresztül is és bekerülnek a keringésbe, az anyatejen keresztül pedig a babába. Nem árt, ha tudjuk, hogy a jód tartalmú fertőtlenítőszerek ilyenek és a babánál hatással vannak a pajzsmirigyre, akár alulműködést is okozhatnak.

A megfelelő sebkezelő szer használata mellett is ügyelni kell arra, hogy a gát területe ne kerüljön nyomás alá. Tehát a megfelelő sebkezelés mellett a gátvédő párna használata is javasolt. A leghosszabb időt a császármetszésből gyógyulás veszi igénybe, hiszen ez egy nagy hasi műtét. Maga a seb gyorsan összeforr, de az első napokban igen fájdalmas lehet. A kötést igyekezz szárazon tartani, amennyiben otthon cserére szorul, mindenképpen érdemes itt is az előzőekben meghatározott okok miatt megfelelő sebkezelő sprayt használni.Ha a műtéti hegnél gyulladás jelei mutatkoznak, vagy váladékozik a seb és jobb napok után újra fájni kezd, kapcsolatba kell lépni a kezelőorvossal. A gyulladt, elfertőződött seb szétnyílhat és komoly problémát okozhat. A gyulladást, a fájdalmon kívül a sebkörnyék pirosodása és a láz is jelezheti. A sebkörnyék pirosodása színes sebkezelő szer használatával elfedése kerül, így érdemes színtelen fertőtlenítőszert használni.(x)

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák