Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Saját magukat nyomasztják a szülők azzal, hogy a baba alvásán stresszelnek

Szerző: Babaszoba.hu

2021. október 19.

Forrás: babaszoba.hu

Sok újdonsült szülő fordul szakemberekhez, hogy segítsenek újszülöttjeiknek átaludni az éjszakát - de a baba alvásával kapcsolatos konzultációknak nagy ára lehet, mondják szakértők.

Saját magukat nyomasztják a szülők azzal, hogy a baba alvásán stresszelnek (fotó: Getty Images)
Az elmúlt évben Macall Gordon, az Antioch Egyetem alvástrénere és vezető oktatója több száz újdonsült szülővel beszélt. Ők abban a reményben hívják őt, hogy 3 hetes kisbabáik "helyesen" kezdjenek el aludni. Azon tűnődnek, hogyan lehet gyorsan elérni az éjszakai átalvást, és aggódnak, hogy "rossz szokásokat" vezetnek be vagy hagynak a babákra. Ahogy a szakértő fogalmaz, "gúzsba vannak kötve".
Kövesd bármelyik babával kapcsolatos Instagram vagy Facebook-oldalt, és tökéletes posztokat fogsz látni, amelyekben részletesen leírják, hogyan tudod rávenni a babádat, hogy átaludja az éjszakát - méghozzá gyorsan.
Szunyókálás. Lefekvési rutinok. Pólyák. Együttalvás. Biztonságos alvás. Túl sok az információ.
De amiről nem mindig beszélek, az az, hogy ez a "tökéletes" babaalvásra való összpontosítás hogyan járul hozzá a szülő szorongásához. Szakértők szerint a csecsemőalvás-üzletág - a drága tanfolyamokkal és tanácsadókkal- az alváson kívül valami mást is táplálhat: az újdonsült anyák mentális egészségét kezdi ki.
A friss szülőknek elképesztő alváshiánnyal kezd megküzdeniük, ami nyomasztó. Az alváshiány az egyik legerősebb kockázati tényezője a mentális egészségügyi problémáknak a szülés utáni időszakban. Hozzájárulhat a szülés utáni depresszióhoz és a szülés utáni szorongáshoz, ami az újdonsült anyák leggyakoribb mentális egészségügyi problémája.
Bizonyos mértékig az aggodalom normális a szülés után. Miután megszületik a baba, az agy azon részei, amelyek a veszélyekre figyelnek, aktiválódnak. "Természetesen elkezdünk azon gondolkodni, hogy vajon jól van-e a baba?" - mondta Dr. Lucy Hutner pszichiáter a parents.com-nak.
A szorongás pedig néha azt az érzést kelti benned, hogy mindent kategóriákba akarsz sorolni. A gyerekneveléshez nincs kézikönyv, de a különféle szakértői vélemények és tanácsok mégis ezt az érzetet keltik. A szülők megpróbálják követni a mások által diktált menetrendet és abba a reménybe kapaszkodnak, hogy így minden könnyebb lesz.
"Azt hiszem, az emberek valahogy sebezhetőnek érezhetik magukat ezekkel az üzenetekkel szemben, miszerint egy bizonyos módon kell csinálnod a dolgokat, és tökéletesen kell csinálnod, különben nem vagy jó anya" - mondja Dr. Hutner. Persze valójában senki sem mondja ki ezt, de így dekódolhatók ezek a tanácsok. Ha pedig egy merev elképzelést követünk, ahelyett, hogy a babánkra figyelnénk, az megágyaz a szorongásnak.
A manapság divatos alvási tanácsok nagy része valójában viselkedésalapú. Nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy mit teszünk szülőként, és mit tesz a baba válaszul. És ez megágyaz annak az érzésnek, hogy valamit mi, szülők nem csinálunk jól, ha a baba nem úgy alszik, ahogy a nagy könyvben meg van írva, nem alussza át az éjszakát pár hetesen. Ekkor jön az önvád. A szülők sokszor azt gondolják, hogy a kisbabájuk soha nem fog "rendesen" aludni - mondja Maisie Ruttan gyermekgyógyász. Hozzáteszi, hogy sok szülő, aki alvással kapcsolatos tanácsot kér tőle, ragaszkodik a viselkedésalapú alvási stratégiákhoz. Hozzáteszi: "Végül az órát figyelik a babájuk helyett. Egyszerűen nem bíznak magukban, nem bíznak abban, hogy jó döntéseket hoznak".

Az igazság a babák alvásáról

A kisbabák esetében az éjszakai ébredések normálisak, egészségesek, nélkülözhetetlenek és védelmet nyújtanak - magyarázza Kathleen Kendall-Tackett, Ph.D., IBCLC, pszichológus, kutató. "Annak az elképzelésnek, hogy mereven kell irányítanunk a dolgokat, semmi értelme" - mondja.
A kisbabáknak éjjel-nappal táplálkozniuk kell. És még akkor is, amikor már nem igénylik az éjszakai etetéseket, akkor is felébrednek időről időre. Egyes csecsemők az élet első néhány évében minden éjszaka megébrednek. Néha képesek magukat visszaaltatni. Máskor nem.
Az alvás antropológiai megközelítés azt mutatja, hogy a csecsemők mindenhol a világon más-más módon és stílusban alszanak. "Azokban a kultúrákban, ahol az szülők nem stresszelnek ezen és elfogadják a tényeket, a csecsemőknek nincs alvásproblémájuk" - teszi hozzá Dr. Kendall-Tackett.
Dr. Jodi Mindell csecsemőalvás-szakértő, aki az 1980-as évek óta tanulmányozza a témát, azt mondja, hogy van néhány dolog, amit a kutatások kimutattak. Például, hogy a csecsemők önmegnyugtatásra való képessége, a lefekvési rutin és a korai lefekvés segít abban, hogy nyugodtabban aludjanak. Van egy bizonyos mennyiségű alvás, amire a babáknak 24 óra alatt szükségük van (de ez a mennyiség egyénenként nagyon változó). És bár a szunyókálások általában viszonylag egyenletesen oszlanak el a nap folyamán, ez nem feltétlenül minden csecsemő számára mindig a legjobb. (Akárcsak te, a babák is olykor fáradtabbak, mint máskor).
Érdemes megjegyezni azt is, hogy a csecsemők alvásával kapcsolatos számos tanulmányban az alvási beavatkozások a minta talán 50 százalékánál működnek.
Ráadásul a viselkedés, a fejlődés, a fiziológiai változások, a baba temperamentuma (amely hihetetlenül változó lehet) és a családi értékek is hatással vannak az alvásra.
Dr. Kendall-Tackett arra is rámutat, minden baba önálló személyiség, saját egyedi szükségletekkel és preferenciákkal, ahogyan mi, felnőttek is. A fülbemászó marketingprogramok és az égbe szökő ígéretek ellenére a valóság az, hogy a baba alvásával kapcsolatban nincsenek garanciák.
Az alvás az agy fejlődésével együtt fejlődik, változik. A legtöbb csecsemő 3 hónapos kora körül kezdi termelni a melatonin nevű alváshormont. Bár megteremthetjük az egészséges alvási szokások alapjait, a babát nem lehet rávenni az alvásra. Az alvás biológiai funkció.
A baba megszületése utáni első időszak a tanulásról szól: a baba megismeréséről, a saját szülőségünk tanulásáról. Nagy különbség van aközött, hogy megtalálod a számotokra működő rutint és aközött, hogy önvádba sodrod magad, mert olyasmit akarsz követni, ami nem nektek való. Vannak dolgok, amelyek működnek nálatok és vannak, amelyek nem. Dr. Hutner arra hívja a figyelmet, hogy nem kell problémát keresni ott, ahol valójában nincs probléma.
(Cikk forrása: parents.com)

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések