Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Rövidítések, amikkel a babás anyák találkozhatnak

Szerző: Kiss Virág

2020. február 17. | Frissítve: 2021. február 21.

Forrás: babaszoba.hu

Amikor megszületik kisbabád, sok-sok kifejezéssel és rövidítéssel találkozol majd a babás-mamás fórumokon, vagy akár az üzletekben vásárolva. BLW, HA és EC? Segítünk megfejteni őket!

Rövidítések, amikkel a babás anyák találkozhatnak (fotó: Getty Images)
Előfordult már veled, hogy nem értetted, miről beszélgetnek más anyukák a babás csoportokban? Összeszedtünk néhány rövidítést, amivel gyakran találkozhatsz, de nem biztos, hogy tisztában voltál a jelentésével.
AR (anti-reflux)
Főként tápszeres dobozon találkozhatsz ezzel a rövidítéssel. Olyan tápszert jelöl, amely refluxos babáknak való.
HA (hipoallergén)
A hipoallergén kifejezést sokféle babáknak szánt termék (pl. tápszer, babafürdető) címkéjén megtalálhatod. Ezek úgy lettek kifejlesztve, hogy csökkentsék a használatukhoz kapcsolódó allergiás reakciók kockázatát.
PRO (probiotikumot tartalmazó)
Olyan tápszeres dobozokon olvashatod ezt a rövidítést, amelyek jótékony hatású bélbaktériumokat tartalmaznak.
BLW (Baby-Led Weaning)
Igény szerinti (falatkás) hozzátáplálás, amelynek ritmusát a baba irányítja, vagyis ő dönti el, mit és mennyit szeretne enni. A BLW-zés során olyan ételeket kínálunk neki, amit meg tud fogni és a szájába tud tenni.
BLISS (Baby-Led Introduction of Solids)
A BLW kibővített verziója, ami vasban és energiában gazdag élelmiszerek bevezetését szorgalmazza, továbbá kerüli a fulladásveszélyes ételeket.
BPA-mentes
A BPA (biszfenol-A) egy műanyagipari alapanyag. Mivel a BPA befolyásolja a hormonrendszer működését, így gyerekjátékokban és gyerekeknek készülő termékekben (pl. cumi) tilos a használatuk.
DIY (Do It Yourself)
Jelentése: csináld magad! Ide tartozhat bármi, amit otthon, saját kezűleg el tudsz készíteni (szappan, kötött sapka, mosható betét, szopis párna stb.).
EC (Elimination Communication)
Csecsemőkori segített szobatisztaság, amelynek során a szülő képessé válik arra, hogy felismerje a baba jelzéseit, aki pelenka helyett egy kis edénybe, mosdóba vagy később bilibe üríthet már újszülött korától kezdve.
Gyapi
A gyapjúpelenka beceneve.
ISZSZ
Igény szerinti szoptatás. Jellemzője, hogy a szoptatások ideje és időtartama mindig a kisbaba szükségleteihez igazodik, aki annyiszor kerül mellre, ahányszor erre igénye van.
Mosizás
Mosható pelenka használata.
NB (New Born)
Jelentése: újszülött. Pelenkákon találkozhatsz ezzel a rövidítéssel.
PP
A polipropilén rövidítése. Ez egy színtelen, szagtalan, áttetsző és biztonságosan használható műanyag, Babáknak szánt termékek (pl. cumisüvegek) vásárlásakor találkozhatsz ezzel a rövidítéssel.
SNS
Magyar megfelelője a Szoptanít kifejezés. Ez egy olyan speciális eszköz, amely a mellen lévő és szopizó kisbaba szájába juttat egy kis csövön keresztül vagy lefejt anyatejet vagy tápszert.
SIDS (Sudden Infant Death Syndrome)
Bölcsőhalál vagy más néven hirtelen csecsemőhalál szindróma.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák