Baba

Rövidítések, amikkel a babás anyák találkozhatnak

Amikor megszületik kisbabád, sok-sok kifejezéssel és rövidítéssel találkozol majd a babás-mamás fórumokon, vagy akár az üzletekben vásárolva. BLW, HA és EC? Segítünk megfejteni őket!
2020. Február 17.
Rövidítések, amikkel a babás anyák találkozhatnak (fotó: Getty Images)

Előfordult már veled, hogy nem értetted, miről beszélgetnek más anyukák a babás csoportokban? Összeszedtünk néhány rövidítést, amivel gyakran találkozhatsz, de nem biztos, hogy tisztában voltál a jelentésével.

AR (anti-reflux)

Főként tápszeres dobozon találkozhatsz ezzel a rövidítéssel. Olyan tápszert jelöl, amely refluxos babáknak való.

HA (hipoallergén)

A hipoallergén kifejezést sokféle babáknak szánt termék (pl. tápszer, babafürdető) címkéjén megtalálhatod. Ezek úgy lettek kifejlesztve, hogy csökkentsék a használatukhoz kapcsolódó allergiás reakciók kockázatát.

PRO (probiotikumot tartalmazó)

Olyan tápszeres dobozokon olvashatod ezt a rövidítést, amelyek jótékony hatású bélbaktériumokat tartalmaznak.

BLW (Baby-Led Weaning)

Igény szerinti (falatkás) hozzátáplálás, amelynek ritmusát a baba irányítja, vagyis ő dönti el, mit és mennyit szeretne enni. A BLW-zés során olyan ételeket kínálunk neki, amit meg tud fogni és a szájába tud tenni.

BLISS (Baby-Led Introduction of Solids)

A BLW kibővített verziója, ami vasban és energiában gazdag élelmiszerek bevezetését szorgalmazza, továbbá kerüli a fulladásveszélyes ételeket.

BPA-mentes

A BPA (biszfenol-A) egy műanyagipari alapanyag. Mivel a BPA befolyásolja a hormonrendszer működését, így gyerekjátékokban és gyerekeknek készülő termékekben (pl. cumi) tilos a használatuk.

DIY (Do It Yourself)

Jelentése: csináld magad! Ide tartozhat bármi, amit otthon, saját kezűleg el tudsz készíteni (szappan, kötött sapka, mosható betét, szopis párna stb.).

EC (Elimination Communication)

Csecsemőkori segített szobatisztaság, amelynek során a szülő képessé válik arra, hogy felismerje a baba jelzéseit, aki pelenka helyett egy kis edénybe, mosdóba vagy később bilibe üríthet már újszülött korától kezdve.

Gyapi

A gyapjúpelenka beceneve.

ISZSZ

Igény szerinti szoptatás. Jellemzője, hogy a szoptatások ideje és időtartama mindig a kisbaba szükségleteihez igazodik, aki annyiszor kerül mellre, ahányszor erre igénye van.

Mosizás

Mosható pelenka használata.

NB (New Born)

Jelentése: újszülött. Pelenkákon találkozhatsz ezzel a rövidítéssel.

PP

A polipropilén rövidítése. Ez egy színtelen, szagtalan, áttetsző és biztonságosan használható műanyag, Babáknak szánt termékek (pl. cumisüvegek) vásárlásakor találkozhatsz ezzel a rövidítéssel.

SNS

Magyar megfelelője a Szoptanít kifejezés. Ez egy olyan speciális eszköz, amely a mellen lévő és szopizó kisbaba szájába juttat egy kis csövön keresztül vagy lefejt anyatejet vagy tápszert.

SIDS (Sudden Infant Death Syndrome)

Bölcsőhalál vagy más néven hirtelen csecsemőhalál szindróma.