Baba

Rotavírus: még a kórházban is otthon van!

2345 jelentett eset, több száz új fertőzés hetente, a kórházi kezelést igénylő betegek közel kétharmada csecsemő és kisgyermek - ez a rotavírus-fertőzések hazai mérlege 2016 első négy hónapjában.
2016. Május 19.

Az akár súlyos szövődményekkel, elsősorban kiszáradással járó fertőzés a legkisebbekre különösen veszélyes: a rotavírus-fertőzés miatt évente kórházban ápolt 2000 beteg 61%-a két éven aluli.

Szakemberek szerint a rendkívül virulens, sokszor az egész családot ledöntő betegség ellen a legjobb védekezés a fájdalommentes, szájon át adható védőoltás. Különösen fontos a prevenció akkor, ha más alapbetegség, például asztma miatt a kisgyermek rendszeresen kórházi ellátásra szorul, ugyanis a hasmenéses tünetekkel járó, kórházi tartózkodás alatt szerzett, ún. nozokomiális fertőzések közel harmadáért is a rotavírus felelős.

A rotavírus a csecsemők, kisgyermekek és felnőttek hasmenéssel, hányással járó megbetegedéseinek egyik leggyakoribb kórokozója világszerte. Az óvodáskor végére a kisgyermekek szinte kivétel nélkül átesnek a fertőzésen, földrajzi helytől, nemtől, szociális helyzettől és higiéniai körülményektől függetlenül.

A rotavírus-fertőzést gyors terjedése és ellenállóképessége miatt rendkívül nehéz elkerülni; a betegség jellemző tünetei – ismétlődő hányás, hasmenés, az esetek egy részében láz a legkisebbeket különösen veszélyeztetik. Hazánkban évente 2000 fertőzött szorul sürgősségi vagy kórházi ápolásra, több mint 60%-uk 2 éven aluli kisgyermek.

„Ezt csak tetézi, hogy a rotavírus magas ellenálló képessége miatt gyakran az egész család – testvérek, szülők, nagyszülők – átesik a fertőzésen. A betegséget követő, akár hetekig tartó immungyenge állapot pedig további fertőzéseknek is kiteszi a kis betegeket” – foglalta össze a praxistapasztalatokat dr. Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke.

Hozzátette: a statisztikák szerint a gyermekorvosoknál – a láz, hányás és hasmenés miatt megforduló kis páciensek közül minden harmadik rotavírussal fertőzött.

A betegség legsúlyosabb szövődménye a rövid idő alatt, csecsemőknél akár néhány órán belül bekövetkező súlyos kiszáradás, ami különösen a 24 hónaposnál fiatalabb korosztályra veszélyes. Minél magasabb a láz, illetve gyakoribb a hasmenés és a hányás, annál fokozottabb a szervezet folyadék- és ásványianyag-vesztesége. Ha ezek pótlása nem indul el időben, akkor akár a keringés is összeomolhat és ez a beteg életébe is kerülhet.

A WHO jelentése szerint például 2008-ban több, mint 450.000 gyermek vesztette életét a fertőzés miatt világszerte. Ugyancsak figyelemreméltó, hogy a megelőző oltások elterjedése előtt évente 2 millió (!) gyermek szorult kórházi kezelésre rotavírus fertőzés miatt.

A rotavírus az EU tagállamaiban az oltási programok bevezetése előtt mintegy 3,6 millió megbetegedést okozott évente, a betegek közül 700 ezren fordultak orvoshoz a vírus okozta tünetekkel, és 87 ezren kerültek kórházba. Az általában kielégítő színvonalú orvosi ellátás ellenére az Európai Unióban máig előfordul halálozás rotavírus következtében.

Magyarországon az elmúlt évhez hasonlóan 2016 első négy hónapjában is számottevő volt a fertőzöttek száma: április végéig már mintegy 2350 esetet jelentettek, és jelenleg is hetente több száz embert fertőz meg a vírus. Az Országos Epidemiológiai Központ Tájékoztatója szerint az utóbbi két évben évente több mint 7000 rotavírus-gastroenteritis fertőzöttet regisztrálnak az országban.

A vírus mindenhol ott van

Elterjedt tévhit, hogy a rotavírus csak elhanyagolt, koszos környezetben van jelen, valójában az igen életképes vírus gyakorlatilag bárhol jelen lehet a gyermek körül.

A rotavírus a fertőzött széklettel szennyezett tárgyakról, kézről, játékokról juthat be a gyermek szervezetébe, de a levegő porszemcséire tapadt vírust be is lélegezhetjük. A vírus napokig életben maradhat az emberi testen kívül és nagyon könnyen terjed emberről-emberre. A tünetmentes betegek is fertőznek: jelentős mennyiségű vírust üríthetnek székletükkel már a tünetek jelentkezése előtt, és a betegség elmúlását követően is.

A rotavírus kifejezetten ellenálló vírusfajta, az emberi kézen órákig, míg a tárgyakon (például játékokon) akár több napon át is életképes. A vírus zárt közösségekben, (pl. bölcsődék, óvodák, család, kórházi osztályok) szinte megállíthatatlanul terjed gyermekről gyermekre, illetve gondozókra, szülőkre és testvérekre.

A rotavírus szövődményei miatt kórházban ápolt betegek ráadásul gyakran kiindulópontjai az úgynevezett nozokomiális – kórházi tartózkodás alatt szerzett – rotavírus-fertőzésnek, amellyel egyéb betegségek, leggyakrabban légúti fertőzések miatt kórházba került gyermekek is megfertőződhetnek.

Az OEK adataiból kiderül, hogy a kórházi ápolás során szerzett, hányással-hasmenéssel járó járványok közel egyharmadáért a rotavírus felelős. Ez a más, krónikus alapbetegségek, például asztma miatt kórházban kezelt gyermekek szervezetét tovább gyengítheti és kórházi tartózkodásukat is meghosszabbíthatja.

A pénztárcát is kimeríti, nemcsak a szervezetet

A betegség komoly költségekkel terheli meg a családi és az állami büdzsét egyaránt.

  • Kórházi kezelés: a fertőzött gyerekek és szüleik átlagosan közel 6 napot kénytelenek kórházban tölteni, ami a lelki megterhelésen felül komoly kiadásokat is jelenthet a családok számára.
  • Otthoni kezelés: a mindennapos babaápolási termékekből – pelenka, törlőkendő, fertőtlenítőszerek – jócskán megnövekedhet a fogyasztás és ehhez adódhat még a bébiitalok, a sópótlók, és a bélflóra helyreállítását segítő gyógyszerek jelentős, akár több tízezres költsége is.
  • Nyaralás során: a családi vakáción szerzett vírusfertőzés a külföldi gyógykezelési költségek miatt rendkívüli kiadást jelenthet a családnak. Ezt csak tetézi, hogy a rotavírus masszív ellenálló képessége miatt gyakran a család több tagját is megbetegítheti.
  • Megterheli az állami költségvetést is. Egy beteg súlyos rotavírus fertőzésének teljes költségterhe (a kórházi kezelésen és az utógondozáson keresztül) megközelíti a 100 ezer forintot, melyből a kórházi ellátás költsége több mint 80%-ot tesz ki.
  • Egy, a hazai kórházakban végzett felmérés adatainak extrapolálása szerint 2012-ben közel félmilliárd forintot jelentett a rotavírus-fertőzöttek gyógyítása, de az esetek aluljelentése miatt a valós anyagi ráfordítás ennél magasabb is lehet.

    A megoldás egyszerű és fájdalommentes

    A rotavírus fertőzés okozta gyomor –és bélhurut megelőzésére teljesen fájdalommentes megoldás létezik: ez a szájon át, szúrás nélkül beadható védőoltás. Az oltások már 6 hetes kortól alkalmazhatóak, választható a két- vagy háromadagos vakcina.

    A háromadagos oltást állati és emberi megbetegedést okozó rotavírusok felhasználásával állították elő. A kétadagos oltás legyengített, humán fertőzést okozó rotavírust tartalmaz, mely ízében is gyermekbarát és alkalmazásának előnye, hogy a kórházi kezelést igénylő rotavírus gyomor –és bélhuruttal szemben csaknem 100%-os védettséget ad az első életévben.

    A kétadagos vakcinával akár már a 12. hétre kialakítható a kívánt védelem, míg a háromadagossal négy héttel később. A vakcinák biztonságosságát és hatékonyságát széles körben végzett klinikai vizsgálatok során elemezték. A kétadagos védőoltás 7 különböző rotavírus törzs, a háromadagos 5 rotavírus törzs ellen mutat hatásosságot.

    A legtöbb védőoltással ellentétben a rotavírus elleni vakcina beadásának nemcsak alsó, hanem felső életkori határa is van, amit be kell tartani. A kétadagos oltóanyag mindössze 24 hetes életkorig alkalmazható, idősebb életkorban már nem.

    A betegség elterjedtsége, a súlyos szövődmények és a költségteher miatt egyre több ország dönt úgy, hogy oltási programjába emeli a vakcinát. Már 9 uniós ország és Norvégia nemzeti védőoltási programjának is része a rotavírus elleni ingyenes oltás. Világszerte olyan országokban is az állami oltási program része a rotavírus elleni védőoltás, mint az Egyesült Államok, Brazília, Dél-Afrika vagy Ausztrália.

    Azokban az országokban, ahol a rotavírus elleni vakcina már korábban bekerült a nemzeti oltási programba, jelentős mértékben csökkent a megbetegedések, illetve a kórházi kezelések száma.

    Az Egyesült Királyságban például 2013 nyarán vezették be az oltóprogramot, melynek révén az oltást az érintett korcsoport 87,5%-a kapta meg. Az immunizáció hatására a laboratóriumilag igazolt rotavírus-fertőzéses esetek száma már a következő „rotavírusszezonra” 69%-kal csökkent az előző 10 év átlagához képest.

    Ausztriában 2007-ben került a nemzeti oltási programba a rotavírus elleni védőoltás. Az átoltottsági arány 2011-re elérte a 84%-ot, ennek köszönhetően az 1 alatti gyermekek alatti gyermekek között néhány év alatt 84%-kal csökkent a kórházi ápolást igénylő esetek száma.

    Belgiumban 2006-ban lett az állami oltási program része a rotavírus elleni vakcina: 2008-ban pedig már az 1 éven aluliak 90%-a részesült védőoltásban. Egy 12 kórház bevonásával elvégzett felmérésből kiderül: az első oltásokat követő két esztendőben 65-80%-kal csökkent a kórházi kezelést igénylő rotavírus-fertőzések száma.

    Bár Magyarországon is felmerült már, hogy a rotavírus elleni vakcinát a nemzeti oltási rendbe emelik, a betegség elleni térítésmentes védekezés egyelőre csak önkormányzati finanszírozású prevenciós programok segítségével érhető el.

    2016-ban például Jászberény Önkormányzata is átfogó védőoltási program elindításáról döntött: ingyenesen biztosítják a rotavírus elleni kétadagos vakcinát a településen élő, oltási korba kerülő csecsemőknek.

    Korábbi, idén is folytatódó önkormányzati programoknak köszönhetően ugyancsak ingyenes a rotavírus elleni vakcina Móron, Százhalombattán, Gyöngyösön és Felcsúton is.

    Kapcsolódó cikkeink:

  • Sajnos idén is tarol a rotavírus
  • A rotavírus terjedését a születésszám is befolyásolja
  • Amikor mi adjuk a kólát és a ropit a kicsinek…
  • Forrás: Pr-ego Kommunikációs Ügynökség