Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Rosszabbul viselik a stresszt a szorongó, depressziós anyák gyermekei

Szerző: Babaszoba.hu

2020. szeptember 16.

Forrás: babaszoba.hu

A legújabb kutatás szerint azok a babák, akik édesanyja szorongással, depresszióval küzd, fiziológiailag erősebb stresszreakciót mutatnak, mint a hasonló problémával nem küzdő anyák gyermekei.

A vizsgált kisbabáknak, akiknek édesanyja szorongással, depresszióval küzd, jelentősen megemelkedett a pulzusuk, amely a kutatók szerint idővel jelentősebb érzelmi stresszhez vezethet - írja a MedicalXpress.com.
Erősebben reagálnak a stresszre a szorongó, depressziós anyák gyermekei (Fotó: Getty Images)
Az anya és az újszülött interakciója - különösen a gyermek életének első hónapjaiban - óriási szerepet játszik az egészséges fejlődésben. Néhány édesanyának - különösen az olyan hangulati zavarral küzdőknek, mint a depresszió, a szorongás, vagy a szülés utáni depresszió - nehézsége adódhat a baba negatív lelkiállapotának kezelésével - erről pedig úgy vélik, később bizonytalanságot okozhat a gyermeknél.
A hangulati problémák, mint például az ingerlékenység, a hangulatváltozások, az enyhe depresszió, gyakoriak a terhesség alatt és a szülés utáni időszakban is, nagyjából a nők 10-20%-ánál fordulnak elő.
Az érzelmileg távolságtartó édesanyák hatását a babákra nézve az ismert Still Face Test (mozdulatlan/nyugodt arc teszt) kísérlettel mutatták be, amelyet az 1970-es években fejlesztettek ki. A kísérlet során az édesanyákat arra kérték, hogy töltsenek időt a babáikkal úgy, hogy közben játékos interakciót folytatnak velük, majd egy ideig rejtsék el az érzéseket az interakció során, mielőtt a megszokott módon folytatnák a babával való időtöltést. A második szakasz volt ezek közül a Still Face stádium, amely során a babák fokozott negatív érzelmi reakciót mutattak és csökkent a szociális bevonódásuk, részvételük.
Most, egy előzetes vizsgálat során német kutatók kimutatták, hogy abban az időszakban, amikor az édesanya elvonja a figyelmét a babától, a szorongással, illetve depresszióval küzdő édesanyák kisbabáinak jelentősen megemelkedett a pulzusuk, percenként átlagosan 8 szívveréssel, az egészséges édesanyák gyermekeihez képest. Ezek a kisbabák édesanyjuk szerint is nehezebb temperamentumúak.
Fabio Blanco-Dormond, a Heidelbergi Egyetem kutatója szerint ez az első alkalom tudomásuk szerint, hogy 3 hónapos kisbabáknál tapasztalták ezt a jelenséget. Ez később vezethet egyéb pszichológiai problémákhoz.
A kutatás során összesen 50 édesanyát és kisbabájukat vizsgálták - közülük 20 édesanya küzdött depresszióval vagy szorongásos problémával, a további 30 édesanya pedig a kontrollcsoportot képezte. Minden anya és kisbabája elvégezte a Still Face vizsgálatot: 2 percig játszottak a babával, 2 percig szüneteltették az összes interakciót, a szemkontaktus fenntartása mellett, majd folytatták a játékos interakciót. Eközben a kutatók mérték az anyák és a babák pulzusát is.
"Megállapítottuk, hogy ha egy édesanya szorongásos, depressziós, gyermeke erősebb fiziológiai reakciót adott a stresszre, a kontrollcsoport babáihoz képet. Ez átlagosan 8 szívverés/perc növekedést jelentett a pulzusszámban, abban a fázisban, amikor szüneteltették az interakciót" - mondta el Fabio Blanco-Dormond.
Ez egy előzetes megállapítás, így a következő lépésben nagyobb mintával ismétlik meg a kutatást, hogy megbizonyosodjanak az eredményekről.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések