Baba

Rosszabbul alszanak az anyák a koronavírus-járvány miatt

Egy új kutatás szerint a járvány idején megduplázódott az álmatlanság aránya az anyukáknál.
2020. Október 16.
A koronavírus-járvány az anyák alvására is negatívan hat (Fotó: Getty Images)

Sok anyuka elmondhatja, hogy időnként az alváshiány része az életének. A Journal of Sleep Researck című folyóiratban nemrég megjelent tanulmány szerint azonban minden eddiginél több alváshiányban van része az anyáknak, a koronavírus-járvány miatt – írja a Psychology Today.

Az izraeli Ben Gurion Egyetem (Ben Gurion University) kutatói arról számoltak be, hogy az anyáknál megduplázódott a klinikai álmatlanság (inszomnia) aránya a COVID-19 járvány során. Míg a világjárványt megelőző 1-2 hónapban az anyák 11%-a tapasztalt álmatlanságot, addig a pandémia során már 23%-uk számolt be arról, hogy jelentős alvási nehézségei vannak.

A kutatók úgy vélték, ez nagy arányban köthető a szorongáshoz, amely enyhe vagy erősebb változatáról a COVID-19 miatt az anyák nagyjából 80%-a számolt be. “Megfigyeltük azt is, hogy azoknál az anyáknál, akik gyakoribb álmatlanságról számoltak be, szignifikánsan magasabb volt a COVID-19 miatt az akut szorongás szintje, mint azoknál, akik nem számoltak be változásról az álmatlanságot illetően. A tipikus szorongási szintjükben azonban nem volt észlelhető különbség a két csoport között, ami arra utal, hogy a jelenlegi szorongás járulhat hozzá az álmatlansághoz” – mondta el Liat Tikotzky professzor, a tanulmány egyik szerzője.

A gyermekeik alvásával kapcsolatban az anyák 70%-a mondta azt, hogy nem tapasztalt változást a gyermekei alvásában, míg 30%-uk arról számolt be, hogy a gyerekei kevesebbet aludtak, vagy rosszabb volt az alvás minősége. Ez korrelált azokkal az anyákkal, akiknek maguknak is gondjuk volt az alvással, ami összhangban áll korábbi vizsgálatokkal is. A pandémiát megelőző időkben készült kutatás összefüggést mutatott az anyák és a gyermekeik alvásminősége között.

Van, aki pozitív hatásról számolt be

Azonban a vizsgálatban résztvevő néhány gyermek valójában jobban aludt a járvány idején: az anyák 12%-a számolt be arról, hogy gyermekei alvásminősége javult, 25%-uk pedig arról, hogy gyermekei többet aludtak.

Ez összecseng azokkal az amerikai és európai megállapításokkal júniusból, amikor két tanulmány megállapította, hogy a kevésbé strukturált otthoni időbeosztás miatt többet aludtak az emberek. Az átlagosan több alvás mellett kevesebb szociális jetlagről (az amiatt tapasztalt fáradtság, hogy hétvégén tovább fent voltak, hogy találkozzanak a barátaikkal) is beszámoltak. Másrészt az egyik tanulmány azt is megállapította, hogy a pandémia alatt az emberek rosszabb alvásminőségről számoltak be.

Az anyákat érinti a leginkább

Míg az izraeli tanulmány 264 anyát vizsgált, addig egy másik tanulmány az Egyesült Királyságban 15 360 embert. Ez utóbbiban feltűnő volt az anyák alvására gyakorolt hatás: azoknál az anyáknál, akiknek 4 éves vagy annál fiatalabb gyermeke van, az alvási nehézségek aránya megduplázódott, 19,5%-ról 40%-ra, Az anyáknál, akiknek 5-18 éves gyerekeik vannak, az álmatlanság aránya 21,7%-ról 38%-ra emelkedett. Ezek a számok sokkal magasabbak voltak az anyáknál, mint más csoportok esetén.

Jane Falkingham, a Southhampton Egyetem (Southhampton University) professzora és csapata szerint a nagyobb arányú alváshiány az anyáknál összefügghet azzal, hogy nagyobb arányban vállalták a járvány terheit, például nagyobb felelősséget vállaltak a gyerekeik otthoni oktatásában, mint a férfiak.