Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Rossz szoptatási technika is okozhat gombás betegséget

Szerző: Babaszoba.hu

2007. november 11. | Frissítve: 2016. április 26.

Forrás: Kismama magazin

Több százezer gombafajjal élünk együtt a Földön, ezek közül száz veszélyeztetheti egészségünket.

Bőrünkön, szánkban, bélrendszerünkben is mindenütt jelen vannak, de többnyire csak békés egymás mellett élésről van szó. Komoly panaszokat okozó gombás betegség akkor alakulhat ki, ha védekezőrendszerünk kibillen egyensúlyából.

Rossz szoptatási technika miatt kisebesedhet a mellbimbó


A mellbimbó gombás fertőzéseinek például rendszerint a rossz szoptatási testhelyzetből, nem megfelelő mellrehelyezésből származó sérülések egyengetik az útját. Még jobban fellángol a fertőzés, ha a sebes mellbimbót műszálas melltartóba, szoptatós betétbe bugyoláljuk. A gombák ugyanis kedvelik a meleg, nedves és sötét helyeket.

Ugyanez a helyzet a hüvelyben és környékén megtelepedő gombákkal. A jóformán légmentesen záró műszálas alsónemű vízhatlan betéttel valódi melegágya a gombáknak. A nedvesség pang, a bőrlégzés akadályozott, így nehéz túllépni a panaszokon.
A széles spektrumú antibiotikumokkal végzett kezelések kellemetlen mellékhatása is gombás fertőzés lehet. Az elhanyagolt és a túlzásba vitt tisztálkodás is kedvez a gombáknak. A szappanok, tusfürdők többsége károsítja a bőr természetes, gombák ellen is védelmet nyújtó zsírsavköpenyét és természetes baktériumflóráját.

Ha gombás betegségre gyanakszunk, gondoskodjunk először bőrünk egészséges működési feltételeiről: tartsuk épen, szárazon, használjunk jól szellőző ruházatot. A kezelés lehetőségeit beszéljük meg orvossal. Ha nem lehet pontosan meghatározni a fertőzést okozó fajt, általában valamennyi gombafaj ellen hatásos hatóanyagot tartalmazó kenőcsöt javasol a páciensnek. A rendszeres, megfelelő ideig folytatott kezelés a fent felsorolt problémák kiküszöbölése után lehet igazán hatásos.

Ezek is érdekelhetnek:
 • Candidiázis
 • Candida az orvosok szemével
 • Bajok a bőrrel
 • Hüvelygomba a terhesség alatt

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések