Baba

Ritka esemény: foggal született egy baba Angliában

Igencsak nagy meglepetést okozott egy angol újszülött a szüleinek és az orvosoknak egyaránt: Isla-Rose Heasman ugyanis foggal született.
2018. Augusztus 11.
Általában csak 6-8 hónapos korban bújnak ki az első fogacskák

Az aprócska fog ráadásul annyira mozgott, hogy a baba 12 napos korában egy fogorvos – érzéstelenítést követően – ki is húzta.

Bár a foggal születés meglehetősen ritka, egyáltalán nem egyedülálló jelenség, 2500 újszülöttből egyet érint. Egyszerűen arról van szó, hogy egy-egy tejfog túlságosan korán, a megszokottnál néhány hónappal előbb bújik elő. Azt azonban még nem tudják a szakemberek, pontosan mi okozza, hogy a fog már a születés előtt kibújjon. Ugyanakkor a jelenségnek genetikai oka is lehet, mert az esetek 15 százalékában az újszülött közeli családtagjának (pl. a szüleinek vagy a testvérének) szintén idő előtt bújt ki egy vagy több tejfoga.

A foggal született újszülöttek esetében a fognak nincs vagy csak egészen pici a gyökere, így tulajdonképpen semmi nem “tartja” azt – ez pedig még veszélyt is jelenthet a babára, aki akár véletlenül le is nyelheti azt. Emellett a szoptatást is megnehezítheti, sőt akár a nyelvet is megvághatja az aprócska fog. Éppen ezért a legtöbb fogorvos azt tanácsolja, hogy a már születéskor is meglévő fogat húzzák ki. Ez nem jár együtt semmilyen problémával, de “új” tejfog már nem fog nőni a helyére. Ha viszont a fognak erősebb gyökere van, kellően stabil és a szoptatást sem zavarja, akkor nyugodtan meghagyható, ugyanúgy ki fog esni a fogváltásnál, mint a később megjelenő tejfogak (igaz, valamivel rövidebb lesz, mint a többi tejfog).

A foggal született gyermekeket bizonyos kultúrákban különösen szerencsésnek tartották, másutt viszont baljós előjelnek tekintették a fogat. A magyar népi hitvilágban ez a jelenség különleges jel volt: a foggal született gyermeket táltosnak, természetfeletti erővel rendelkezőnek tartották.

(via

Ez is érdekelhet: