Baba

Rettegsz a szüléstől? Depresszió fenyeget!

Bár továbbra is a kórtörténetben szereplő depresszió számít a szülés utáni depresszió legnagyobb egyedüli kockázati tényezőjének, a legújabb kutatás szerint a gyermekszüléstől való félelem is hajlamosíthatja a nőket a rendellenességre.
2014. Január 17.

A BMJ Open szaklapban megjelent tanulmányban a kutatók arról számoltak be, hogy a gyermekszüléstől való félelem körülbelül háromszorosára növeli a szülés utáni depresszió kockázatát azokban a nőkben, akiknek kórtörténetében nem szerepelt depresszió. A korábban depresszióban szenvedő nőkben pedig ötszörösére növeli a kockázatot.

A kutatáshoz az 511 422 egyes szülést vizsgáló finnországi szülési és egészségügyi áttekintést használták fel, amely a 2002 és 2010 közötti szülésekre vonatkozott. A szülések 3 százalékában, vagyis 1 438 nő esetében fordult elő szülés utáni depresszió.

Sari Raisanen, az atlantai Emory Egyetem kutatócsoportjának vezetője elmondta, hogy várakozásaiknak megfelelően az összes posztpartum depressziós eset kétharmada olyan nőkben következett be, akik a terhesség előtt vagy alatt szenvedtek depresszióban. Az viszont meglepte a kutatókat, hogy az esetek egyharmada olyan nőket érintett, akik a rendellenesség alacsony kockázatának voltak kitéve, mivel korábban nem mutatták a depresszió jeleit.

Miután megvizsgálták a nők kórtörténetét, számos kapcsolódó tényezőt is találtak, például császármetszést, koraszülést, halva születést vagy születési rendellenességet. A korábbi depresszión kívül azonban az egyedüli legnagyobb hajlamosító tényezőnek az a diagnózis számított, ami arra utalt, hogy az állapotos nő fél a gyermekszüléstől. “A legfontosabb feladat az, hogy időben felismerjük ezt az alacsony kockázati csoportot” – írják a tanulmány szerzői.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Szülés és félelem
  • Szemközt a szenvedéssel – meditáció
  • Szülés utáni depresszió: tiszta kémia?
  • Szülés utáni depresszió
  • Erre vágytál, miért nem vagy boldog?
  • Szelíd lélekápolás
  • Forrás: Medipress