Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Rémálom csecsemőkorban

Szerző: Dr. Veres Gábor gyerekgyógyász

2011. október 5. | Frissítve: 2017. április 13.

Forrás: Kismama magazin

Rendben, fölébred, megnyugtatom, alszunk tovább... De, ha sír, sír, és még csak föl sem tudom ébreszteni! Mit csináljak? - kérdezi olvasónk.

Éjszakai rémálom


- Nyolc hónapos kisbabánk többször is ébred éjjel. Persze tudom, hogy ez másokkal is előfordul. De eddig három alkalommal nagyon furcsa volt a kicsi. Látszólag aludt, mégis úgy sírt, mintha megijesztették volna. Közben nem lehet rendesen felébreszteni, megnyugtatni.
- Az alvászavar, éjszakai ébredés igen gyakori jelenség. Itt ennél azért többről van szó. A leírás alapján egy speciális alvászavarról, a pavor nokturnuszról, vagyis az éjszakai felriadásról lehet szó. Az életkor kicsit szokatlan, mert ritka egyéves kor alatt, főként két-három éves kor után okoz ilyen panaszt.
A kisgyerek éjjel hirtelen felül az ágyában, nagyra nyitja a szemét, és hangosan, sikítva kiabál. Ezt vegetatív tünetek is kísérik: felgyorsul a szívverése, remeg, izzad. A sikítás után sírás következik, a szülő bármit tesz, nem tudja megvigasztalni. A gyerek nem alszik, de nincs is ébren. Amikor a roham elmúlik (ez lehet 15-20 perc is), akkor szépen visszaalszik, és másnap nem is emlékszik semmire.
Egyes alvásszakértők leírása szerint a pavor nokturnuszt leginkább az különbözteti meg a rossz álmok okozta felriadásoktól, hogy rendszerint éjfél előtt jelentkezik, a mély alvási szakaszban. Nagyobb gyereknél ez alvajárással is párosulhat, aminek családi halmozódása jól ismert jelenség. Nincs véletlenül a kisfiúnak valamilyen felső légúti panasza? - kérdezi szakértőnk, Dr. Veres Gábor gyermekgyógyász.
- De, rendszeren furán köhécsel. Egy ideig azt hittük, azért csinálja, mert tetszik neki, játszik. De már biztos vagyok benne, hogy valami kaparja a torkát.
- Érdemes lenne elvinni gégész szakorvoshoz. Bár rendkívül ritka, hogy légúti akadály vagy légcsőfisztula okozza a tüneteket, előfordulhat, ezért feltétlenül utána kell járni. Bármi is a pavor oka, felriadáskor nem tehetünk mást, mint hogy a gyerek mellett vagyunk, megöleljük, és várjuk, hogy elmúljon a roham. Bármennyire is nehéz megtenni, teljesen fölösleges ébresztgetni, megrázni.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák