Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Reflux a babáknál és a gyerekeknél

Szerző: Babaszoba.hu

2016. december 8. | Frissítve: 2021. május 22.

Forrás: babaszoba.hu

A bukás a szülőnek ismerős lehet szoptatás, etetés után, a jelenséget gastrooesophagealis refluxnak (GER) nevezik. A kellemetlen közérzetet okozó bukást, a fájdalmakkal járó etetést és fogyást a gastrooesophagealis reflux betegség (GERD) okozza.

A legtöbb kisbaba kinövi a refluxot


Mind a gastrooesophagealis reflux (GER vagy más néven GOR) és a gastrooesophagealis refluxbetegség (GERD vagy más néven GORD) hasonló tüneteket okoz: a gyomortartalom felfelé irányuló mozgását, savas érzést a nyelőcsőben, olykor nagy mennyiségű bukást. Van, hogy a bukás napjában többször ismétlődik is.
A különbség a gastrooesophagealis reflux (GOR vagy reflux) és a gastrooesophagealis refluxbetegség (GORD vagy refluxbetegség) között a tünetek súlyossága. A GOR-nál (a refluxnál) a baba súlygyarapodása normális, a GORD (refluxbetegség) esetében azonban megáll a súlygyarapodás. Előbbinél a kicsi közérzete jó, etetés után bukik, majd boldogan, békésen elalszik. A GORD-nál (a reflux-betegségnél) már evés közben is nyűgös a baba. A reflux-betegséghez társuló nyelőcsőgyulladás miatt sírhat, megfeszítheti magát, miközben eszik. Evés után nagy mennyiséget bukik, súlygyarapodása nem megfelelő. Széklete lehet túl sötét, a nyelőcső vérzésből származó vérnek köszönhetően. Idegrendszeri tünetek is lehetnek. Túl gyakran visszatérő felső- és alsó légúti gyulladások is jelezhetik,hogy valami nincs rendjén.
Nemcsak csecsemők, nagyobb gyerekek is szenvedhetnek refluxbetegségben.

Mi okozza?

A legtöbb csecsemőnél az emésztőrendszer, tápcsatorna fejletlensége okozza a refluxot, melyet legkésőbb egyéves korukra elhagynak. Sokan egyébként teljesen egészségesek, vannak azonban olyan kisbabák is, akiket egyéb, idegi-, agyi- vagy izombetegség is sújt a reflux mellett. Ha egy csecsemő refluxbetegséggel küzd, valószínűleg nagyobb gyermekkorában is érintett marad.
Az elhízás, a mértéktelen evés, a fűszeres, olajban sült ételek, a sok koffein, a szénsavas üdítők fogyasztása és néhány gyógyszer tovább növelik a refluxbetegség esélyeit, sőt, örökletes tényezők is okozhatják a betegséget.

Mik a reflux tünetei?

A refluxbetegség leggyakoribb tünetei csecsemő- és gyerekkorban:
- gyakori vagy visszatérő bukás
- gyakori vagy tartós köhögés, zihálás
- az anyatej/tápszer visszautasítása, étkezési nehézségek (fulladás, öklendezés etetés közben)
- gyomorégés, hasi fájdalom, kólikához hasonló viselkedés evés közben vagy közvetlenül utána
- újranyelés
- savanyú íz a szájban, különösen reggel
Egyéb tünetek, melyek akár refluxbetegségre is utalhatnak, de nem bizonyított, hogy ez áll a hátterükben:
- kólika
- nem megfelelő súlygyarapodás
- légzési problémák, nehézlégzés
- gyakran visszatérő tüdőgyulladás, melléküreg-gyulladások, fülgyulladás
- sötét széklet

Kinövi a baba a refluxot?

Igen. A legtöbb kisbaba egyéves korára kinövi a refluxot, kevesebb, mint 5%-ra jellemző kisgyerekkorban is. Azonban a refluxbetegség idősebb korban is megmarad, de kezelhető.

Hogyan diagnosztizálják a betegséget?

A gyermekorvos a szülő elmondása alapján állapítja meg a betegséget, aki először biztosan étrendi változásokat fog javasolni. Néha azonban az alábbi vizsgálatokra is szükség lehet:
Nyelésröntgen - Ez egy olyan speciális kontrasztanyagos röntgen, ahol báriumot használva világítják meg a nyelőcsövet, a gyomrot és a vékonybél felső részét.
nyelőcső pH-impedancia vizsgálat - Egy hosszú csövet kell lenyelnie a kicsinek, ami a nyelőcsőben marad 24 óráig. A cső csúcsa méri a nyelőcső alsó részében a gyomorsav szintjét. A pH szondával a légzési nehézségeket is meg lehet állapítani.
Felső gasztrointesztinális (GI) endoszkópia - Egy vékony, világítással és kamerával ellátott csövet vezetnek a nyelőcsőbe, a gyomorba és a vékonybél felső részébe.
Gyomorürülés vizsgálat - A gyomor lassú ürülése is hozzájárul a savasodáshoz és a refluxhoz. A vizsgálat során a gyermekeddel tejet itatnak vagy olyan ételt etetnek, ami radiojelzett kémiai anyagokkal van keverve. A vegyi anyagok útját egy kamera segítségével követik nyomon a gyomorban.

Mit tegyél reflux esetén?

Különféle dolgokat is kipróbálhatsz, ha refluxos a kisbabád, gyermeked.
Tippek babáknak:
- Emeld meg körülbelül 30 fokkal a kiságy matracát ott, ahol a babád feje van.
- Tartsd függőleges helyzetben a kisbabádat 30 percig etetés után.
- Ha tápszeres, sűrítsd kisbabád tápszerét valamilyen gabonával (csak orvosi jóváhagyás után!).
- Kevesebb mennyiségű ételt adj a babádnak, és inkább étkezzen gyakrabban.
Tippek gyerekeknek:
- Emeld meg a gyerekágyat a fej résznél.
- Ne feküdjön le a gyereked rögtön evés után, étkezés után még két órán át ne kerüljön vízszintes helyzetbe.
- A három nagy étkezés helyett egyen többször, keveset.
- Ügyelj, hogy ne egye túl magát.
- Korlátozd a refluxot okozható ételek és italok fogyasztását, mint például a magas zsírtartalmú, sült, fűszeres ételek, szénsavas üdítők, koffein.
- Ösztönözd őt rendszeres testmozgásra.
Ha a refluxbetegség nem javul vagy súlyosbodik, az orvos gyógyszer szedését javasolhatja (nagyobb gyerekeknél).
A gyógyszerek alapvetően biztonságosak, csökkentik a bélgázokat, semlegesítik a gyomorsavat. Nagy dózisban mellékhatást, például hasmenést okozhatnak. Egyes gyógyszerek hosszú távú használata növelheti a csontritkulás esélyét. Más gyógyszerek fáradékonyságot okozhatnak.

Szükség lehet-e műtétre?

Nagyon ritkán avatkoznak be műtéttel reflux esetén. Ha mégis, akkor fundoplicatio műtéttel állítják helyre a záróizom működését. A műtét során elhelyezett kis eszköz összehúzza és lezárja a nyelőcsövet, amikor a gyomor összerándul, ezzel megelőzve a refluxot. Az eljárás nagyon hatékony, előnyeiről és esetleges kockázatairól kérdezd a kezelőorvost.
Cikkünk a webmd cikke alapján készült.
Kapcsolódó cikkeink reflux témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák