Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Reflux a babáknál és a gyerekeknél

Szerző: Babaszoba.hu

2016. december 8. | Frissítve: 2021. május 22.

Forrás: babaszoba.hu

A bukás a szülőnek ismerős lehet szoptatás, etetés után, a jelenséget gastrooesophagealis refluxnak (GER) nevezik. A kellemetlen közérzetet okozó bukást, a fájdalmakkal járó etetést és fogyást a gastrooesophagealis reflux betegség (GERD) okozza.

A legtöbb kisbaba kinövi a refluxot


Mind a gastrooesophagealis reflux (GER vagy más néven GOR) és a gastrooesophagealis refluxbetegség (GERD vagy más néven GORD) hasonló tüneteket okoz: a gyomortartalom felfelé irányuló mozgását, savas érzést a nyelőcsőben, olykor nagy mennyiségű bukást. Van, hogy a bukás napjában többször ismétlődik is.
A különbség a gastrooesophagealis reflux (GOR vagy reflux) és a gastrooesophagealis refluxbetegség (GORD vagy refluxbetegség) között a tünetek súlyossága. A GOR-nál (a refluxnál) a baba súlygyarapodása normális, a GORD (refluxbetegség) esetében azonban megáll a súlygyarapodás. Előbbinél a kicsi közérzete jó, etetés után bukik, majd boldogan, békésen elalszik. A GORD-nál (a reflux-betegségnél) már evés közben is nyűgös a baba. A reflux-betegséghez társuló nyelőcsőgyulladás miatt sírhat, megfeszítheti magát, miközben eszik. Evés után nagy mennyiséget bukik, súlygyarapodása nem megfelelő. Széklete lehet túl sötét, a nyelőcső vérzésből származó vérnek köszönhetően. Idegrendszeri tünetek is lehetnek. Túl gyakran visszatérő felső- és alsó légúti gyulladások is jelezhetik,hogy valami nincs rendjén.
Nemcsak csecsemők, nagyobb gyerekek is szenvedhetnek refluxbetegségben.

Mi okozza?

A legtöbb csecsemőnél az emésztőrendszer, tápcsatorna fejletlensége okozza a refluxot, melyet legkésőbb egyéves korukra elhagynak. Sokan egyébként teljesen egészségesek, vannak azonban olyan kisbabák is, akiket egyéb, idegi-, agyi- vagy izombetegség is sújt a reflux mellett. Ha egy csecsemő refluxbetegséggel küzd, valószínűleg nagyobb gyermekkorában is érintett marad.
Az elhízás, a mértéktelen evés, a fűszeres, olajban sült ételek, a sok koffein, a szénsavas üdítők fogyasztása és néhány gyógyszer tovább növelik a refluxbetegség esélyeit, sőt, örökletes tényezők is okozhatják a betegséget.

Mik a reflux tünetei?

A refluxbetegség leggyakoribb tünetei csecsemő- és gyerekkorban:
- gyakori vagy visszatérő bukás
- gyakori vagy tartós köhögés, zihálás
- az anyatej/tápszer visszautasítása, étkezési nehézségek (fulladás, öklendezés etetés közben)
- gyomorégés, hasi fájdalom, kólikához hasonló viselkedés evés közben vagy közvetlenül utána
- újranyelés
- savanyú íz a szájban, különösen reggel
Egyéb tünetek, melyek akár refluxbetegségre is utalhatnak, de nem bizonyított, hogy ez áll a hátterükben:
- kólika
- nem megfelelő súlygyarapodás
- légzési problémák, nehézlégzés
- gyakran visszatérő tüdőgyulladás, melléküreg-gyulladások, fülgyulladás
- sötét széklet

Kinövi a baba a refluxot?

Igen. A legtöbb kisbaba egyéves korára kinövi a refluxot, kevesebb, mint 5%-ra jellemző kisgyerekkorban is. Azonban a refluxbetegség idősebb korban is megmarad, de kezelhető.

Hogyan diagnosztizálják a betegséget?

A gyermekorvos a szülő elmondása alapján állapítja meg a betegséget, aki először biztosan étrendi változásokat fog javasolni. Néha azonban az alábbi vizsgálatokra is szükség lehet:
Nyelésröntgen - Ez egy olyan speciális kontrasztanyagos röntgen, ahol báriumot használva világítják meg a nyelőcsövet, a gyomrot és a vékonybél felső részét.
nyelőcső pH-impedancia vizsgálat - Egy hosszú csövet kell lenyelnie a kicsinek, ami a nyelőcsőben marad 24 óráig. A cső csúcsa méri a nyelőcső alsó részében a gyomorsav szintjét. A pH szondával a légzési nehézségeket is meg lehet állapítani.
Felső gasztrointesztinális (GI) endoszkópia - Egy vékony, világítással és kamerával ellátott csövet vezetnek a nyelőcsőbe, a gyomorba és a vékonybél felső részébe.
Gyomorürülés vizsgálat - A gyomor lassú ürülése is hozzájárul a savasodáshoz és a refluxhoz. A vizsgálat során a gyermekeddel tejet itatnak vagy olyan ételt etetnek, ami radiojelzett kémiai anyagokkal van keverve. A vegyi anyagok útját egy kamera segítségével követik nyomon a gyomorban.

Mit tegyél reflux esetén?

Különféle dolgokat is kipróbálhatsz, ha refluxos a kisbabád, gyermeked.
Tippek babáknak:
- Emeld meg körülbelül 30 fokkal a kiságy matracát ott, ahol a babád feje van.
- Tartsd függőleges helyzetben a kisbabádat 30 percig etetés után.
- Ha tápszeres, sűrítsd kisbabád tápszerét valamilyen gabonával (csak orvosi jóváhagyás után!).
- Kevesebb mennyiségű ételt adj a babádnak, és inkább étkezzen gyakrabban.
Tippek gyerekeknek:
- Emeld meg a gyerekágyat a fej résznél.
- Ne feküdjön le a gyereked rögtön evés után, étkezés után még két órán át ne kerüljön vízszintes helyzetbe.
- A három nagy étkezés helyett egyen többször, keveset.
- Ügyelj, hogy ne egye túl magát.
- Korlátozd a refluxot okozható ételek és italok fogyasztását, mint például a magas zsírtartalmú, sült, fűszeres ételek, szénsavas üdítők, koffein.
- Ösztönözd őt rendszeres testmozgásra.
Ha a refluxbetegség nem javul vagy súlyosbodik, az orvos gyógyszer szedését javasolhatja (nagyobb gyerekeknél).
A gyógyszerek alapvetően biztonságosak, csökkentik a bélgázokat, semlegesítik a gyomorsavat. Nagy dózisban mellékhatást, például hasmenést okozhatnak. Egyes gyógyszerek hosszú távú használata növelheti a csontritkulás esélyét. Más gyógyszerek fáradékonyságot okozhatnak.

Szükség lehet-e műtétre?

Nagyon ritkán avatkoznak be műtéttel reflux esetén. Ha mégis, akkor fundoplicatio műtéttel állítják helyre a záróizom működését. A műtét során elhelyezett kis eszköz összehúzza és lezárja a nyelőcsövet, amikor a gyomor összerándul, ezzel megelőzve a refluxot. Az eljárás nagyon hatékony, előnyeiről és esetleges kockázatairól kérdezd a kezelőorvost.
Cikkünk a webmd cikke alapján készült.
Kapcsolódó cikkeink reflux témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

A nők 80 százaléka tapasztalt már szexuális zaklatást nyilvános helyeken (X)

Az utcai zaklatás egy olyan dolog, ami bármilyen szexuális irányultságú, kultúrájú és hitű nőt és férfit lealacsonyít, ami azt eredményezi, hogy megkérdőjelezik saját tapasztalataikat.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések