Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Reflexek, melyeket az újszülöttnél tapasztalhatsz

Szerző: Bordohányi Alexandra

2021. január 13.

Forrás: babaszoba.hu

A baba első heteiben végzett tevékenységeinek nagy része reflex. Számos reflexszel jön világra, melyek közül néhány hónapokig fennmarad, míg vannak, amelyek hetek alatt eltűnnek.

Egyes csecsemőkori reflexek csak a fejlődés meghatározott szakaszaiban fordulnak elő. Az újszülött reflexeket már az első hetekben lehet tapasztalni.
Reflexek, melyeket az újszülöttnél tapasztalhatsz (Fotó: Getty Images)

Szájreflexek (kereső reflex és szopó reflex)

Ez a reflexcsoport a túlélési reflexek közé tartozik. Ha megsimogatják a baba arcát, ő nyitott szájjal fordul arra, amerről az érintés érkezett. Ez a kereső reflex, és ez segíti a babát abban, hogy megtalálja a mellbimbót, és a szájába tudja venni a szoptatáshoz. A kereső reflex mellett szintén túlélési reflex a szopó reflex: amikor megérintik a baba szájának tetejét, vagy amikor mellre helyezik, illetve cumisüveget helyeznek a szájába, automatikusan szopó mozdulatot tesz. Ezek a reflexek nagyjából a baba 3-4 hónapos koráig tartanak.

Moro reflex (átkaroló reflex)

Ha a babát túl gyorsan fektetik a hátára, vagy a feje hirtelen elmozdul, illetve megriad például egy váratlan hangtól vagy mozdulattól, erre reagálva hátrahajtja a fejét, kinyújtja a karjait és lábait, majd gyorsan összehúzza, mintha valamit átkarolna, és akár hangosan sírhat. Ez a Moro reflex, melyet akár a baba saját hangosabb sírása is kiválthat belőle. Ez a reflex nagyjából a baba 2 hónapos koráig tart.

Lépegető reflex

Egy rejtélyes, és nagyon aranyos reflex a lépegető reflex. Ha a babát egyenesen tartják a hóna alatt fogva úgy, hogy a lába szilárd felületet érint, akkor egymás után emeli a lábait, mintha ténylegesen lépegetne. Ez a reflex nagyjából a baba 2 hónapos koráig marad aktív.

Aszimmetrikus tónusos nyaki reflex

Az egyik legérdekesebb reflex, mely akkor tapasztalható, amikor a baba a fejével oldalra fordul, az azonos oldali végtagjait kinyújtja, míg az ellenkező oldalon behajlítja a karjait és a lábait. Ezt nevezik vívási helyzetnek is. Ez a reflex nagyjából a baba 5-7 hónapos koráig marad aktív.

Fogó reflex

A fogó reflex akkor tapasztalható, amikor a baba szorosan megfogja az ujjat, amit a tenyerébe helyeznek, vagy amellyel megsimogatják a tenyerét. Hasonlóan működik a talpi fogó reflex is, amely során a talp enyhe nyomására vagy simogatására a baba behajlítja a lábujjait. A fogó reflex nagyjából a baba 5-6 hónapos koráig marad aktív, míg a talpi fogó reflex 9-12 hónapos koráig.

Babinski-reflex (talpi reflex)

Amikor a baba talpának oldalsó élén végighúznak valamilyen tompa tárgyat, szétterpeszti a lábujjait a hüvelykujjal ellentétes irányba, a talpát pedig kifeszíti. A Babinski-reflex eltűnhet már 6 hónaposan, de nagyjából inkább 10-12 hónapos korig marad aktív.
Források:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések