Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Rángatja a mellem, elfordítja a fejét szoptatás közben - mit tegyek?

Szerző: Bocskainé Irci, laktációs szaktanácsadó

2021. szeptember 13.

Forrás: babaszoba.hu

Olvasónk szoptatási problémával küzd: kislánya sokszor rángatja a cicit szoptatás közben, fejét elkapja. A baba súlyával, kedélyével minden rendben. Mi lehet a probléma? Bocskainé Irci laktációs szaktanácsadó segít megválaszolni a kérdést.

Rángatja a cicit, fejét elfordítja - mi a teendő? (fotó: Getty Images)
"Azzal a problémával fordulok Önhöz, hogy a 3 hónapos kislányom néha rángatja a cicit. Szív kettőt, nyel és a fejét lekapja a ciciről. Ez általában 10 perccel a szopizás után kezdődik, miután az erős tejleadó reflex alábbhagy. Szokott segíteni 2 percig a mellcsere, de ez sem hoz igazán megoldást, mert ugyanúgy elégedetlenkedik tovább. Büfiztetes sem segít. Tejem van, egy enyhe nyomásra folyik a tejem. Minden nap előfordul, de nem mindig. Napszakhoz nem tudom kötni sem cicihez, mivel akármikor megtörténik. A súlya rendben van, másképp mosolygós baba, de ez a viselkedés ingerel, ő is hergeli magát, illetve fájdalommal jár a számomra, mivel kapja is vissza a fejét a cicire, de olyankor beszippantja, nem nagyra tátott szájjal kapja be" - írta olvasónk. 

Az erős tejleadó reflex jelei:

- a baba félrenyel, köhög a szoptatás alatt,
- a baba gyakran húzza a mellet, szorítja a mellbimbót szoptatás közben
- kattogó hangokat ad ki szoptatás közben,
- gyakran bukik,
- időnként visszautasítja a mellet,
- általában nem szeret komfortszopni.

Kedves Édesanya!

A kislány esetleg kap játszó/nyugtató cumit? Ha igen a válasz, akkor első körben ennek a használatát kéne amennyiben lehet, teljesen elhagyni, helyette cicivel kínálni - javasolja Bocskainé Irci laktációs szaktanácsadó. Ha a szoptatás fájdalmas, ahogy ebben az esetben is, hiszen, a "spagettizés" nem fájdalommentes az anyának. Egész nyugodtan "csatlakoztassa le" a babát egy gyors mozdulattal úgy, hogy a kisujját a baba szája sarkába teszi és felcseréli a bimbóval.
Lehet elkezdeni pozicionálni. Helyezkedjen el kényelmesen, a baba is legyen befelé fordulva, test a testhez. A mellbimbót érintse a baba orrához, felső ajkához, majd amikor nagyra tátja a száját, akkor húzza bele a cicibe. A baba jön a cicire, nem fordítva. Soha ne görnyedjen szoptatás közben. A nyugágytartás, a hatra dőlve szoptatás lehet a legelőnyösebb. Simán előfordulhat, hogy nagyon erősen jön a tej, amiatt szorít rá a szájával a bimbóra, hogy így próbálja picit ellensúlyozni ezt a nagy volumenű tejmennyiséget. Nyilván, ha látná egy szakember, akkor azonnal kiderülne a probléma.
Szakértő: Bocskainé Irci, laktációs szaktanácsadó

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák