Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Rángatja a mellem, elfordítja a fejét szoptatás közben - mit tegyek?

Szerző: Bocskainé Irci, laktációs szaktanácsadó

2021. szeptember 13.

Forrás: babaszoba.hu

Olvasónk szoptatási problémával küzd: kislánya sokszor rángatja a cicit szoptatás közben, fejét elkapja. A baba súlyával, kedélyével minden rendben. Mi lehet a probléma? Bocskainé Irci laktációs szaktanácsadó segít megválaszolni a kérdést.

Rángatja a cicit, fejét elfordítja - mi a teendő? (fotó: Getty Images)
"Azzal a problémával fordulok Önhöz, hogy a 3 hónapos kislányom néha rángatja a cicit. Szív kettőt, nyel és a fejét lekapja a ciciről. Ez általában 10 perccel a szopizás után kezdődik, miután az erős tejleadó reflex alábbhagy. Szokott segíteni 2 percig a mellcsere, de ez sem hoz igazán megoldást, mert ugyanúgy elégedetlenkedik tovább. Büfiztetes sem segít. Tejem van, egy enyhe nyomásra folyik a tejem. Minden nap előfordul, de nem mindig. Napszakhoz nem tudom kötni sem cicihez, mivel akármikor megtörténik. A súlya rendben van, másképp mosolygós baba, de ez a viselkedés ingerel, ő is hergeli magát, illetve fájdalommal jár a számomra, mivel kapja is vissza a fejét a cicire, de olyankor beszippantja, nem nagyra tátott szájjal kapja be" - írta olvasónk. 

Az erős tejleadó reflex jelei:

- a baba félrenyel, köhög a szoptatás alatt,
- a baba gyakran húzza a mellet, szorítja a mellbimbót szoptatás közben
- kattogó hangokat ad ki szoptatás közben,
- gyakran bukik,
- időnként visszautasítja a mellet,
- általában nem szeret komfortszopni.

Kedves Édesanya!

A kislány esetleg kap játszó/nyugtató cumit? Ha igen a válasz, akkor első körben ennek a használatát kéne amennyiben lehet, teljesen elhagyni, helyette cicivel kínálni - javasolja Bocskainé Irci laktációs szaktanácsadó. Ha a szoptatás fájdalmas, ahogy ebben az esetben is, hiszen, a "spagettizés" nem fájdalommentes az anyának. Egész nyugodtan "csatlakoztassa le" a babát egy gyors mozdulattal úgy, hogy a kisujját a baba szája sarkába teszi és felcseréli a bimbóval.
Lehet elkezdeni pozicionálni. Helyezkedjen el kényelmesen, a baba is legyen befelé fordulva, test a testhez. A mellbimbót érintse a baba orrához, felső ajkához, majd amikor nagyra tátja a száját, akkor húzza bele a cicibe. A baba jön a cicire, nem fordítva. Soha ne görnyedjen szoptatás közben. A nyugágytartás, a hatra dőlve szoptatás lehet a legelőnyösebb. Simán előfordulhat, hogy nagyon erősen jön a tej, amiatt szorít rá a szájával a bimbóra, hogy így próbálja picit ellensúlyozni ezt a nagy volumenű tejmennyiséget. Nyilván, ha látná egy szakember, akkor azonnal kiderülne a probléma.
Szakértő: Bocskainé Irci, laktációs szaktanácsadó

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

A nők 80 százaléka tapasztalt már szexuális zaklatást nyilvános helyeken (X)

Az utcai zaklatás egy olyan dolog, ami bármilyen szexuális irányultságú, kultúrájú és hitű nőt és férfit lealacsonyít, ami azt eredményezi, hogy megkérdőjelezik saját tapasztalataikat.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések