Baba

RSV vagy Covid? Így lehet elkülöníteni a tüneteket

Mind az RSV, mind a Covid-19 - különösen a delta variánsa - nagyon fertőző. Mindkettő nátha- vagy influenzaszerű tüneteket okozhat a gyerekeknél.
2021. Október 20.
RSV vagy Covid? Így lehet elkülöníteni a tüneteket (Fotó: Getty Images)

Mit érdemes tudni az RSV-ről?

Az RSV (Respiratory Syncytial Virus/légúti óriássejtes vírus) egy elsősorban gyermekeket érintő szezonális vírus, amely nagyon gyakori – írja a HuffPost. A legtöbb gyermek 2 éves koráig megfertőződik ezzel a vírussal. A kisgyerekeknél és az idősebb gyermekeknél az RSV tünetei enyhék, mint megfázás esetén. Az 1 éves és fiatalabb babák azonban sokkal hajlamosabbak a súlyos megbetegedésre. A vírus átterjedhet a légutakra, tüdőgyulladást vagy a kislégutak gyulladását (bronchiolitis) okozhatja, ami megnehezítheti a légzést.

Dr. Octavio Ramilo, az amerikai Nationwide Children’s Hospital fertőző betegségek osztályának vezetője elmondta a HuffPostnak, hogy 2 éves korig a gyerekek legalább 90 százaléka egyszer már megfertőződött RSV-vel. “Becslések szerint életük első évében a gyerekek 50-60 százaléka fertőződik meg RSV-vel. A probléma az, hogy ezeknek a gyerekeknek a 3 százaléka nagyon beteg lesz, mert (a vírus – a szerk.) a tüdőkbe kerül.”

Kissé eltérőek a tünetek a két vírusnál

Az enyhe RSV tünetek között szerepel az orrfolyás, a száraz köhögés vagy torokfájás, az alacsony láz, a tüsszögés vagy a fejfájás.

A gyerekeknél a Covid-19 enyhe tünetei egészen hasonlóak lehetnek: láz, hidegrázás, köhögés. De sok gyermek tapasztal – a felnőttekhez hasonlóan – íz- vagy szagvesztést, és az nem világos, hogy ez az RSV-fertőzésre mennyire jellemző. A portál szerint van néhány ráutaló jel arra is, hogy a gyomor- és bélrendszeri problémák (mint például a hányás) inkább a Covid-19-fertőzéshez társíthatók, mint az RSV-hez.

Tekintve, hogy a tünetek nagyon hasonlóak, a tesztelés kulcsfontosságú.

Az RSV-vel kapcsolatban érdemes lehet tudni, hogy azok közé a vírusok közé tartozik, amelyeket többször is el lehet kapni, amelyekkel többször is meg lehet fertőződni. Így egy gyermek akár többször is megfertőződhet RSV-vel egy éven belül. De ha idősebbek a gyerekek, akkor valószínűleg csak megfázásnak tűnik a fertőzés.

Az RSV ellen nincs oltás – bár Ramilo szerint kilátásban vannak lehetséges vakcinák, köztük olyanok, amelyeket a nőknek a várandósság alatt adhatnának be, hogy az antitesteket továbbítsák a babának. “Reméljük, hogy a következő másfél-két évben lesznek oltóanyagaink és antitestek a kisgyerekek fertőzésének megelőzésére” – mondta el a portálnak.

A szülőknek addig is óvatosnak kell lenniük a babákkal a nyilvános terekben, és biztosítani kell azt is, hogy aki meglátogatja őket, az tünetmentes legyen. Ramilo hozzátette azt is, hogy ha az idősebb testvér szipogva megy haza az iskolából, jobb, ha nem ölelgeti a kisbabát.

“Ha elviszel egy 1 hónapos babát a bevásárlóközpontba, lehetséges, hogy ki lesz téve az RSV-nek, még akkor is, ha az adott személy nem nagyon mutat tüneteket” – fogalmazott. “Egyértelmű, hogy a látogatóba érkező családtagok, barátok, akiknek folyik az orra nem puszilhatják meg a kisbabát.”

A Mayo Clinic szerint az RSV tünetei a leggyakrabban nagyjából 4-6 nappal a vírusnak való kitettség után jelentkeznek. Felnőtteknél és idősebb gyerekeknél általában enyhe megfázáshoz hasonló tüneteket okoz, melyek lehetnek:

  • orrdugulás vagy orrfolyás
  • száraz köhögés
  • alacsony láz
  • torokfájás
  • tüsszögés
  • fejfájás

Súlyos esetekben az RSV-fertőzés átterjedhet az alsó légutakra, tüdőgyulladást vagy a kis légutak gyulladását okozva, aminek a jelei a következők lehetnek:

  • láz
  • súlyos köhögés
  • zihálás – magasabb hang, amely  általában a kilégzéskor hallható
  • gyors légzés vagy légzési nehézségek – a beteg személy inkább ülni szeretne, mint feküdni
  • a bőr kékes színe oxigénhiány miatt (cianózis)

Az RSV a legsúlyosabban a csecsemőket érintheti, akiknél a súlyos RSV-fertőzés tünetei a következők lehetnek:

  • rövid, felszínes, gyors légzés
  • nehezen tud lélegezni – a mellkas izmai és bőre minden lélegzetvételnél befelé húzódnak
  • köhögés
  • keveset eszik
  • szokatlan fáradtság (letargia)
  • ingerlékenység

Azonnal orvoshoz kell fordulni, ha a gyermeknek – vagy bárkinek, aki ki van téve a súlyos RSV-fertőzés kockázatának – légzési nehézsége, magas láza vagy a bőrének kékes színe van, különösen az ajkakon és a körömágyaknál.

Figyelem! A cikkben található információ tájékoztató jellegű, ha RSV-fertőzésre vagy Covid-fertőzésre gyanakodsz, fordulj a gyermekorvoshoz, kezelőorvoshoz!

Forrás: huffpost.commayoclinic.org