Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

RSV kisokos: minden, amit a fertőzésről tudni szerettél volna

Szerző: Babaszoba.hu

2015. január 13.

Forrás: babaszoba.hu

Az RSV rövidítés az óriássejtes tüdőmegbetegedést okozó vírus nevét (respiratory syncytial virus) jelöli.

Az RSV a leggyakoribb közönséges légúti kórokozó gyermekeknél. A vírus megvastagítja a kislégutak nyálkahártyáját, vagyis minél kisebbek ezek a légutak - minél kisebb egy baba -, annál súlyosabbak a következmények. Ezen kívül csecsemőknél az RSV a súlyos lefolyású alsó légúti megbetegedések leggyakoribb okozója. Az RSV-fertőzések szezonálisak, általában hidegebb időben következnek be. Hazánkban leggyakrabban novembertől áprilisig fordulnak elő, ráadásul a vírusfertőzést egy szezonon belül többször is el lehet kapni.

Könnyű elkapni

Az RSV egy nagyon gyakori vírus, amely fizikai érintkezéssel terjed, például egy fertőzött személy érintésével, puszival vagy kézfogással. A kórokozók a levegőben is terjednek, amikor a fertőzött személy tüsszent, vagy köhög. Az RSV vírus igen ellenálló, több órán keresztül életképes marad egy asztallapon vagy használt zsebkendőn. Az RSV-fertőzés igen gyakori zsúfolt helyeken és bölcsődékben.


Megismétlődhet

A lezajlott RSV-fertőzés sajnos nem véd az ismételt megbetegedés ellen. Mivel az RSV ellen nem alakul ki természetes módon védettség, sokszor és ismételten áteshet fertőzésen a gyermek az RSV szezonban. Ezért is fontos a megelőzés. A különösen veszélyeztetett csecsemők számára a kezelőorvos védőoltást is javasolhat.

Az RSV ellen létezik védőoltás, mellyel a kész ellenanyagot lehet bejuttatni gyermeke szervezetébe. Egyeztessen kezelőorvosával, hogy gyermeke RSV-fertőzés szempontból veszélyeztetett csoportba tartozik-e és jogosult-e RSV elleni védőoltásra! Az oltást az arra jogosult babák ingyenesen kaphatják november és március között. A megfelelő védettség fenntartása érdekében fontos, hogy gyermeke a szezon teljes ideje alatt minden hónapban megkapja a védőoltást. Megkezdett oltássorozat esetén minden hónapban vissza kell vinni a babákat a következő védőoltásra. RSV fertőzéssel kapcsolatos kérdéseivel forduljon kezelőorvosához, illetve további információért kattintson a www.rsvoltas.hu weboldalra.

Jelen dokumentum általános tájékoztatási céllal készült és nem helyettesíti az egészségügyi szakemberrel történő konzultációt. Konkrét panasz, kérdés esetén kérjük, forduljon kezelőorvosához!
Hivatkozás: Mészner Zs., Szabó M., Gyermekgyógyászati Továbbképző Szemle. 2011;16(5):2-7


Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák